Ik ben erg blij met mijn biologische groententas, maar ik moet zeggen dat ik vanochtend niet stond te springen toen er een Chinese kool in mijn tas zat. Gerechten met kool vind ik zelden echt lekker. Ik besloot te experimenteren en een vegetarische burger te maken van Chinese kool en zoete aardappel. En ik moet zeggen; ik vond em erg geslaagd! Mij maak je voortaan dus blij met kool :).

[ingredients title=”Dit heb je nodig voor 6 burgers”]

Burgers

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

  • 1 Kleine Chinese kool (of spitskool / witte kool)
  • 1 Zoete aardappel
  • 1 Rode ui
  • Z’atar kruiden (of oregano en thijm, als je geen z’ater in huis hebt)
  • 200 gram havermout, gemalen
  • 2 eieren
  • 200 gram feta
  • Zout
  • Peper
  • Olijfolie
  • Sap van een halve citroen

Overig

  • 125 ml creme fraiche
  • 10 ml Sriracha of chilisaus
  • 6 Blaadjes sla
  • 1 Rode ui
  • 6 hamburgerbroodjes of pita’s

[/ingredients]

[directions title=”Zo maak je het”]

  1. Verhit een hapjespan, doe er olijfolie in. Snipper de ui en fruit deze in de pan.
  2. Snij de chinese kool in fijne reepjes. Ik doe dit met de keukenmachine. Rasp ook de zoete aardappel fijn (in de keukenmachine of met een rasp).
  3. Voeg de chinese kool en de zoete aardappel toe aan de ui en bak deze gedurende 5 minuten. Voeg z’atar kruiden toe en breng op smaak met zout en peper. Laat het groentenmengsel afkoelen
  4. Als de groenten zijn afgekoeld, voeg dan de havermout, 2 geklutste eieren en citroensap toe. Verkruimel de feta over de groenten en roer het geheel goed door. Als je mengsel te nat is, voeg dan extra havermout of broodkruim toe. Is je mengsel te droog, voeg dan nog wat ei toe.
  5. Maak nu burgers van het groentenmengsel door de groenten in je hand tot een bal te maken. Leg de bal op een bord en plet deze met je vlakke hand totdat het een burgervorm heeft. Maak burgers totdat je groentenmengsel op is.
  6. Zet de burgers nu 30 minuten in de koelkast. Hierdoor worden je burgers mooi compact. en vallen ze niet snel uit elkaar bij het bakken.
  7. Maak je toppings nu gereed; snij de rode ui in ringen en meng de srirachasaus door de creme fraiche.
  8. Gril nu je broodjes kort in een pan of in de oven.
  9. Verwarm nu olijfolie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten bruin. Zet nu het vuur laag en laat de burgers goed gaar worden in ongeveer 5-10 minuten.
  10. Maak je broodjes nu op door de broodjes te besmeren met de sriracha creme fraiche. Leg hier een blaadje sla op, de burger en top af met rode ui.
  11. Smakelijk!

[/directions]

Extra kidsproof tip:

Valt de groenteburger niet in de smaak? Je kunt ervoor kiezen om alle ingrediënten te pureren, dan is er nog wat minder van de groenten te zien. Een andere optie is om het broodje te beleggen met groenten die jouw kind wel lekker vindt, bijvoorbeeld komkommer, tomaat en paprika.