Bij ons is iedereen gek op sperziebonen. Onder de noemer van ‘groene frietjes’ eten de kinderen hier borden van leeg. In het seizoen staan ze dus regelmatig bij ons aan tafel, in allerlei verschillende soorten en maten. Ik hou van sajoer boontjes, of curry met boontjes, maar vind sperziebonen ook heerlijk met pasta. Dit recept is met gegrilde cherrytomaat en balsamico azijn en doet het heerlijk als bijgerecht.

Super smaakvol

Deze boontjes zijn heerlijk zoet van smaak. Dat komt door de balsamico azijn en de gegrilde cherrytomaten. Deze twee geven een super verrassende twist aan de boontjes.

Bijgerecht voor kerst

Sperziebonen vind ik een heerlijk bijgerecht voor kerst. Ik vind ze heerlijk met wat nootmuskaat, zout, peper en nootmuskaat. Maar deze versie met cherrytomaat en balsamico azijn is stiekem nog veel lekkerder.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Meal preppen

Deze sperziebonen kun je prima een dag van tevoren bereiden en ter plekke opwarmen in een koekenpan. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om de boontjes alvast te blancheren en de cherrytomaten en knoflook alvast te snijden, maar nog niet te bakken. Het bakken / grillen kun je dan ter plekke doen.

#verspillingsvrij

Doe jij ook mee met een #verspillingsvrije kerst? Jaarlijks gooien we zoveel eten weg en dat is zonde voor je eigen portemonnee en het milieu! Zeker met kerst zijn we geneigd om veel te veel eten te maken, want je wil niet dat je gasten met een lege maag zitten. Op deze website vind je allerlei tips om minder te verspillen. Ik probeer mijn kerstrecepten zoveel mogelijk te voorzien van verspillingsvrije tips om je te helpen! Hieronder lees je hoe je minder kunt verspillen bij dit gerecht.

Pas de porties aan

Met kerst zijn we geneigd om te veel te koken. Dat is op zich niet heel vreemd, want we eten niet elke dag een diner met meerdere gangen. De meeste recepten gaan er niet van uit dat je nog meer gangen of nog meer bijgerechten eet (ik maak me daar zelf ook schuldig aan). Wees daarom kritisch op de porties bij een recept.

Pas het aantal bijgerechten en de hoeveelheid per bijgerecht aan op het aantal personen dat je aan tafel hebt. Omdat je vaak meerdere gangen eet, kun je uitgaan van tussen de 100 en 200 gram groente per persoon. Halveer eventueel de hoeveelheden uit het recept als je graag meerdere bijgerechten wilt serveren. Als je nog sperziebonen over houdt, kun je daar heerlijke tortellini mee maken of wat denk je van deze sperziebonensalade? Bekijk hier al mijn recepten met sperziebonen.

Restjes recepten

Deze boontjes zijn de volgende dag ook nog heel lekker! Je kunt ze dan koud als salade eten, of doe ze in wraps. Je kunt de sperziebonen ook verwarm met wat extra cherrytomaten of tomatenblokjes en wat kruiden. Eet met wat rijst, bulgur of brood en je hebt weer een hele nieuwe maaltijd!

Meer kerstinspiratie?

Zin in meer vegetarische kerstrecepten? Ik heb van alles voor je in de aanbieding; van de lekkerste vegetarische kerst recepten voorgerechten, tot de beste hoofdgerechten, bijgerechten en desserts. Een vegetarisch kerstdiner is super veelzijdig, smaakvol en hoeft niet moeilijk te zijn! Fijne feestdagen!

Sperziebonen met gegrilde cherrytomaatjes

Op zoek naar een verrassend vegetarisch bijgerecht? Maak dan deze sperziebonen met gegrilde cherrytomaten. De boontjes worden op smaak gebracht door balsamico azijn en dit geeft een heerlijke twist aan dit gerecht. Perfect bijgerecht voor kerst.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangBijgerecht
KeukenFusion
TrefwoordKerst, Kidsproof, Sperziebonen, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediƫnten

  • 500 gram sperzieboon
  • olijfolie
  • 250 gram cherrytomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel donkere balsamico azijn
  • zout
  • peper

Instructies

  • Dop de boontjes aan beide kant. Kook de boontjes in ongeveer 4-5 minuten in ruimkokend water.
    Zet intussen een bak met (ijs)koud water klaar.
  • Giet de boontjes af en doe in de bak met koud water.
  • Verwarm intussen een flinke scheut olijfolie in een hapjespan. Snij de cherrytomaten doormidden en leg de tomaatjes met het snijvlak naar beneden in de pan. Laat een paar minuten lekker grillen.
    Snij de knoflook fijn en voeg toe aan de tomaat. Bak een paar minuten mee. Blus af met de balsamico azijn en voeg vervolgens de sperziebonen toe. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.

Kidsproof tips

  • Mijn kids zijn gek op sperziebonen en hebben hun vingers opgelikt bij dit gerecht. De balsamico azijn en de cherrytomaten geven een zoete smaak aan het gerecht en dat valt bij kinderen vaak wel in de smaak.Ā 
  • Houdt jouw kind niet van de smaak van balsamico azijn? Hou dan wat boontjes en tomaat voor de kids apart voordat je de azijn toevoegt!