Hummus is super gezond, heel erg lekker en makkelijk om zelf te maken! Met dit recept heb je binnen een paar minuten je eigen vers gemaakte hummus op tafel staan.

Je kunt er alle kanten mee op

Met hummus kun je echt alle kanten op. Ik gebruik het als broodbeleg, als dressing door een salade, in een pita broodje met falafel, als dipsaus bij rauwkost of chips, bij de borrel op een toastje. Je kunt het zelfs gebruiken als vulling voor bitterballen! De mogelijkheden zijn eindeloos. Maak in het begin van de week één hoeveelheid hummus en je kunt de hele week vooruit :).

Ingrediënten

De basisingrediënten voor hummus zijn kikkererwten en sesampasta, ook wel tahin genoemd. Beide ingrediënten kun je in de supermarkt kopen.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Kikkerwten

Voor dit recept heb ik kikkererwten uit blik gebruikt, maar het allerlekkerst, is om gedroogde kikkererwten te gebruiken. Gedroogde kikkererwten zijn wel een stuk bewerkelijker. Je moet ze namelijk een nacht lang laten wellen in water. Vervolgens moeten ze nog 60-90 minuten koken, afhankelijk van de grootte. Het is wat extra moeite, maar wel je proeft het verschil echt! Je hebt ongeveer 140 gram gedroogde kikkererwten nodig voor dit recept.

Tahin

Sesampasta, ofwel tahin, of tahini, is naast kikkererwten een ander onmisbaar ingrediënt van hummus. Het is een pasta gemaakt van geroosterde sesamzaadjes en olie. Je kunt het tegenwoordig in elke supermarkt kopen. Mocht je de kans hebben, dan is het de moeite waard om je tahin bij een toko te kopen. Mijn ervaring is dat tahin uit het Midden-Oosten echt lekkerder smaakt dan de westerse varianten uit de supermarkt.

En de rest

Verder heb je wat knoflook nodig en sap van een citroen, zonnebloemolie, komijnzaad, zout en peper. Tot slot voeg ik ook wat water toe om de hummus extra smeuiig te maken. Sommige blenders kunnen de kikkererwten niet aan. Wat extra water doet wonderen, is mijn ervaring. En ik vind het ook echt ten goede komen aan de structuur van de hummus.

Hummus

Hummus is super gezond, heel erg lekker en makkelijk om zelf te maken! Met dit recept heb je binnen een paar minuten je eigen vers gemaakte hummus op tafel staan.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 3 minuten
Totale tijd: 3 minuten
KeukenArabisch, Fusion
TrefwoordDoperwtenhummus, Houmous, Hummous, Zelfgemaakt
Porties8 porties

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwt 240 gram uitlekgewicht
  • 0,5 teentje knoflook
  • 2 eetlepels tahin
  • 0,5 citroen
  • 100 ml zonnebloemolie of arachideolie
  • 1 theelepel komijnzaad
  • zout
  • peper

Optioneel om te garneren

  • 1 handje cherrytomaat
  • 1 handje verse peterselie of koriander
  • 0,25 rode ui
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Giet de kikkererwten af en doe deze in een blender. Sprenkel het sap van de halve citroen ervoer en voeg de overige ingrediënten toe, met uitzondering van de zout en peper.
  • Maal het geheel totdat er een egale massa ontstaat. Voeg 50-150 ml water toe, om extra smeuiig te maken. Breng op smaak met zout en peper.

Optioneel, om te garneren

  • Garneer eventueel met cherrytomaat, rode ui, peterselie en zonnebloemolie.

Kidsproof tips

  • Niet elk kind is fan van hummus, maar je kunt het zeker proberen! Het is een super gezond broodbeleg. 
Hoemoes
Zelfgemaakte hummus