Hoe bouw je een capsule wardrobe op?

Een capsule wardrobe kan je leven een stuk eenvoudiger maken. Door te investeren in een kleiner aantal kwalitatieve en veelzijdige kledingstukken, kun je gemakkelijk verschillende outfits samenstellen waar je echt blij van wordt. Om een succesvolle capsule wardrobe te creëren, zijn er 4 basisingrediënten waar je rekening mee kunt houden: kleur, leefstijl, bodystype en stijl. In dit artikel licht ik deze basisingredienten toe en geef ik je wat tips die je kunnen helpen om de basisingredienten van jouw capsule helder te krijgen.

1. Kleur: ontdek je beste kleuren

Kleuren spelen een essentiële rol bij het samenstellen van een capsule wardrobe. Het mooiste is als de kenmerken in jouw gezicht terugkomen in de kleding die je draagt. Als voorbeeld: heb jij felle, heldere ogen? Dan is het mooi om heldere kleuren te dragen. Heeft jouw huid een warme ondertoon? Dan is het mooi om warme tinten te dragen. Dat zorgt ervoor dat je kleding een mooi geheel vormt jouw gezicht. En dan ben je op je mooist!

Het mooie van kleur is dat kleuren met dezelfde eigenschappen perfect zijn te combineren. In je capsule wil je dus kleuren die mooi bij jou passen en die daardoor ook heel goed onderling te combineren zijn.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Het lastige is dat het heel lastig is om zelf je beste kleuren te analyseren. Bij anderen kun je het soms wel zien, maar bij jezelf is het lastig. Het kan wel, maar het is heel lastig. Daarom adviseer ik om een maatwerk kleurenanalyse te doen.

Hier zijn een paar tips om je te helpen je beste kleuren te ontdekken:

 • Doe een maatwerk kleuranalyse om te bepalen welke kleuren het beste bij jou passen.
 • Identificeer jouw dominante kleurkenmerken (warm versus koel, helder versus gedempt en licht versus donker) en kies kledingstukken die passen bij deze kenmerken.
 • Kies 2-3 neutrale kleuren die goed bij jou passen
 • Kies 2-3 opvallende kleuren die goed bij jou passen
 • Bouw jouw capsule met deze neutrale en meer opvallende kleuren

2. Leefstijl: pas je capsule wardrobe aan je dagelijkse activiteiten aan

Je leefstijl speelt een belangrijke rol bij het bepalen van je capsule wardrobe. Heb je kinderen? Dan wil je misschien flexibel zittende kleding en kleding die wat minder vlekt. Werk je in een corporate? Dan wil je wat nette kleding in je capsule opnemen. Hier zijn een paar tips om je leefstijl in overweging te nemen:

 • Analyseer je dagelijkse activiteiten, inclusief werk, vrije tijd en eventuele speciale gelegenheden. Benoem welke eisen deze dagelijkse activiteiten stellen aan jouw kleding.
 • Investeer in basisstukken die geschikt zijn voor verschillende situaties, zoals een goed zittende spijkerbroek en een veelzijdige blazer.
 • Voeg enkele specifieke items toe die passen bij je leefstijl, zoals comfortabele kleding voor thuis of professionele outfits voor op kantoor.

3. Bodystype: ken je lichaam en kies de juiste pasvormen

Het begrijpen van je bodystype is essentieel om je lichaam op zijn mooist tot haar recht te laten komen. Uiteindelijk vind iedereen het fijn om zich goed te voelen in de kleding die je draagt. Daarbij kan het ontzettend veel helpen om de juiste pasvormen te kiezen die passen bij jouw lichaam.

Wil je je schouders smaller laten lijken? Dan zijn pofmouwtjes bijvoorbeeld niet zo’n goed idee, terwijl een raglan mouw juist wel zorgt voor optisch smallere schouders. Hier zijn een paar tips om je te helpen de juiste pasvormen te kiezen:

 • Identificeer je lichaamsvorm (bijvoorbeeld appel, peer, wijnglas, zandloper en zuil)
 • Experimenteer met verschillende silhouetten en pasvormen om te ontdekken wat het beste bij jouw lichaam past.

4. Stijl: laat je persoonlijkheid stralen

Je stijl is een weerspiegeling van wie je bent en wat je wilt uitstralen. Het is de finishing touh om ervoor te zorgen dat je capsule bij jou past. Hier zijn een paar tips om je stijl te bepalen:

 • Identificeer de stijlelementen waar je van houdt, zoals romantisch, clean, expressief, sober, vrouwelijk, stoer, klassiek, minimalistisch, boho of edgy. Bekijk mijn pinterest stijlborden als voorbeeld om inspirate op te doen.
 • Maak een eigen stijl pinterest bord en pin hierop plaatjes waar jij blij van wordt. Kijk onder een pin naar nieuwe suggesties en pin weer nieuwe plaatjes. Wees niet te kritisch en pin zoveel mogelijk.
 • Analyseer je pinterest bord. Welke rode draden zie je? Zie je veel rokken? Veel bloemetjes prints? Of juist weinig prints? Zie je veel wide leg jeans? Lage of hoge taille? Accessories? Schoenen? Probeer de rode draad te herkennen en schrijf dit voor jezelf op.
 • Maak in bv canva of powerpoint een samenvatting van jouw pinterest bord met een aantal 4-8 plaatjes die echt de kern vormen van jouw stijlbord. Gebruik dit moodboard om je capsule mee op te bouwen.
 • Wees trouw aan jezelf en kies kledingstukken waar je blij van wordt en die je zelfvertrouwen geven.

Hieronder vind je een voorbeeld van mijn eigen stijl moodboard.

Aan de slag met jouw capsule wardrobe

Als je een succesvolle capsule wardrobe wil hebben, is het belangrijk om aandacht te hebben voor de 4 basisingrediënten: kleur, leefstijl, bodystype en stijl. Door je beste kleuren te ontdekken, je leefstijl te analyseren, de juiste pasvormen te kiezen en je persoonlijke stijl te laten stralen, kun je een garderobe samenstellen die praktisch, flatterend en authentiek is. En nog belangrijker: waar jij echt blij van wordt! Neem de tijd om deze ingrediënten te onderzoeken en pas ze toe op jouw eigen capsule wardrobe voor een stijlvolle en duurzame kledingkeuze. Zie jouw capsule als een doorlopend leerproces. Je capsule is nooit klaar. Je kunt vandaag beginnen en ieder seizoen leren van jezelf en je capsule daarop blijven aanpassen.