Indische keuken

Gado gado is een vegetarisch gerecht uit Indonesië. Het bestaat uit groente, ei en een pindasaus. Gado gado wordt meestal koud gegeten. Ik vind het daardoor een heerlijke maaltijd voor de zomer op warme dagen.

Gado gado is van origine vegetarisch, maar vaak wordt er trassi gebruikt in de pindasaus. Trassi is een garnalenpasta en daarmee dus niet vegetarisch. De pindadressing die ik voor dit recept heb gemaakt is volledig vegetarisch.

Gerookte tofu

Als extra’tje heb ik gerookte tofu toegevoegd. Dit geeft een lekkere bite aan het gerecht en geeft ook een lekkere rooksmaak. Gerookte tofu kun je gewoon in de supermarkt kopen. Het is een blok tofu. Deze moet je zelf nog bakken en op smaak brengen. Voordat je de tofu gebruikt, is het handig om de het vocht uit de tofu te laten trekken. Hierdoor wordt hij knapperiger en dat smaakt een stuk lekkerder! In het recept lees je hoe je dit kunt doen!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Rauwkost met pindasaus

Eigenlijk is gado gado een rauwkost salade met pindasaus. Dit klinkt een beetje plat, maar in de kern is het wel zo. De sperziebonen heb ik overigens wel even geblancheerd en zijn niet helemaal rauw.

Monkey platter

Ik snap dat deze gado gado er niet per se kidsproof uit ziet. Ik moet ook eerlijk bekennen dat het er anders uit ziet als het op het bord van de kids ligt. Mijn truc om de kinderen toch te laten eten van deze bak met groente, is om alle ingredienten in losse bakjes op tafel te zetten. Een soort monkey platter. Ze mogen dan zelf kiezen wat ze willen eten. Mijn kids zijn gek op ei, tofu en pindasaus, dus dat zit al goed. Komkommer en sperziebonen vinden ze ook lekker, dus dat kozen ze als groente. De kool en taugé hebben ze lekker links laten liggen en dat is helemaal prima. Ik ben al lang blij dat ze hun groente binnen hebben!

Gado gado met ei en gerookte tofu

Gado gado is een heerlijk gerecht uit Indonesie. Het is een soort rauwkostsalade met heerlijke zelfgemaakte pindasaus. Deze vegetarische gado gado is extra lekker, met ei en gerookte tofu.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Rusttijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
GangHoofdgerecht
KeukenAziatisch, Fusion, Indisch, Indonesich
TrefwoordEi, Gado gado, Kidsproof, Rauwkost, Tofu, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

Pindasaus

  • 2 teentje knoflook
  • 2 cm gember
  • 125 gram pindakaas
  • 1,5 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 0,5-1 theelepel sambal oelek naar smaak
  • 200 ml kokosmelk
  • zwarte peper

Groente

  • 500 gram sperzieboon
  • 125 gram taugé
  • 200 gram spitskool
  • 1 komkommer

Overig

  • 250 gram noedels of rijst naar keuze
  • 4 eieren
  • 200 gram gerookte tofu

Instructies

  • Eerst moet de tofu goed uitlekken. Dit doe je door het blok tofu op 2 vellen keukenpapier te leggen. Leg nog 2 vellen keukenpapier bovenop de tofu en dek af met 2 boeken. Door het gewicht trekt nu het vocht eruit. Laat bij voorkeur minimaal 30 minuten zo staan, zodat de tofu zo droog mogelijk is.
  • Kook intussen de rijst of noedels gaar volgens de aanwijzingen op verpakking. Giet af en laat staan.
  • Was de sperziebonen en snij de uiteinden er vanaf. Blancheer de sperziebonen 5 minuten in kokend water en blus af met ijskoud water. De sperziebonen zijn nu beetgaar. Wil je super gare sperziebonen? Kook ze dan 12 minuten. Giet de boontjes af en zet even apart.
  • Kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard in kokend water. Laat de eieren schrikken en zet apart.
  • Maak de pindadressing. Pel de knoflook en snij fijn. Schil de gemberwortel en snij fijn. Bak de gember en knoflook een paar minuten in een scheut zonnebloemolie in een pan.
    Voeg vervolgens de pindakaas, limoensap en sambal toe en roer goed door.
    Schenk beetje bij beetje wat kokosmelk bij de saus en blijf goed roeren. Breng de pindasaus eventueel extra op smaak met peper.
  • Was de komkommer, schil eventueel en snij in schuine plakken.
  • Snij de tofu in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Bestrooi met zout en peper. Verwarm een scheut olie in een pan en bak de tofu op middelhoog vuur. Keer de tofu regelmatig om zodat ze lekker knapperig worden. Na ongeveer 6 minuten zijn ze gaar.
  • Maak nu de borden op. Beleg de borden met een schep noedels of rijst, een handje spitskool, wat komkommer, taugé en sperziebonen. Leg 2 halve eieren en wat plakjes tofu erbij en besprenkel met de pindadressing.

Kidsproof tips

  • Deze gado gado ziet er op het eerste gezicht misschien niet zo kidsproof uit, maar dat kun je heel gemakkelijk veranderen!
  • Ik serveer gerechten met veel soorte rauwe groenten vaak in aparte bakjes. De kids mogen dan zelf kiezen welke groente ze op hun bord willen. De komkommer vinden ze vaak lekker. Je kunt ook nog paprika of tomaatjes voor de kids op tafel zetten. 
  • Wist je dat komkommer en pindasaus een super lekkere combinatie is? Daar krijg je de kids vast mee aan het eten!