Deze orzo met romanesco is vanuit het niets binnen gekomen in mijn top van favoriete vegetarische recepten. Ik had een romanesco in mijn biologische groentetas en daar wilde ik iets lekkers mee maken. En als ik denk aan iets lekkers, dan denk ik al snel aan risotto. Want risotto, daar kun je mij ‘s nachts echt voor wakker maken. Deze orzo met romanesco is heel eenvoudig om te maken. Je hebt er maar een handjevol ingrediĆ«nten voor nodig en de smaak is werkelijk hemels!
Risotto, maar dan anders
Orzo is een pastasoort in de vorm van een rijstkorrel. Het ziet er een beetje uit als risottorijst, maar schijn bedriegt, want het is dus pasta. Orzo, ook wel risoni genoemd, kun je op dezelfde manier koken als risotto en geeft ook een heerlijke romige smaak. Het is wat sneller klaar dan de traditionele risotto. Dit is dus ideaal als je wat minder tijd hebt en toch een lekker vegetarisch gerecht op tafel wilt zetten!
Orzo met romanesco
Ingrediƫnten
- 1 romanesco
- 50 gram roomboter
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 320 gram orzo
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 500 ml groentebouillon
- zout
- peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar. Verwarm de roomboter in een bakje in de magnetron totdat deze is gesmolten.
- Was de romanesco en snij in kleine roosjes. Verdeel de roosjes over de bakplaat. Besprenkel de romanesco met de boter en bestrooi met zout en peper. Bak de romanesco in ongeveer 20-30 minuten gaar in de oven.
- Snij intussen de ui fijn en verwarm de olijfolie in een hapjespan. Bak de ui en voeg na 2 minuten de orzo toe. Bak de orzo kort mee. Blus de orzo vervolgens met groente bouillon totdat de orzo net onder water staat. Laat de orzo pruttelen en roer goed door. Als het vocht is opgenomen, voeg je nog wat bouillon toe, net zo lang tot de orzo gaar is. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Het kan zijn dat je meer of minder bouillon nodig hebt dan hierboven is aangegeven.
- Roer de kaas door de orzo en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de romanesco over de orzo en klaar is je super simpele en smaakvolle vegetarische maaltijd!
Kidsproof tips
- Mijn kinderen hebben hier echt van gesmuld! De romanesco wordt heerlijk romig van smaak in de oven door het grillen en door de boter. De smaak is minder bitter dan bloemkool en broccoli, dus ik zou het zeker een keer proberen met kids!
Review