Hoe zit dat nou met kleurtypes en welke kleuren je in welk seizoen kunt dragen?

Dit is verreweg de meest gestelde vraag die ik krijg tijdens mijn persoonlijke kleurplan sessies. Het is vaak ontzettend verhelderend als je eindelijk je beste kleuren en je seizoenstype weet. Kleuren zijn een belangrijk onderdeel van onze uitstraling en kunnen ons er goed of minder goed uit laten zien. Het dragen van de juiste kleuren kan dan ook een groot verschil maken in hoe we overkomen. Maar hoe weet je nu welke kleuren het beste bij jou passen en hoe draag je deze in ieder seizoen? Welke kleuren kun je als herfst-type in de zomer dragen? En welke kleuren draag je als zomer-type in de winter? Ik vertel het je in deze blog!

Wat is een kleurenanalyse?

Seizoenstypes en dominanties

Een kleurenanalyse is een methode om te bepalen welke kleuren het beste bij jou passen. Hierbij wordt gekeken naar de dominanties warm / koel, helder / gedempt en licht / donker. Op basis van deze dominanties word je ingedeeld in één van de vier seizoenstypes: lente, zomer, herfst of winter (soms zit je tussen 2 seizoenen in). Elk seizoenstype heeft een eigen kleurenpalet met kleuren die het beste bij jouw uitstraling en huidtint passen.

De lente is warm, licht en helder, de zomer is koel, licht en gedempt, de herfst is warm, donker en gedempt en de winter is koel, donker en helder.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Seizoenen en kleurenanalyse

Maar hoe zit het dan met de seizoenen? In de winter dragen mensen vaak donkere kleuren en in de zomer lichtere kleuren. Dit heeft te maken met de seizoenstrends en het feit dat we ons vaak aanpassen aan de omgeving. Maar hoe gaat dit samen met kleurenanalyse? Betekent dit dat je in de zomer geen donkere kleuren mag dragen als je bijvoorbeeld een winter-type of herfst-type bent? Nee, dat betekent het niet. Het is nog steeds belangrijk om kleuren te dragen die passen bij jouw seizoenstype, ook in andere seizoenen. Wel is het goed om rekening te houden met de intensiteit van de kleuren. In de zomer kun je het beste lichtere en helderdere kleuren uit jouw seizoenspalet kiezen, terwijl je in de winter beter kunt kiezen voor de iets donkerdere en gedemptere kleuren uit datzelfde palet.

En hoe zit dat met een zongebruinde huid?

Als je bruin bent geworden door de zon, dan heeft dat geen effect op je kleurtype. Je seizoenstype verandert niet op basis van de bruingetintheid van je huid. Je seizoenstype wordt bepaald door de ondertoon van je huid, haar en ogen, ongeacht of je huid door de zon gebruind is of niet. Je kunt wel wat nuanceverschillen binnen jouw kleurtype hebben. Met zongebruinde huid kun je over het algemeen iets beter heldere en lichte tinten hebben. Hetzelfde geldt voor een extra bleke huid in de winter: je seizoenstype blijft hetzelfde, maar je kunt ervoor kiezen om wat zachtere tinten te dragen die beter passen bij je huid op dat moment.

Hoe draag je jouw seizoenstype in ieder seizoen?

Maar hoe kun je dan toch de kleuren van jouw seizoenstype dragen in ieder seizoen? Hier zijn een paar algemene tips:

 • Kies voor neutrale kleuren in de winter, zoals donkerblauw, donkergrijs of zwart en voeg accenten toe in de kleuren van jouw seizoenstype. Zo kun je bijvoorbeeld een donkerblauwe trui dragen met een sjaal in jouw lentekleuren.
 • Kies voor lichte kleuren in de zomer, maar wel in de kleuren van jouw seizoenstype. Zo kun je bijvoorbeeld een lichtblauwe blouse dragen als je een winter-type bent, maar dan wel in een koele tint lichtblauw.
 • Accessoires zijn een goede manier om kleur toe te voegen aan je outfit. Kies bijvoorbeeld voor een tas, sjaal, riem of sieraden in de kleuren van jouw seizoenstype.

Kleurtips per seizoenstype voor ieder seizoen

Hieronder volgen een aantal specifieke tips voor alle kleurtypes voor de seizoenen die wat verder van je kleurtype seizoen af staan.

Lente-type

Lente types kunnen het beste warme, lichte en heldere kleuren dragen. Deze frisse kleuren staan het mooist.

 • In de herfst en winter kun je kiezen voor de warmere kleuren uit het palet, zoals bruin, oranje, terra, camel.
 • De wat donkere kleuren uit je palet voelen ook vaak prettig in de herfst en winter.
 • Geef je outfit een frisse touch met bijvoorbeeld een accessoire in een frisse, lichte, heldere kleur.
Kleurwaaier lente

Zomer-type

Zomer types kunnen het beste koele, lichte en gedempte kleuren dragen. Deze zachte kleuren staan het mooist.

 • In de herfst en winter kun je kiezen voor de donkere kleuren uit je palet, zoals donkerblauw, een donkere lila of lavendel, kersenrood, of een koele groentint.
 • Geef je outfit een lichte touch met bijvoorbeeld een accessoire in een lichte, gedempte kleur.
Kleurwaaier zomer type

Herfst-type

Herfst types kunnen het beste warme, gedempte en donkere kleuren dragen. Deze knusse kleuren staan het mooist.

 • In de lente en zomer kun je kiezen voor de lichtere kleuren uit je palet.
 • De minst gedempte kleuren uit je palet kunnen ook fijn voelen in de lente en zomer. Bijvoorbeeld een mooie oranje, turquise of koraal.
 • Geef je outfit een warme touch met een accessoire in een warme kleur.
Kleurwaaier herfst type

Winter-type

Winter types kunnen het beste koele, heldere en donkere kleuren dragen. Deze frisse koele kleuren staan het mooist.

 • In de lente en zomer kun je kiezen voor de lichtere kleuren uit je palet.
 • Blijf zorgen voor contrast in je outfit. Dat staat je het mooist. Dat kan ook met accessoires. Denk aan een wit shirt met print, of een blazer over een lichte top, of een kleurrijke, donkere ketting.
Kleurwaaier winter type

Durf jij kleur te bekennen?

Kortom, kleurenanalyse kan je helpen om te ontdekken welke kleuren het beste bij jou passen. Het is handig om te weten in welk seizoenstype je valt, zodat je ook in elk seizoen jouw beste kleuren kunt dragen. Op die manier kun je er altijd stralend uitzien en voel je je zelfverzekerd en comfortabel in je outfit.

Wil je graag jouw beste kleuren weten? Ik help jou graag! Bekijk mijn aanbod voor het persoonlijk kleurplan.