Deze vegetarische curry met ei is één van mijn lievelings curry’s, of misschien wel mijn lievelings curry. Ik maak deze curry al jaren. Het originele recept komt uit het kookboek Vegalicious (aanrader trouwens). Ik heb de verhoudingen iets aangepast en mijn versie van het recept deel ik vandaag met jou!
Zelf currypasta maken zonder pakjes en zakjes
De curry is heel makkelijk om te maken. Je kookt rijst en eieren en je maakt een currysaus. De lijst met ingrediënten lijkt misschien vrij lang, maar heel veel dingen zijn heel handig om standaard in huis te hebben. Koriander, komijn en kurkuma zijn kruiden waar je nog vaak plezier van gaat hebben. Het enige echt vreemde ingrediënt is misschien de tamarinde pasta. Ik kende dit zelf niet toen ik het gerecht voor het eerst maakte. Het is pasta gemaakt van een peul die groeit aan de tropische tamarinde boom. Het wordt in tropische gebieden vaak gebruikt in het eten en ik snap dat wel, want in deze curry smaakt het echt heerlijk! De tamarinde pasta kun je lang bewaren, dus het is zeker de moeite om een potje aan te schaffen. De pasta kun je tegenwoordig trouwens gewoon in de supermarkt kopen.
Makkelijke vegetarische curry met ei
Even terug naar de curry: lekker dus, makkelijk om te maken en snel! Ik gebruik deze curry vaak als basis recept. De ene keer maak ik het met ei, de andere keer met groente, zoals deze versie met sperziebonen.
Ik hoop dat jij de curry net zo lekker vindt als ik. Eet smakelijk!
Snelle vegetarische recepten
Benieuwd naar andere vegetarische recepten die binnen 20 minuten op tafel staan? Check hier mijn pagina met super snelle recepten.
Curry met ei
Ingrediënten
- 8 eieren
- 320 gram rijst
- 1 eetlepel arachideolie of zonnebloemolie
- 2 ui
- 3 teentjes knoflook
- 4 cm gember
- 650 gram tomaten Ik had 6 flinke tomaten
- 2 theelepels korianderzaad gemalen
- 2 theelepels komijnzaad gemalen
- 2 theelepels kurkuma
- 0,5-2 theelepels sambal Naar smaak. Je kunt altijd later extra sambal toevoegen
- 400 ml kokosmelk
- 3 eetlepels tamarinde pasta is tegenwoordig ook te koop bij de supermarkt
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- zout
- peper
Optioneel, om te garneren
- gebakken uitjes
- verse koriander
Instructies
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en zet apart.
- Doe de eieren in een pan met ruim water en zet op het vuur. Kook de eieren ongeveer 8-10 minuten. Laat de eieren schrikken met koud water. Zet even apart om af te laten koelen en pel vervolgens de eieren.
- Verwarm de olie. Snij de ui knoflook en gember heel fijn en bak deze in de olie. Voeg na 1 minuut de koriander, komijn, kurkuma en sambal toe en bak deze even mee.
- Snij de tomaten in kleine blokjes en voeg toe aan de ui en kruiden en laat een paar minuten sudderen.
- Voeg nu de tamarinde, suiker en kokosmelk toe en laat sudderen totdat de saus dik wordt. Voeg de geschilde eieren in zijn geheel toe en laat de saus nog even een paar minuten in de eieren trekken. NB. Blijft jouw saus wat waterig? Maak dan een papje van een theelepel maizena en een theelepel water en roer dit door de curry om te verdikken.
- Serveer met rijst en/of naanbrood en garneer eventueel met gebakken uitjes en verse korianderblaadjes.
Kidsproof tips
- Curry lijkt misschien niet het meest kindvriendelijke gerecht, maar dat valt echt mee! Kinderen vinden curry vaak heel erg lekker. Ook eieren doen het goed bij kids, dus dit is zeker een gerecht dat je kunt eten met kinderen.
- Houdt jouw kind niet van ei? Deze curry is ook heel lekker met groente ipv ei. Bijvoorbeeld sperziebonen, broccoli of bloemkool!
Review