Zelfgemaakte pindakaas

Pindakaas is een veelzijdige en smakelijke spread die bij veel volwassenen en kinderen favoriet is voor broodbeleg. Het is een goede bron van eiwitten, gezonde vetten en vezels. Pindakaas is ook relatief goedkoop en veel verkrijgbaar.

Maar wist je dat je pindakaas ook heel gemakkelijk zelf kunt maken? Zelfgemaakte pindakaas is niet alleen lekker, maar ook gezonder en duurzamer dan kant-en-klare pindakaas. In deze blog leer je hoe je zelf pindakaas maakt.

Hoe zelf pindakaas maken

Om zelf pindakaas te maken heb je de volgende ingredienten nodig:

5 onmisbare vegetarische recepten

Wil je vaker vegetarisch eten en kun je wel wat hulp gebruiken?

✓ e-book met 5 vega recepten

Makkelijk om te maken

✓ Voor slechts 2,99

vegetarische recepten

ongebrande pinda’s en plantaardige olie. Dat is alles! Dat klinkt makkelijk toch?

In de receptkaart hieronder vind je de bereiding van de pindakaas.

recept voor zelfgemaakte pindakaas
Zelf pindakaas maken

Is zelf pindakaas maken gezond?

Zelfgemaakte pindakaas is over het algemeen gezonder dan kant-en-klare pindakaas. Dat komt omdat kant-en-klare pindakaas vaak veel extra ingrediënten bevat, zoals suiker, palmolie en stabilisatoren.

Zelfgemaakte pindakaas bevat alleen pinda’s, plantaardige olie. Dit maakt het een goede bron van eiwitten, gezonde vetten en vezels.

Waarom heet het pindakaas en geen pindaboter?

De naam “pindakaas” is een samenstelling van de woorden “pinda” en “kaas”. Pindakaas is ontstaan in de Verenigde Staten in de 19e eeuw. Daar noemen ze het peanut butter. De letterlijke vertaling van peanut butter mag in Nederland niet worden gebruikt omdat boter zuivel moet bevatten. Daarom is in Nederland gekozen voor de naam ‘pindakaas’.

Kun je zelf 100% pindakaas maken?

Ja, dat kan. Maar dan heb je wel een vijzel nodig. Met een vijzel kun je de pinda’s heel mooi fijn en smeuiig maken. Gebruik je een keukenmachine, dan wordt het heel kruimelig. Je hebt dan plantaardige olie nodig om de pindakaas te binden en smeuiig te maken. Doe je dat niet, dan heb je in feite wat losse pindakruimels en krijg je geen spread.

recept voor zelfgemaakte pindakaas
Zelf pindakaas maken

Pindakaas zelf maken

Wist je dat pindakaas maken helemaal niet moeilijk is? Je hebt er alleen pinda's voor nodig, een oven, een blender en wat plantaardige olie. Dat is het. En het smaakt ook nog eens hartstikke lekker en is een stuk goedkoper dan de pindakaas uit de supermarkt.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Keuken: Amerikaans, Hollands
Trefwoord: Broodbeleg, Pindakaas
Porties: 24 porties

Ingrediënten

  • 350 gram pinda's ongebrand en ongezout
  • 1-2 eetlepels zonnebloemolie of kokosolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Verdeel de pinda's over de bakplaat. Bak ze 15 minuten in de oven.
  • Doe de pinda's vervolgens in een blender of keukenmachine, samen met de zonnebloemolie. Maal de pinda's helemaal fijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
    Doe de pindakaas in een pot en geniet van je lekkere zelfgemaakte broodbeleg.

Kidsproof tips

  • Ik heb deze pindakaas samen met mijn zoontje gemaakt. Hij vond het erg leuk om te helpen. 
  • Laat je kind zelf een etiket maken voor op de pot pindakaas. Dat vinden ze hartstikke leuk. Iedereen keer als je de pindakaas eet, heb je weer een leuke herinnering aan de pindakaas maaksessie. 

Voedingswaarde

Calorieën: 83kcalKoolhydraten: 2gEiwitten: 4gVet: 7gVerzadigd vet: 1gMeervoudig onverzadigd vet: 3gEnkelvoudig onverzadigd vet: 3gZout: 3mgKalium: 109mgVezels: 1gCalcium: 15mgIron: 1mg

* Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer hierover in de disclaimer