Okonomiyaki is een ware trend op internet. Deze Japanse groentenpannenkoekjes veroveren de hele wereld. En dat moest ik natuurlijk ook proberen! Ideaal toch; een pannenkoek met groenten? Eén nadeel: ze zijn van origine niet vegetarisch. Er zit namelijk vlees en vaak ook vis in verwerkt en de saus wordt gemaakt met worcestersaus, waar vis in zit. Kortom; ik werd gedwongen om te experimenteren. En dat vind ik juist heel leuk. Mijn recept is vegetarisch en bevat nog meer groenten dan het origineel. Bij ons thuis komt ie zeker vaker op tafel! Het heeft ook wat weg van een omelet, frittata of tortilla, maar dan op basis van een beslag met bloem, waardoor hij wat meer vult.

Wat een ideaal vegetarisch gerecht is dit zeg! Ik vind het ook een perfect gerecht met kinderen; de groenten zitten namelijk verstopt in de pannenkoek en kids zijn al lang blij dat ze pannenkoeken mogen eten. Je kunt het serveren als lunch, maar ook als diner, met een lekkere salade erbij. Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, lijkt het misschien veel werk, maar schijn bedriegt; de pannenkoeken staan binnen 20 minuten op tafel! Eet smakelijk!

Ingrediënten voor okonomiyaki

Voor de pannenkoeken

  • 500 gram kool witte kool, spitskool of groene kool
  • 75 gram geraspte wortels
  • 1 prei
  • 2 bosuitjes
  • 4 eieren
  • 1 eiwit
  • 120 gram bloem
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 175 ml groentenbouillon
  • 2 eetlepels gebakken uitjes
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Voor de saus

  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 1,5 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepels suiker
  • 1-2 eetlepels wijnazijn afhankelijk van hoe zuur je de saus wilt
  • 50 gram creme fraiche

Vegetarische Japanse Okonomiyaki met ingrediënten die je in huis hebt!

Okonomiyaki is hip en ik snap dat wel. Deze super snelle Japanse groentenpannenkoek is ideaal als lunch of diner. In de pannenkoek zit veel groenten verstopt. Het sausje maakt het helemaal af! Okonomiyaki is van origine niet vegetarisch, maar ik maakte deze heerlijke vegetarische variant! 
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
KeukenJapans
TrefwoordJapans, Kidsproof, Kool, Okonomiyaki, Omelet, Pannenkoek, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

Voor de pannenkoeken

  • 500 gram kool witte kool, spitskool of groene kool
  • 75 gram wortel
  • 1 prei
  • 2 bosui
  • 4 eieren
  • 1 eiwit
  • 120 gram bloem
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 175 ml groentenbouillon
  • 2 eetlepels gebakken uitjes
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Voor de saus

  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 1,5 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepels suiker
  • 1-2 eetlepels wijnazijn afhankelijk van hoe zuur je de saus wilt
  • 50 gram creme fraiche

Optioneel

  • 2 theelepels maizena (als het nodig is om de saus te verdikken)

Om te garneren

  • 50 gram creme fraiche
  • 1 bosui

Instructies

  • Schil de wortel en maak de kool, prei en bosui schoon. Rasp de groenten grof. Ik gebruik hier de food processor van de keukenmachine voor, maar het kan ook met een handrasp. 
  • Meng de bloem en bakpoeder met de eieren en het eiwit en roer met een garde tot een glad beslag. Voeg de (afgekoelde!) bouillon toe aan het beslag en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper. Voeg nu de geraspte groenten en de gebakken uitjes toe aan het beslag.
  • Verwarm een bakpan op het vuur en doe hier een deel van het beslag in. Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin. Let op: als het goed is, is het beslag stevig genoeg om goed te kunnen draaien. Lukt dat niet helemaal? Keer de pannenkoek dan om met behulp van een bord of snijplank. Zo blijft je pannenkoek mooi heel! 
  • Bereid intussen de saus. Doe alle sausingrediënten, behalve de creme fraiche in een steelpannetje. Breng aan de kook. Voeg nu de creme fraiche toe en roer goed door, totdat de creme fraiche mooi met de saus is gemengd. Is je saus nog erg dun? Verdik deze dan met wat maizena. Maak in dat geval een papje van maizena en een paar druppels water in een bakje. Voeg dit toe aan de saus en roer goed door.   
  • Maak nu je bord op. Leg de pannenkoek op het bord. Spuit / smeer / sprenkel de rode saus over de pannenkoek. Spuit / smeer / sprenkel ook wat creme fraiche erover en wat klein gesneden bosuitjes. 

Kidsproof tips

  • Okonomiyaki vind ik ideaal met kinderen. Er zit een hoop groenten in en die eten ze op zonder dat ze het door hebben. 
  • Kinderen vinden het vaak lekker om honing op de pannenkoek te doen, ipv de rode saus.
  • Je kunt eventueel de groenten nog fijner raspen, of zelfs pureren om nog minder kans te hebben op een groentenklacht ;). 

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99