Lekker vegan orzo recept
Zoek je een heerlijke en makkelijke maaltijd die ook nog eens vegan is? Dan is vegan orzo met gegrilde tomaat en spinazie een perfecte optie. Deze maaltijd is snel klaar, boordevol smaak en ook nog eens gezond.
Makkelijke pasta binnen 20 minuten
Dit orzo gerecht staat binnen 20 minuten op tafel. Je hebt ongeveer 5-10 minuten nodig om de tomaatjes te grillen. En daarnaast nog ongeveer 10 minuten om de orzo gaar te krijgen. That’s it. Je hebt er niet eens een snijplank voor nodig. Makkelijker wordt het niet hoor.
Hoe krijg je umami in een vegan gerecht?
Umami is de vijfde basissmaak, naast zoet, zuur, zout en bitter. Het wordt vaak omschreven als hartig of vlezig. In vegetarische of plantaardige gerechten is het vaak iets lastiger om umami toe te voegen.
Ik geef je 5 manieren om umami toe te voegen.
- Gebruik umami-rijke ingredienten, zoals zongedroogde tomaten, champignons, shiitake, miso, sojasaus,tempeh en zeewier
- Voeg umami versterkers toe, zoals edelgistvlokken of sojasaus
- Fermenteer groente, waardoor de umamismaak toeneemt
- Rooster of grill ingredienten, waardoor de natuurlijke umami wordt versterkt.
- Gebruik een combinatie van deze methoden
Umami toevoegen aan vegan orzo
De orzo krijgt een heerlijke umami-smaak door de zelfgemaakte puree van zongedroogde tomaten. Zongedroogde tomaten zijn van nature rijk aan umami. Daarnaast gebruiken we ook gegrilde tomaten in het gerecht. Dat is een extra manier om umami toe te voegen. De orzo wordt lekker romig door de plantaardige room. Je kunt ook veganistische kaas gebruiken voor een extra romige smaak en umami.
Gezond vegan pastarecept met orzo
Vegan orzo met gegrilde tomaat en spinazie is een heerlijke en makkelijke maaltijd die ook nog eens gezond is. De umami-smaak van de zongedroogde tomaten en de romige smaak van de plantaardige room maken deze maaltijd tot een ware smaaksensatie.
Extra recept bij dit vegan orzo recept
- Voeg voor extra smaak wat extra gedroogde oregano of tijm toe
- Serveer de orzo met een frisse salade of een stuk brood
- Als je geen plantaardige room wilt gebruiken, kun je ook veganistische kaas of edelgistvlokken gebruiken voor een extra romige smaak
- Wil je nog wat extra afwas besparen? Grill de tomaatjes dan in de pan, in plaats van in de oven. Doe de tomaten met wat olijfolie in een hapjespan. Voeg wat olijfolie toe. Doe de deksel op de pan en laat 5-10 minuten pruttelen. Zo bereik je ongeveer dezelfde substantie als gegrilde tomaatjes uit de oven. Net iets minder umami, maar ook wat minder afwas.
Meer vega(n) recepten met orzo
Ben jij ook zo gek op orzo? Probeer dan ook eens een van deze andere vega(n) orzo recepten. Of bekijk al mijn pasta recepten hier.
Vegan orzo met gegrilde tomaat en spinazie
Ingrediënten
- 4 eetlepels olijfolie
- 320 gram orzo
- 1 liter groente bouillon
- 1000 gram cherrytomaat
- 150 gram spinazie vers
- 190 gram zongedroogde tomaat
- 1 theelepel tijm gedroogd of vers
- 1 theelepel oregano gedroogd of vers
- 75 ml plantaardige kookroom ik gebruik light sojaroom
- zout
- peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op grillstand en zet een grote ovenschaal klaar. Was de cherrytomaat en doe in de ovenschaal. Sprenkel de rest van de olijfolie over de tomaat en zet de schaal in de oven. Grill ongeveer 10-15 minuten in de oven op grillstand totdat de tomaatjes mooi gegrild zijn.
- Doe de gegrilde tomaat, orzo en groentebouillon in een hapjespan. Roer even door en doe de deksel op de pan. Laat ongeveer 10-15 minuten pruttelen op zacht vuur, totdat de pasta gaar (al dente) is. De bouillon is als het goed is helemaal ingekookt, dus je hoeft de pasta niet af te gieten. Heb je toch nog veel bouillon in de pan? Giet het dan af. Is je bouillon toch eerder op en is de pasta nog niet gaar? Schenk dan een beetje extra bouilon bij.
- Doe de zongedroogde tomaat, inclusief de helft van de olie uit het potje van de zongedroogde tomaat in een blender. Voeg de tijm en oregano toe en pureer tot een gladde puree.
- Schep de helft van de zongedroogde tomatenpuree op de orzo en schenk de kookroom erbij. Roer de spinazie erdoor en laat deze slinken. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
- Serveer op een mooi bord en garneer ieder bord met een schepje zongedroogde tomatenpuree.
Kidsproof tips
- Als je graag orzo wilt eten met je kind, is dit een van je beste opties. Gegrilde tomaten smaken lekker zoet en de meeste kinderen lusten graag tomaten.Â
- Je kunt de spinazie achtwege laten of in een los bakje op tafel zetten.Â
- De zongedroogde tomatenpuree kun je ook los op tafel serveren.Â
- Om de orzo extra kidsproof te maken, kun je de tomaten pureren nadat ze uit de oven komen. Zo heb je een orzo zonder stukjes. De smaak blijft hetzelfde!
Review