Nasi of fried rice is een Indische klassieker die in Nederland een eigen leven is gaan lijden met veel kruiden. Nasi betekent niet veel meer dan gebakken rijst. De term fried rice dekt dus perfect de lading. Je hebt eigenlijk helemaal geen pakjes of zakjes nodig om de heerlijke nasi smaak te krijgen. Een beetje zelfgemaakte satésaus en je hebt een heerlijke gezonde maaltijd

Gezond en snel klaar

Deze fried rice zit boordevol groente met courgette, wortel en broccoli. Hierdoor krijg je automatisch een mooie hoeveelheid groente binnen.

Het fijne aan dit recept, vind ik, is dat het snel klaar is. Je moet wel even geduld hebben en wachten tot de rijst gaar is, maar verder is het niet ingewikkeld.

E-book

12 vega(n) kerst recepten

Keuze uit: 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten, 2 nagerechten en 6 bijgerechten.

makkelijk te meal preppen; voor een stressvrij kerstdiner

9 vegan en 3 vega recepten met vegan opties

Voor slechts 5,99 ipv 7,99

inclusief 7 tips voor een duurzaam kerstinder

Satésaus zonder pakjes en zakjes

De lekkerste satésaus maak je heel makkelijk zelf met pindakaas als hoofdingrediënt. Een beetje sambal, sojasaus, suiker en knoflook erbij en je hebt een heerlijke satésaus. Je kunt de saus eventueel nog wat verdunnen met kokend water.

Fried rice met tofu en zelfgemaakte pindasaus

Dit is een super snelle vegetarische nasi zonder kruiden pakjes en zakjes. Lekker vers en vol met groente. De pindasaus maak je eenvoudig zelf op basis van pindakaas. Makkelijk, snel en gezond!
4 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
KeukenAziatisch, Fusion
TrefwoordFried rice, Nasi, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 200 gram rijst
  • 400 gram broccoli
  • 200 gram tofublokjes voorverpakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 150 gram wortel of peen
  • 2 cm gember
  • 1 courgette

Saus

  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 0,5 theelepel sambal
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel arachideolie of zonnebloemolie
  • zout
  • peper

Optioneel

  • 2 stengels bosui

Instructies

  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
  • Was de broccoli, snij in roosjes en doe in een pan met ruimkokend water. Kook de broccoli in 4-5 minuten beetgaar. Breng op smaak met zout en peper en zet even apart.
  • Maak intussen de saus. Snij de knoflook fijn en doe in een kom. Doe hier de rest van de saus ingredienten bij. Proef en breng eventueel extra op smaak; sojasausvoor zout, pindakaas voor romigheid, suiker voor zoetigheid en sambal voor meer pit.
  • Schil de ui, knoflook, gember en wortel en snij fijn. Verhit een flinke scheut olie in de pan en bak hierin de ui, gember, wortel en knoflook.
    Voeg vervolgens de tofublokjestoe en bak ongeveer 5 minuten.
  • Was de courgette en snij in blokjes. Voeg deze toe aan de tofu en bak nog eens 5 minuten.
    Doe vervolgens de gekookte rijst en de saus erbij en bak een paar minuten mee totdat de rijst een klein beetje krokant wordt. Breng op smaak met zout, peper en eventueel extra sojasaus en sambal.
  • Serveer de fried rice met de broccoli of roer de broccoli door de rijst.

Optioneel

  • Garneer optioneel met dunne ringen bosui.

Kidsproof tips

  • Mijn kids zijn gek op fried rice. Eerlijk gezegd komt dat vooral door de dikke klodders pindasaus die ze erover heen gieten. Maar goed, daardoor krijgen ze wel een flinke lading groente binnen. 
  • Je kunt de sojasaus en sambal bij stap 5 eventueel achterwege laten en op tafel erbij serveren. Hierdoor is de fried rice wat minder uitgesproken qua smaak. Sommige kinderen vinden dat fijn.
  • Broccoli, courgette en wortel. Dat is best wat groente voor de meeste kinderen. De broccoli kun je apart bij de rijst serveren. Mijn kids vinden dat fijner eten. Courgette en wortel kun je eventueel vervangen door paprika, prei en/of champignons.