Prei is iets dat ik nog maar een paar jaar weer regelmatig eet. Ik heb het een hele tijd niet lekker gevonden en daarom heel weinig gegeten. Maar inmiddels heeft er denk ik een smaakverandering plaats gevonden en ben ik weer helemaal in to the prei. Zowel de smaak, als de structuur vind ik helemaal lekker! En dat komt goed uit, want hij zit regelmatig in mijn biologische groentetas.

Foodies magazine inspiratie

Mijn inspiratie voor dit recept haalde ik uit foodies magazine. Vorig jaar was ik foodies friends van foodies magazine. Ik mocht een aantal recepten ontwikkelen voor het blad en deze stonden een paar keer te shinen in het mooiste kooktijdschrift van Nederland. Vanwege die samenwerking krijg ik nog steeds iedere maand een foodies magazine op de deurmat. Ik geloof dat dit abonnement bijna afloopt, maar voorlopig geniet ik er nog mooi van!

In januari of februari van 2020 stond een prachtige linguine met prei. Ik kreeg spontaan water in mijn mond toen ik het recept zag. Ik zette het op mijn to cook lijstje en onlangs mocht deze pasta met prei eraan geloven. Ik heb een foxilicious twist gegeven aan het recept en hieronder voor jou uitgewerkt!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Recepten met prei

Ben jij ook een preifan? Probeer dan ook eens deze lasagne met prei. Mijn ovenschotel met aardappel en prei is één van de meest bekeken recepten op mijn website. Maar ook mijn prei stamppot en prei fritters zijn ook absoluut een aanrader.

Pasta met prei

Een heerlijk simpele vegetarische pasta met prei. De pasta is lekker fris van smaak door de limoen. Er zit maar liefst 200 gram prei per persoon in de pasta, dus met deze prei pasta heb je al een flinke portie groente binnen. In het recept vind je een handige kidsproof tip!
3.25 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFusion, Italiaans
TrefwoordKidsproof, Linguine, Pasta, Prei, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

 • 50 gram roomboter
 • 800 gram prei
 • 100 ml groente bouillon (100 ml kokend water + 0,25 blokje bouillon)
 • 320 gram pasta naar keuze
 • 125 gram creme fraiche
 • Parmezaanse kaas
 • 0,5 limoen
 • olijfolie
 • zout
 • peper

Instructies

 • Snij de prei in ringen, doe in een vergiet en spoel goed af.
 • Verwarm de roomboter in een grote hapjespan. Voeg de prei toe en bak een paar minuten.
  Blus af met de groente bouillon. Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 5 minuten stoven.
 • Kook in de tussentijd de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en besprenkel met olijfolie.
 • Roer de creme fraiche door de prei en laat nog eens 10 minuten pruttelen op laag vuur tot de prei mooi zacht is.
 • Voeg de pasta toe aan de prei. Rasp de halve limoen over de pasta. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met geraspte Parmezaanse kaas.

Kidsproof tips

 • Prei kan zomaar eens discussie opleveren met je kind. Je kunt de prei eventueel pureren voordat je de pasta erbij giet. Zo heb je een prei-roomsaus en is de groente mooi verstopt!