Ik ben gek op plaattaart! Het is een soort kruising tussen een hartige taart en pizza. Ik heb al eerder een heerlijke plaattaart gemaakt met courgettelinten en geitenkaas, pompoen en geitenkaas en één met tomaten. Allebei super lekker! Vandaag deel ik deze plaattaart met tomaat en paprika, op een saus van creme fraiche pesto. Yum!

Er zijn drie belangrijke elementen aan een plaattaart:de bodem, de saus en de toppings. Bij plaattaart vind ik het lekkerst om bladerdeeg te gebruiken als bodem. Lekker knapperig en lekker romig van smaak. Ik gebruik meestal een rol bladerdeeg. Dat is wel zo makkelijk. Je kunt ook plakjes bladerdeeg gebruiken.

Saus

Je kunt allerlei soorten sauzen gebruiken op een plaattaart. Bijvoorbeeld creme fraiche, geitenkaas, pesto of tomatensaus. Voor deze taart maakte ik een sausje van creme fraiche met pesto. Zo heb je het frisse en romige van de creme fraiche en het kruidige van de pesto. Super lekker!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Toppings

Voor de toppings koos ik dit keer tomaat en paprika. Dit had ik toevallig nog in de koelkast liggen. Je kunt bijna alle groente gebruiken op een plaattaart. Courgette smaakt ook heel lekker bij deze taart!

Vegetarische plaattaart Italiaans pizza
Plaattaart met tomaat, paprika en pesto

Plaattaart met tomaat, paprika en pesto

Plaattaart is de ideale kruising tussen pizza en hartige taart! Met deze vegetarische plaattaart met tomaat, paprika en creme fraiche waan je je in Italie. Super simpel om te maken en ontzettend smaakvol. Het huis vult zich met heerlijke Italiaanse geuren.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
KeukenFusion
TrefwoordAvocadopesto, Cherrytomaat, Gegrilde paprika, Italiaans, Kidsproof, Plaattaart, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 250 gram cherrytomaten
  • 1 tomaat
  • 1 gele paprika

Creme fraiche pesto

  • 1 klein handje verse basilicum
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 10 gram pijnboompitten
  • 10 gram Parmezaanse kaas
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels creme fraiche

Instructies

  • Verwarm de oven kort voor op grillstand. Leg een kleine ovenschaal klaar voor de cherrytomaten en de paprika
  • Was de cherrytomaten, de tomaat en de paprika. Snij de paprika in reepjes en doe in de ovenschaal, samen met de cherrytomaten. Besprenkel met olijfolie en grill ongeveer 10 minuten in de oven op grillstand.
  • Maak intussen de creme fraiche pesto. Doe de basilicum, de olijfolie, knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse kaas in een blender (of kruidenmolentje). Pureer tot een gladde massa. Voeg de creme fraiche toe en roer met een lepel tot een egale saus. Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de bladerdeeg op bakpapier klaar. Vouw de randen naar binnen om zodat je een opstaand randje krijgt aan alle kanten. Smeer het bladerdeeg in met de creme fraiche pesto.
  • Snij de tomaat in plakjes en verdeel over het bladerdeeg. Verdeel ook de paprikareepjes en de cherrytomaten over het deeg als ze uit de grill komen. Bak de plaattaart ongeveer 20 minuten totdat het deeg mooi goudbruin kleurt.

Kidsproof tips

  • Verkoop deze plaattaart als pizza aan je kids en ze vallen de taart naar hartenlust aan. Althans, zo ging dat bij ons! 
  • Houdt jouw kind niet van paprika en/of tomaat? Je kunt de taart ook beleggen met dunne plakjes courgette of (voorgekookte) wortel. 
  • Gaat jouw kind gruwelen van de groene creme fraiche pesto? Laat het pesto gedeelte dan achterwege en smeer de bladerdeeg in met creme fraiche.