Zero waste recept: van kaasplank restjes naar heerlijke pasta

Ik ben gek op kaasplankjes. Eens in de zoveel tijd koop ik daarom een paar lekkere kaasplankjes en serveer ik die bij een borrel. Ik ga meestal voor 3 of 4 lekkere kaasjes. Vaak een geitenkaas, een blauwe kaas, een witte kaas en een rood kaasje. Met z’n tweeen krijgen we meestal niet het hele kaasplankje op. Zonde, want ik de volgende dag heb ik niet meteen weer trek in een kaasplankje.

Ik hou er niet van om onnodig dingen weg te gooien. En zeker met kaas vind ik dat eeuwig zonde Van restjes kaas maak ik daarom meestal een lekkere pasta. Ik maakte al eerder een ovenschotel met vier kazen. Dit keer koos ik helemaal voor de makkelijke weg en maakte ik een pasta met gegrilde cherrytomaat en restjes kaasplank.

Kidsproof pasta

Kinderen zijn meestal niet zo gek op ‘vreemde buitenlandse kaasjes’. Die van mij in elk geval niet. Maar als ik de kaas laat smelten in een lekkere kaassaus, dan likken ze er ineens hun vingers bij af. De truc is om een goede balans te houden. Blauwe kaas is vaak wat heftiger van smaak. Ik zorg ervoor dat deze niet overheerst. Meestal doe ik wat minder hoeveelheid van een heftige kaas door de pasta. Zo is dit toch een heerlijke kidsproof pasta!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Meer zero waste recepten

Ik probeer zo verspillingsvrij als mogelijk te eten. Natuurlijk verdwijnt er bij mij ook weleens wat in de prullenbak. Ik ben geen heilig boontje. Maar ik doe wel mijn best. Zo kun je bijvoorbeeld heerlijke salades maken met oud brood, of een heerlijke soep van oud brood. Restjes groente zijn ook ideaal voor een restjessoep.

Zero waste recept: maak van restjes kaasplankje een lekkere pasta

Dit is een perfect recept als je restjes kaasplankje over hebt. Met de restjes kaas tover je super snel een pasta met 3 (of meer) kazen op tafel. Serveer de pasta met gegrilde cherry tomaat en je hebt een super lekkere vegetarische zero waste maaltijd.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
Trefwoord3 kazen, Blauwe kaas, Geitenkaas, Kidsproof, Ovenschotel, Pasta, Restjes, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

 • 320 gram pasta naar keuze
 • olijfolie
 • 1 teentje knoflook
 • 500 gram cherrytomaat
 • 250 gram restjes van een kaasplankje of kaasjes naar keuze: bijvoorbeeld blauwe kaas, geitenkaas, bergkaas, mozzarella, Parmezaanse kaas, belegen kaas. Wat je lekker vindt, of wat je in huis hebt.
 • zout
 • peper
 • 1 handje verse Italiaanse kruiden denk aan basilicum, oregano, tijm of rozemarijn

Instructies

 • Verwarm de oven op grillstand zet een ovenschaal klaar.
 • Snij de knoflook fijn. Was de cherrytomaten en doe de tomaatjes en de knoflook in een ovenschaal. Besprenkel ruim met olijfolie. Zet de tomaatjes in de oven en grill xx minuten.
 • Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en besprenkel met wat olijfolie, zodat de pasta niet aan elkaar plakt.
 • Snij alle kazen in kleine blokjes. De harde kazen, zoals Parmezaanse kaas kun je raspen.
 • Roer de kazen en de Italiaanse kruiden door de pasta. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de gegrilde tomaatjes over pasta. Eet smakelijk!

Kidsproof tips

 • Kinderen houden meestal niet van elk soort kaas. Doordat de kaas onzichtbaar is in de ovenschotel zullen ze misschien niet zo snel zeuren over de blauwe kaas, maar je kunt natuurlijk ook kazen kiezen waarvan je weet dat je kind ze lekker vindt. Gewone geraspte kaas, mozzarella, Parmezaanse kaas, cheddar, dat lusten kinderen vaak wel.