Dit is een lekkere winterse variant van plaattaart. In de zomer vind ik plaattaart heerlijk met frisse, zomerse groenten, maar ook in de winter is plaattaart een lekker gerecht! Ik maakt de plaattaart met pompoen, geitenkaas en rode ui. Pompoen en geitenkaas is sowieso een super combinatie en de rode ui past er heerlijk bij. Voor kinderen zou ik de rode ui trouwens achterwege laten, die houden daar meestal niet zo van.

Plaattaart is trouwens een gerecht waar je alle kanten mee op kunt. Ik gebruikte geitenkaas voor de bodem, maar het kan ook met zuivelspread of creme fraiche. En je kunt werkelijk alle soorten groenten op je plaattaart doen: courgette en paprika zijn er ook heerlijk op. Heb je geen amandelschaafsel? Gebruik dan pijnboompitjes. Kortom: genoeg variatie mogelijk!

Plaattaart met pompoen en geitenkaas

Deze plaattaart met pompoen en geitenkaas is een heerlijk winters vegetarisch gerecht. Eet em voor lunch, of als diner. Hij is mooi om te zien en makkelijk om te maken. 
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
GangHoofdgerecht, Lunch
KeukenFusion
TrefwoordGeitenkaas, Plaattaart, Pompoen, Rode ui, Winter
Porties2 personen

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • 2 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram geitenkaas
  • 1 rol bladerdeeg of 7 plakjes
  • 1 theelepel za’atar of oregano als alternatief
  • 35 gram amandelschaafsel
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Om te garneren

  • 1 handje postelein

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden en zet alvast een bakplaat met bakpapier klaar. 
  • Verdeel de bladerdeeg over het bakpapier. Als je een bladerdeeg rol gebruikt, rol je deze uit. Gebruik je velletjes bladerdeeg, dan leg je deze naast elkaar en duw je de randjes tegen elkaar. Op mijn bakplaat passen 2 1/3 velletjes naast elkaar en 3 onder elkaar.
  • Verkruimel de geitenkaas en verdeel over het bladerdeeg. Was de pompoen en snij deze in stukjes van ongeveer 2×2 centimeter. Verdeel de pompoen over het bladerdeeg. Snij de rode uien in partjes en verdeel ze over de pompoen.
  • Pak een klein bakje. Snij de knoflook fijn, doe dit in het bakje en maak een kruidendressing van knoflook, olijfolie, za’atar, zout en peper. Sprenkel de dressing over de pompoen. Strooi de amandelschaafsel over de pompoen en schuif de bakplaat in de oven. Bak 15-20 minuten tot het bladerdeeg mooi goudbruin kleurt. 
  • Garneer met wat postelein, veldsla of rucola.

Kidsproof tips

  • Mijn zoontje vond deze plaattaart heerlijk! Ik heb hem stukjes zonder ui gegeven. De geitenkaas en pompoen vond ie lekker. 
  • Zie jij je kind dit niet eten? Dan kun je een velletje bladerdeeg beleggen met ingrediënten die hij/zij wel lekker vindt. Beleg het bladerdeeg bijvoorbeeld met zuivelspread in plaats van geitenkaas en paprika en courgette. Super lekker!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99