Ik ben gek op verse bieten van het land! Je kunt er van alles mee maken, van risotto tot een bietensoep. Vandaag deel ik het recept van deze salade met bieten, linzen en zachte geitenkaas.

Salade met bieten en geitenkaas

Heb je de combi van bieten en geitenkaas al eens geprobeerd? Zo niet, zeker doen! Dit is zo’n fantastische combinatie! En zo ja, dan ga je deze salade ook waarderen. De smaken van de biet en geitenkaas combineren ook weer heerlijk met de linzen erbij.

Voorgekookte of rauwe biet?

Tja, dat is maar net waar je waarde aan hecht. Ik vind rauwe biet ontzettend lekker. Er zit wat meer smaak aan voor mijn gevoel dan aan voorgekookte biet, maar er kleven ook wat nadelen aan de rauwe biet. Ik krijg af en toe rauwe bieten in mijn biologische groentetas, dus dan is de keuze soms snel gemaakt om met rauwe bieten te koken. Bieten zijn, zowel rauw als voorgekookt, zo’n beetje het hele jaar wel goed te verkrijgen in de supermarkt. Het zomerbietenseizoen is grofweg van juni t/m oktober en het winterbietenseizoen loopt ongeveer van oktober t/m april. Een nadeel van rauwe bieten is dat je ze vrij lang moet koken. De zomerbiet is wat kleiner dan de winterbiet en heeft daardoor een kortere kooktijd. De zomerbiet kook je in 20-30 minuten gaar, terwijl de winterbiet vaak wel 1,5 uur nodig heeft. Je kunt de bieten natuurlijk in stukjes snijden en dan koken, dat scheelt weer in de kooktijd! Voorgekookte biet is al gekookt en kun je dus meteen gebruiken voor je soep, risotto, salade, quiche of ander lekker gerecht. Dat is een heel groot voordeel van de voorverpakte biet!

E-book

12 vega(n) kerst recepten

Keuze uit: 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten, 2 nagerechten en 6 bijgerechten.

makkelijk te meal preppen; voor een stressvrij kerstdiner

9 vegan en 3 vega recepten met vegan opties

Voor slechts 5,99 ipv 7,99

inclusief 7 tips voor een duurzaam kerstinder

Voor risotto en soep kun je ook prima voorgekookte bietjes gebruiken. Daar proef je het verschil wat minder. Maar maak je een bietensalade, dan is het toch wel heel erg lekker om rauwe bieten te gebruiken. Het kost wel even wat tijd om te koken, maar dan heb je ook wel wat! Ik maakte deze bietensalade met linzen en geitenkaas met rauwe, gekleurde bieten, maar je kunt dus ook prima kiezen voor de voorverpakte en snel klaar variant!

Geitenkaas uit de oven

Ik maakte deze salade met zachte geitenkaas uit de oven. Dit is heel makkelijk om te doen: je legt wat plakjes geitenkaas op bakpapier en je bakt de geitenkaas ongeveer 15 minuten in de oven. Je hoeft er niet veel voor te doen, alleen wel even 15 minuten geduld hebben. In de tussentijd snij je de bietjes en de tomaat en doe je de rest van de voorbereidingen voor de salade. Je geitenkaas is dan al bijna klaar! Wil je liever een super super super snelle salade? Doe de geitenkaas dan niet in de oven. Dat smaakt misschien nèt ietsje minder lekker, maar je bent wel snel klaar!

Salade met bieten en linzen

Deze vegetarische maaltijdsalade met bieten, zachte geitenkaas en linzen is super makkelijk om te maken. Binnen 15 minuten tover je deze gezonde maaltijd op tafel. Lekker voor als je geen zin hebt om te koken, maar toch gezond wilt eten.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 15 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
KeukenFusion
TrefwoordBiet, Bietensalade, Geitenkaas, Kidsproof, Linzen, Maaltijdsalade, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 530 gram linzen uitlekgewicht (2 blikken)
  • 500 gram biet of rauw (dan wel eerst schillen en koken)
  • 100 gram sla of veldsla
  • 250 gram cherrytomaten
  • 125 gram zachte geitenkaas
  • tijm
  • zout
  • peper

Dressing

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 0,5 eetlepel honing
  • 0,5 eetlepel witte wijnazijn
  • zout
  • peper
  • tijm

Instructies

  • Gebruik je rauwe bieten? Schil de biet dan eerst, snij in stukjes en kook dan in ongeveer 30-45 minuten gaar (afhankelijk van de biet).
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Leg de plakjes geitenkaas op de bakplaat en strooi er wat tijm over. Bak de geitenkaas ongeveer 15 minuten in de oven totdat de kaas een klein beetje bruin begint te kleuren en wat zacht wordt.
  • Doe de ingrediënten voor de dressing in een kom. Breng de dressing op smaak met zout, peper en tijm. Snij de bietjes in stukjes en doe in de kom bij de dressing en meng goed door elkaar.
  • Leg de sla op een grote schaal of een slakom. Laat de linzen goed uitlekken. Verdeel deze over de sla. Snij de cherrytomaten doormidden en doe ook bij de sla. Verdeel nu de bietjes met de dressing erover. Haal de geitenkaas uit de oven en leg op de salade. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat extra tijm.

Kidsproof tips

  • Deze salade is ook heerlijk voor kinderen. Mijn kids zijn geen fan van blaadjes sla, dus voor hen maak ik een apart schaaltje zonder de sla. De rest van de salade vinden ze heerlijk! 
  • Houdt jouw kind niet van linzen? Geef dan wat brood bij de salade voor wat vulling. 
  • De geitenkaas kun je eventueel vervangen door feta of roomkaas. Deze kun je eventueel door de dressing roeren, dan valt het wat minder op, mocht dat een dingetje zijn ;).