Wat is jambalaya?

Jambalaya is een Amerikaans rijstgerecht uit Louisana. Het is gebaseerd op de Spaanse paella. Jambalaya is een ook eenpansgerecht, waarbij je de groente (en traditioneel gezien vlees) samen met de rijst kookt in één pan. Een makkelijk en handig gerecht dus! Als smaakmaker worden er Amerikaanse cajunkruiden aan dit gerecht toegevoegd. Deze heerlijke kruidenmelange zorgt ervoor dat de jambalaya een smaakvolle en spicy kick krijgt!

Vegan jambalaya

Traditioneel hoort er gerookte worst (zoals chorizo), of kip in jambalaya. Soms zit er ook vis in, zoals in de Spaanse paella. Als vegetariër vind ik het een leuke uitdaging om dit soort gerechten vega-proof te maken. Dit keer maakte ik er zelfs een vegan variant van. Dus een jambalaya zonder vlees of vis en met uitsluitend plantaardige ingrediënten!

Ik voegde wat tuinerwten, witte bonen en cashewnoten toe als vegan vleesvervanger. Dit maakt het gerecht extra voedzaam en rijker aan eiwitten en goede vetten. Zo zie je maar dat je helemaal geen vlees of vis nodig hebt om een maaltijd compleet te maken!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Een jambalaya met extra bite

Is de toevoeging van tuinerwten, witte bonen en cashewnoten niet genoeg voor jou? Dan kun je optioneel vegan kipstukjes of vegan worst toevoegen. Hiermee voeg je extra smaak, bite en eiwitten aan deze vegan jambalaya toe. Ik raad je aan deze eerst apart te bakken en vervolgens aan het eind toe te voegen, samen met de bonen.

Een andere optionele, maar erg smakelijke toevoeging, zijn ananasblokjes. Deze geven het gerecht een heerlijke frisse en zoete toon. Een erg lekkere en kidsproof twist!

Groente variaties

Traditioneel wordt jambalaya gemaakt met bleekselderij, ui en paprika. Maar je kunt het qua groente zo gek maken als je zelf wil! Denk bijvoorbeeld aan wat courgetteblokjes, broccoli of sperziebonen. Dat smaakt ook heerlijk in deze rijstschotel!

Welke rijst eet je bij jambalaya?

In een gerecht als jamabalya kook je de rijst gaar in je saus. Op deze wijze worden alle smaken goed opgenomen door de rijstkorrels. Hierdoor wordt je rijst mega smaakvol!
Ik koos voor zilvervliesrijst, voor extra vezels. Je kunt ook witte rijst of basmati rijst gebruiken. Wil je het gerecht extra smeuïg maken? Dan kun je ook speciale paelle rijst of risottorijst gebruiken. Let er wel op dat de kooktijd dan iets langer is.

Amerikaanse paella rijstschotel
Vegan jambalaya met cajun kruiden

Amerikaanse rijstschotel met cajunkruiden

De smaakmaker in dit gerecht zijn de Amerikaanse cajun kruiden. Dit is een simpele kruidenmix van paprika, oregano en cayennepeper. Ik kreeg onlangs een potje van deze kruiden van Euroma. Erg handig om zo’n kruidenmelange in huis te hebben! De kruiden combineren erg goed met (gegrilde) groenten en je kunt er op verschillende manier vele gerecht een boost mee geven! Je kunt de kruiden kopen in de supermarkt, of zelf maken.

Vegan jambalaya met cajun kruiden

Jambalaya is een rijstschotel dat is ontstaan in Amerika. Het is afgeleid van de Spaanse paella. Normaal gesproken zit er vlees verwerkt in jambalaya, maar dit is een heerlijke vegan versie. De jambalaya staat binnen 20 minuten op tafel en is dus een perfecte vegetarische maaltijd voor doordeweeks.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenAmerikaans
TrefwoordKidsproof, Plantaardig, Rijst, Vegan, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 paprika
  • 250 gram zilvervliesrijst
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1,5 eetlepel cajun kruiden
  • 750 ml water
  • 1 blokje groente bouillon
  • 200 gram doperwt diepvries
  • 240 gram cannellini boon uit blik van 400 gram
  • zout
  • 2 handjes cashewnoten

Instructies

  • Verwarm de olijfolie in de hapjespan.
  • Schil de ui en knoflook en snij fijn.
    Was de bleekselderij en snij in kleine blokjes.
    Bak de ui, knoflook en bleekselderij een paar minuten in de pan.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij in blokjes. Doe de paprika in de pan en bak een paar minuten mee.
  • Doe de rijst, cajunkruiden, tomatenpuree, water en het bouillonblokje erbij. Zet het vuur middelhoog en kook in ongeveer 10-15 minuten gaar.
    Voeg de tuinerwten en cannellini bonen toe als de rijst bijna gaar is en laat nog even mee garen.
  • Bak intussen de cashewnoten een paar minuten in een andere pan met een scheutje olijfolie totdat ze mooi goudbruin kleuren.
  • Serveer de jambalaya met de cashewnoten.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen hebben gesmuld van dit gerecht. 
  • De cajunkruiden zijn vrij mild van smaak, dus dat doet het goed voor kinderen. 
  • Je kunt eventueel nog wat ananasblokjes toevoegen om het extra lekker zoet te maken voor de kids. 
  • Houdt jouw kind niet van witte bonen of tuinerwten? Voeg dan eventueel wat andere groente toe. Of kies voor een vleesvervanger, zoals vegetarische kipstukjes voor wat extra eiwitten.