Deze maand deed ik weer eens mee met de swiepswoepswap. Dat is een foodblogswap waarbij foodbloggers een recept koken van een andere foodie en hier een leuke eigen draai aan geven. Ik vind dit altijd ontzettend leuk om te doen, want het geeft me enorm veel inspiratie. Deze maand koppelde Mandy (van Mandyandmore) me aan Melissa van Lislovescooking. Melissa en ik volgen elkaar al een tijdje. Zij maakt vrolijke en creatieve glutenvrije gerechten. Ideaal dus voor mensen met een glutenalergie. Maar laat je vooral niet tegenhouden door de glutenvrije stempel, want haar recepten zijn voor iedereen een aanrader! Op haar website viel mijn oog op haar ‘makkelijke babi ketjap’. Ik ging ermee aan de slag en gaf er een foxilicious draai aan. Het resultaat deel ik in dit blog.

Ajam ketjap of babi ketjap

Babi ketjap is een vleesgerecht dat je op de menukaart van de Chinees vindt. Zie je ergens ‘babi’ in een recept staan, dan weet je dat het een gerecht is met varkensvlees. Er bestaat ook een variant met kip, namelijk ajam ketjap. Ajam ketjap aten wij vroeger thuis heel erg vaak.

Vegetarische ajam ketjap

Ajam ketjap heb ik zelf al jaren niet gegeten omdat ik inmiddels zo’n 18 jaar vegetarisch eet. Maar gelukkig zijn er natuurlijk leuke vegetarische alternatieven, zodat ik dit gerecht toch weer kan maken.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Vegetarische babi ketjap
Vegetarische babi ketjap met sperziebonen en atjar tjampoer

Seitan als vleesvervanger

Voor dit recept verving ik de kip (of het varkensvlees) door seitan. Dit is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit. Het komt oorspronkelijk uit Japan. Seitan heeft een vlezige structuur en leent zich daardoor heel goed als alternatief voor vlees. Je kunt het op dezelfde manieren bereiden als vlees. Denk aan bakken, roosteren, roerbakken, grillen, op de bbq of in stoofpotjes. Seitan zit weliswaar vol met ijzer, maar bevat geen vitamine B12 en weinig vitamine B1. Het is dus geen volwaardige vleesvervanger, maar prima als afwisseling in een vegetarisch dieet.

Je kunt seitan zelf maken van tarwebloem en water, maar je kunt seitan tegenwoordig ook kant en klaar kopen in de supermarkt. Je kunt ze klopen in een groot blok, in blokjes, of zelfs in de vorm van gehakt. Kortom; genoeg keuze!

Seitan ketjap met sperziebonen, atjar en rijst

Ik serveerde sperziebonen, zelfgemaakte atjar tjampoer (wat trouwens heel erg makkelijk is!) en zilvervliesrijst bij de seitan ketjap. Hiermee heb je een heerlijk gevarieerd vegetarisch gerecht. Optioneel kun je er wat pinda’s, zelfbakken uitjes en verse koriander bij serveren.

Vegetarische Indische rijsttafel

Deze seitan ketjap is heerlijk als onderdeel van een vegetarische rijsttafel. Maak er ook wat jackfruit rendang bij, sajoer boontjes en atjar tjampoer.

Vegetarische babi ketjap
Vegetarische babi ketjap met sperziebonen en atjar tjampoer

Vegetarische ajam ketjap met seitan en zelfgemaakte atjar tjampoer

Dit is een heerlijke vegetarische variant op ajam ketjap of babi ketjap. Deze ajam ketjap is gemaakt met seitan. Serveer met sperziebonen, rijst en atjar tjampoer en je hebt een heerlijke Aziatische maaltijd.
3 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
KeukenAziatisch, Indisch
TrefwoordAjam ketjap, Babi ketjap, Indische rijsttafel, Seitan, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediƫnten

Seitan ketjap

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 0,5-1 theelepel sambal oelek
  • 500 gram seitan
  • 2 paprika
  • 150 ml water
  • 150 ml ketjap
  • 1 theelepel gemberpoeder

Overig

  • 250 gram rijst
  • 500 gram sperzieboon
  • atjar tjampoer
  • pinda's
  • gebakken uitjes
  • chilipeper
  • verse koriander

Instructies

  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schil de ui en knoflook en snij in grove stukken.
  • Verwarm een scheut arachideolie in een hapjespan. Bak hierin de ui en knoflook.
  • Voeg de ketjap, water, gemberpoeder en sambal toe en laat even pruttelen terwijl je de seitan snijdt.
  • Snij of scheur de seitan in grove stukken. Voeg toe aan de ketjap.
  • Was de paprika en snij in grove stukken. Voeg toe aan de ketjap. Doe de deksel op de pan en laat op middelhoog vuur 15 minuten pruttelen.
  • Kook intussen de sperziebonen in een pan met kokend water. Kook ze ongeveer 6 minuten, giet af en spoel af met ijskoud water.
  • Maak de borden op met rijst, seitan ketjap, sperziebonen en atjar tjampoer. Garneer optioneel met gebakken uitjes, pinda's en chilipeper.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen hebben gesmuld van dit gerecht. Zowel de seitan, als de sperziebonen en de atjar vonden ze heerlijk.Ā 
  • Houdt jouw kind niet van sperziebonen? Vervang dan door een groente die hij/zij wel lekker vindt. Bijvoorbeeld broccoli. De atjar kun je prima achterwege laten.Ā 
  • Valt de seitan niet in de smaak? Gebruik dan vegetarische balletjes in plaats van seitan. Laat deze pruttelen in de ketjap.Ā