Recept voor vegetarische Surinaamse roti

Vegetarische roti stond al heel lang op mijn to cook lijstje (dit is een lijstje waar ik alle gerechten op bij hou die ik graag voor mijn website wil koken). Echte Surinaamse roti is zo heerlijk vol van smaak! Wat ik ook zo leuk vind aan roti, is dat het lekker veelzijdig is: aardappel, sperziebonen (origineel met kouseband), ei en een wrap; wat een goede combinatie!

Wraps met sperziebonen, ei en aardappel
Vegetarische Surinaamse roti met ei

Roti is een kidsproof gerecht

Roti mag je met je vingers eten door een wrap te scheuren en de ingrediënten hiermee op te lepelen. Dat maakt het ook meteen een succesrecept voor kinderen. Die van mij vinden het in ieder geval heerlijk!

Hoe maak je vegetarische roti?

Surinaamse roti wordt meestal gemaakt met kip, maar je kunt het ook heel makkelijk vegetarisch maken. Als vervanger voor de kip heb ik ei gebruikt. Dit past perfect in het recept! En wist je dat je nog veel meer lekkere recepten kunt maken met ei als vleesvervanger? Ik heb hier een aantal heerlijke recepten voor uitgewerkt op mijn blog! Zoals een heerlijke curry met ei of gado gado met ei en gerookte tofu.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Curry met ei
Deze curry met ei is een van de makkelijkste, snelste en lekkerste curry's die je zelf kunt maken zonder pakjes en zakjes. Het is al jaren één van mijn favoriete curry's. Het originele recept is met eieren, maar je kunt de basiscurry saus ook gebruiken om een curry met groente van te maken. Geniet van deze vegetarische curry!
Bekijk recept
Gado gado met ei en gerookte tofu
Gado gado is een heerlijk gerecht uit Indonesie. Het is een soort rauwkostsalade met heerlijke zelfgemaakte pindasaus. Deze vegetarische gado gado is extra lekker, met ei en gerookte tofu.
Bekijk recept

Welke kruiden heb je nodig voor roti? – Surinaamse masala kruiden

Helaas is er wel een nadeel aan roti: je hebt er Surinaamse masala kruiden voor nodig. Deze kruiden moet je niet verwarren met gewone kerriepoeder of garam masala. Nee, Surinaamse masala heeft een heel eigen smaak en dat is precies waardoor de roti zo lekker is. Kortom; als je roti wilt koken, moet je dus Surinaamse masala in huis halen. Gelukkig verkopen ze dit tegenwoordig bij de meeste supermarkten en is het goed betaalbaar.

Surinaamse roti vellen

Dan wil ik ook nog graag een kort pleidooi houden voor roti vellen. Roti vellen of roti pannenkoeken zijn de wraps die je bij roti serveert. Deze kun je zelf maken. Dat lijkt me heerlijk, maar ook net wat te veel gedoe… Ik koop ze daarom meestal voorverpakt. Je kunt prima wraps gebruiken als roti vel, maar bij een wat grotere supermarkt verkopen ze originele Surinaamse roti pannenkoeken. Deze zijn een stuk smaakvoller dan wraps! Dus als je het echt goed wilt doen, koop dan roti vellen. Wraps zijn een prima, maar een iets minder lekker alternatief.

Vegetarische Surinaamse roti met ei

Dit is het perfecte recept voor vegetarische roti! Ik heb zelf lang gezocht naar het ideale roti recept en ik moet zeggen dat ik trots ben op dit resultaat. Wat een smaaksensatie. Ik kookte dit gerecht toen een vriendin en haar kids kwamen eten. Iedereen, inclusief kids at de vingers erbij op. Een blijvertje voor ons! 
3.20 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
KeukenSurinaams
Trefwoordgebakken aardappels, Kidsproof, Posteleinsoep, Roti, Sperziebonen, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels Surinaamse masala kruiden
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 tomaten
  • 600 gram aardappel
  • 500 ml water
  • 2 blokjes groenten bouillon
  • 500 gram sperzieboon
  • 4 eieren
  • 4 roti vellen of eventueel wraps

Optioneel

  • 2 theelepels maizena

Instructies

  • Schil de aardappels, snij ze in tweeën of vieren en was de aardappels schoon. 
    Schil de ui en knoflook en snij ze fijn. 
    Snij de tomaten in kleine blokjes. 
  • Verwarm wat olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook voor 2 minuten. Voeg 2 eetlepels masalakruiden, de komijnzaad, gesneden tomaten en tomatenpuree toe en bak even mee. Voeg na 1 minuut de aardappels toe aan het kruidenprutje en roer goed door. Blus af met water totdat de aardappels net onder water staan envoeg een blokje groentenbouillon toe.
    Kook de aardappels in ongeveer 25-30 minuten gaar op middenhoog vuur. Het water mag mooi worden opgenomen door de aardappels en wat droogkoken, zodat een dikkige saus overblijft bij de aardappels.
  • Tip: Is jouw saus nog wat dun? Bind deze dan met een papje van een theelepel maizena en een scheutje water. 
  • Kook intussen de eieren in 7-8 minuten hard in ruimkokend water. Laat ze schrikken en zet even apart. 
  • Was en dop intussen de sperziebonen. Kook de sperziebonen in ruim water in ongeveer 10 minuten gaar, samen met een blokje groenten bouillon en 1 eetlepel masala kruiden. Giet de boontjes af. Ik vind de boontjes het lekkerst als ze nog licht knapperig zijn. Proef tussendoor even of je boontjes goed zijn. 
  • Schil de eieren en voeg ze eventueel nog even 2 minuten toe aan de aardappels, zodat ze mooi geel worden van de buitenkant. 
  • Verwarm de roti vellen in de magnetron of in een pan. 
  • Maak nu de borden op met een roti vel, aardappels, boontjes en ei. Scheur het roti vel en gebruik dit als ‘bestek’, of maak een wrap van je rotivel en doe hier je ingrediënten op. Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Dit is een perfect gerecht voor kinderen! Bij ons aten 2 peuters van 3 ieder 2 wraps met ei, aardappel en sperziebonen. Mij hoor je niet klagen!
  • Houdt jouw kind niet van sperziebonen? Je kunt ook voor een andere groente kiezen, bijvoorbeeld bloemkool, courgette, paprika of broccoli. Ok, dat is misschien niet helemaal volgens het traditionele Surinaamse recept, maar als je kind het daardoor wel eet…..
Tip: hou je van pittig? Voeg dan een beetje sambal toe aan de aardappels tijdens het koken.