Panzanella is een klassieke Italiaanse salade om restjes mee op te maken. Met restjes brood en groente toveren Italianen de lekkerste panzanella op tafel. Perfect dus ook voor op de camping als je nog wat oud stokbrood hebt liggen.

Buratta

Ik maakte deze panzanella met burrata. Dit is het Pugliaanse broertje van mozzarella. Burrata bestaat uit mozzarella, gevuld met room. Burrata is van binnen dus wat minder stevig dan mozzarella. Als je de burrata aansnijdt, loopt de roomkaas er een beetje uit. Dat ziet er prachtig uit in een salade.

Nectarines

Gegrilde nectarines zijn een super goede aanvulling op de traditionele panzanella. Ze geven een zoete smaak aan de klassieker en dat is echt heerlijk. Het is net weer even een leuke twist.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Je kunt de nectarines ook ongegrild door de salade doen, als je minder tijd hebt. Bijna net zo lekker, maar je mist wel de extra zoete grillsmaak.

Kidsproof

Deze salade is ook een perfect bijgerecht voor kinderen. De meeste kinderen houden wel van tomaat en nectarine. De burrata kun je eventueel achterwege laten voor de kids.

Panzanella met nectarine en burrata

Panzanella is een klassieke Italiaanse salade van restjes. Restjes brood, tomaat en groente. Deze panzanella maak ik met oud brood, tomaat, nectarine en burrata. Die combinatie is echt hemels. De nectarine maakt de panzanella heerlijk zoet en extra fris en de burrata zorgt voor wat romigheid.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 15 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordBurrata, Nectarine, Panzanella
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 350 gram tomaten naar keuze
  • 5 nectarine
  • 0,5 komkommer
  • 1 bol burrata
  • 1 rode ui
  • 2 sneetjes oud brood of 1/4 oud stok brood
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 handje verse basilicum
  • zout
  • peper

Instructies

  • Snij de nectarines in partjes (dit kan handig door ze eerst doormidden te snijden, van elkaar af te draaien, de pit met een mes uit te snijden en vervolgens in partjes te snijden). Grill de nectarines in een grillijzer aan beide kanten in ongeveer 5 minuten, totdat er mooie zwarte grill strepen op de nectarine komen. Het grillen kun je eventueel overslaan als je minder tijd hebt.
  • Snij de tomaat in partjes. Snij de komkommer in de lengte door midden en verwijder de zaadlijsten met een klein lepeltje. Snij de ui in dunne ringen.
  • Doe de tomaat, nectarine, komkommer en ui in een salade kom.
  • Snij of scheur het brood in stukjes. Zet een pan op het vuur en grill het brood, samen met een flinke scheut olijfolie in een paar minuten totdat ze lekker krokant zijn. Voeg toe aan de salade.
  • Leg de burrata bij de salade, of scheur de burrata in stukjes.
  • Maak een dressing door de olijfolie en de basilicumblaadjes te pureren in een blender. Sprenkel dit over de panzanella. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Kidsproof tips

  • Deze panzanella kun je prima aan kinderen voorschotelen. Voor mijn kids maak ik meestal een apart bakje, zonder dressing, basilicum en ui. De rest vinden ze heerlijk!