In de herfst en winter is er niets lekkerders dan een heerlijke ovenschotel. Ideaal comfortfood als het lekker koud is buiten. Deze ovenschotel met romanesco en aardappelschijfjes is een heerlijke vegetarische ovenmaaltijd.
Romanesco; wat is het eigenlijk voor groente?
Romanesco is een prachtige groentesoort die familie is van broccoli en bloemkool. Qua vorm lijkt romanesco ook op broccoli en bloemkool. De roosjes vind ik zelf lijken op kleine kerstboompjes. Vanwege zijn vorm wordt het ook wel eens torentjesbloemkool genoemd.
De smaak van romanesco is iets frisser en milder dan van bloemkool. Het is wat zachter dan broccoli en nootachtig van smaak. De textuur van romanesco lijkt op dat van bloemkool.
Romanesco; een kidsproof groente
De smaak van romanesco is heel mild en dat maakt het een lekkere kidsproof groente. Is de structuur van romanesco een probleem voor jouw kind? Dan kun je ervoor kiezen om de groente te pureren. Dat is wel een beetje zonde van de prachtige vorm natuurlijk. Mijn kids vonden de romanesco erg interessant, omdat ik ze had verteld dat het een soort kleine kerstboompjes waren.
Waar koop je romanesco?
Het nadeel van romanesco is dat het slecht verkrijgbaar is. Het romanesco seizoen is van september t/m december. In die periode kun je ze op de markt of bij een goede groenteboer kopen. De meeste supermarkten verkopen helaas nog geen romanesco.
Romanesco vervangen
Romanesco in een recept kun je goed vervangen door bloemkool of broccoli.
Meer vegetarische romanesco recepten
Ook ik eet niet iedere week romanesco. Ik ben geabonneerd op een biologische groentetas en romanesco zit daar meestal maar 1 of 2 keer per jaar in. Op mijn website vind je daarom nog niet zoveel romanesco recepten. Ik kan je wel mijn orzo met romanesco aanraden.
Meer vegetarische ovenschotels
Ovenschotels vind ik geweldig. Je kunt ze namelijk handig van te voren klaar maken en opwarmen in de oven na een drukke werkdag. Een ideale meal prep optie dus voor een druk huishouden. Eén van mijn favoriete ovenschotels is mijn ovenschotel met krieltjes en broccoli. Of probeer ook eens mijn broccolischotel met ragout en rijst. Of natuurlijk een fijne groente lasagne. Ik ben ook gek op mijn Mexicaanse ovenschotel. En wat denk je van een macaroni 4 kazen ovenschotel? Mijn ovenschotel met prei en aardappelschijfjes is in de herfst en winter één van de meest bekeken recepten op mijn website.
Ovenschotel met romanesco en aardappelschijfjes
Ingrediënten
- 1 kilo aardappel
- 1 blokje groentenbouillon
- 2 romanseco's of bloemkool of broccoli. Totaal ongeveer 1 kilo
- 250 ml kookroom
- 2 theelepels mosterd
- 125 gram geraspte kaas
- 1 ei
- zout
- peper
Instructies
- Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en zet een ingevette ovenschaal klaar.
- Schil de aardappels en snij ze in schijfjes. Kook de aardappels, met het bouillonblokje in ongeveer 8 minuten, totdat ze bijna gaar zijn, maar nog niet helemaal. Snij de aardappels in schijfjes.
- Was de romanesco (of broccoli of bloemkool) en snij in hapklare roosjes. Kook de romanesco in ongeveer 3-4 minuten beetgaar. Giet af en zet even apart.
- Roer het ei door de kookroom. Voeg de mosterd toe en de helft van de geraspte kaas toe en breng op smaak met zout en peper.
- Leg een laagje aardappelschijfjes in je ovenschotel. Beleg deze met een laagje romanesco en herhaal dit totdat je aardappels en romanesco op zijn. Giet vervolgens de kookroom over de schotel en strooi de geraspte kaas erover. Bak in 20 minuten goudbruin in de oven. Smullen!
Kidsproof tips
- Kinderen houden meestal van dit soort ovenschotels. Een variant op deze casserole, is gemakkelijk te maken door aardappelpurree te maken van de aardappels. Kook de aardappels gaar, pureer ze en breng op smaak met wat melk, zout, peper en nootmuskaat.
- Ook de romanesco kun je pureren nadat je het hebt gekookt. Je kunt de kookroomsaus door de gepureerde romanesco roeren en over de aardappelschijfjes schenken en vervolgens bakken in de oven. Zo heb je aardappelschijfjes met een romanescosausje, ook erg lekker.
Review