Echte wintergroente
De meeste mensen zijn niet zo’n fan van de seizoensgroente in de winter. Ik zelf sta meestal ook niet echt te springen als ik weer een hoop kool in mijn biologische groentetas zie. Ik moet ook elke keer weer zoeken naar een lekker recept met kool. Inmiddels heb ik heel wat lekkere kool maaltijden in mijn repertoire, maar het blijft niet mijn favoriet. Heel erg onterecht eigenlijk, want deze gratin is ontzettend lekker!
Seizoensgroente
Wist je trouwens dat ik de seizoensgroente voor de maand februari op een rij heb gezet? Het eten van seizoensgroente heeft veel voordelen. Het is goed voor je portemonnee en voor het milieu Ć©n het komt de kwaliteit van de groente ten goede. Savooie kool is Ć©Ć©n van de groente die je perfect kunt eten in februari.
Savooiekool
Savooiekool is Ć©Ć©n van de oudste koolsoorten. Het is vernoemd naar de historische regio Savoye in Frankrijk. Je herkent de savooie kool aan de groene ribbelachtige bladen. Hij ziet er echt prachtig uit!
Je kunt best veel verschillende gerechten maken met savooie kool. Denk aan roerbak gerechten, nasi, koolburgers, koolsoep, kool steak en koolsla. De bladen van de savooie kool kun je ook gebruiken als wrap, of pastavel.
Roux
Met een beetje zelfgemaakte roux maak je heel makkelijk deze gratin met savooie kool. Roux maak je met boter, bloem en melk. Het is een kwestie van goed roeren, en dan heb je een heerlijk romige saus.
Savooie kool gratin
Ingrediƫnten
- 1 kleine Savooiekool mijn kool was ongeveer 700 gram
- 60 gram roomboter
- zout
- peper
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 30 gram bloem
- 500 ml melk
- nootmuskaat
- 75 gram geraspte kaas
- 30 gram paneermeel of panko (broodkruim)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar. Vet deze schaal in met boter of olijfolie.
- Was de kool en snij in plakken van ongeveer 1-2 cm dik. Ik had 9 plakken van mijn kool.
- Smelt 30 gram boter in een grote koekenpan en leg de koolplakken hierin. Bestrooi met zout en peper en bak 2 minuten. Draai de plakken voorzichtig om en bak nog eens 2 minuten. Blus af met 60 ml water en laat zachtjes 3 minuten pruttelen. * Mijn koekenpan was niet groot genoeg, dus ik heb het in 2 etappes gebakken.
- Leg de kool plakken dakpansgewijs in de ovenschaal.
- Verwarm nog eens 30 gram boter in de pan. Voeg het fijngesneden teentje knoflook toe, 1 theelepel gedroogde tijm, wat nootmuskaat naar smaak en de bloem. Roer goed door en voeg daarna de melk scheutje voor scheutje toe. Roer totdat je een egale saus hebt en laat nog 2 minuten zacht pruttelen. Schenk de roux over de kool. Verdeel de paneermeel en geraspte kaas erover en bak ongeveer 20 minuten in de oven.
Kidsproof tips
- Kinderen zijn meestal niet zo’n fan van kool. Je kunt voor hen eventueel een apart ovenschaaltje maken met een andere groente, waarover je de roux schenkt. Zo hebben ze ook een groente gratin.Ā
- Een ander idee, is om een bakje rauwkost te geven aan je kids.Ā
Review