Plaattaart vind ik heerlijk voor in de lente en zomer. Lekker licht en fris. Deze plaattaart eet ik al jaren. Het originele recept is geloof ik van de allerhande en die heb ik naar mijn eigen hand gezet.

Ik combineer plaattaart meestal met een soep of een salade. Heb je een groter gezin, of een grotere groep eters? Dan kun je 2 of 3 verschillende plaattaarten maken met een aantal salades. Voor ieder wat wils!

Plaattaart is ontzettend makkelijk om te maken. Zeker als je een rol bladerdeeg koopt, is het zo gepiept. Je belegt de bladerdeeg met een bodembedekker (in dit geval geitenkaas, slagroom en ei). Daarbovenop leg je wat gekruide groente en dan nog een laagje kaas. 20 minuten in de oven en klaar is je heerlijke plaattaart.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Lekker als lunch, voorgerecht of bijgerecht! Dit recept is ook perfect voor Pasen!

Hartige taart met courgette
Plaattaart met courgettelinten en geitenkaas

Plaattaart met geitenkaas en courgettelinten

Deze plaattaart met courgettelinten en geitenkaas is één van mijn favoriete vegetarische lente en zomer recepten. Super makkelijk om te maken en heerlijke smaken. Lekker met een salade of soep. 
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
oventijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht, Snack, Voorgerecht
KeukenFusion
TrefwoordCourgettelinten, Courgettes, Geitenkaas, Kidsproof, Plaattaart
Porties2 personen

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 50 ml slagroom of roomkaas of creme fraiche
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 2 eieren
  • 1 courgette
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes of gedroogd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout
  • peper

Optioneel, om te garneren

  • verse basilicum
  • 1 handje olijf

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en leg alvast een bakplaat met bakpapier klaar. 
  • Roer de helft van de geitenkaas in een kom los met de slagroom en de eieren. Breng op smaak met wat peper en zout.  
  • Schaaf de courgette met een kaasschaaf in de lengte. Doe alle plakken in een kom en schep voorzichtig om met de olijfolie en tijm. 
  • Leg de bladerdeeg op het bakpapier. Vouw de zijkanten van het deeg een klein stukje naar binnen zodat je een klein opstaand randje krijgt aan de zijkanten. 
    Bestrijk het deeg met het geitenkaasmengsel. 
    Leg de courgettelinten op het bladerdeeg. Bestrooi met de rest van de geitenkaas. Bestrooi met peper en een handje olijven. 
    Bak de plaattaart ongeveer 20 minuten in de oven goudbruin en gaar. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Kidsproof tips

  • Deze plaattaart is net een mini pizza en daarmee super kidsproof!
  • Is jouw kind geen geitenkaas fan? Vervang de geitenkaas dan door creme fraiche, roomkaas of geraspte kaas. 
  • De olijven kun je natuurlijk achterwege laten op de stukjes die jouw kind eet. 
  • En heb je geen courgette fan in huis? Je kunt ook een plaattaart maken met andere groente. Beleg een deel van de taart met andere groente, zoals tomaat of paprika.