Wat is een burrito?

Een burrito is een super lekker Tex Mex gerecht. Het is een opgevouwen, gevulde tortilla wrap. In Nederland gebruiken we de termen wraps, enchilada, burrito, fajita en taco heel vaak door elkaar. Een burrito is echter heel makkelijk te onderscheiden van een fajita of enchillada. Het is namelijk niet opgerold, maar opgevouwen. De zijkanten zijn ook dicht, dus er valt niet zo snel iets uit.

Traditioneel wordt een burrito vaak gemaakt met vlees, rijst en bonen. In Mexico en Amerika wordt het vaak als lunch gegeten, omdat je het makkelijk kan meenemen zonder dat de vulling eruit lekt.

Burrito met vegetarische vulling

Mijn burrito heeft natuurlijk een vegetarische vulling. Er zit een zelfgemaakte tomatensalsa in, bonen, mais, creme fraiche en geraspte kaas. Wil je de burrito als hoofdmaaltijd eten? Maak er dan nog wat guacamole bij en serveer met nacho chips voor een extra feestlijke touch.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Mexicaanse tomatensalsa zonder pakjes en zakjes

In de burrito zit een zelfgemaakte tomatensalsa. De salsa bestaat uit:

  • zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 paprika
  • 250 gram cherrytomaat
  • 1 eetlepel tomaten puree
  • 2 eetlepels Mexicaanse kruidenmix
  • 0,5 eetlepel limoensap

Je maakt de saus in 15 minuten. Heb je hier geen tijd voor of geen zin in? Kies dan voor een potje salsa uit het Tex Mex schap in de supermarkt.

Burrito vouwen

Een burrito moet je natuurlijk wel even goed opvouwen om ervoor te zorgen dat de vulling er niet uit lekt. Dit is geen rocket science hoor. Bekijk dit filmpje om te zien hoe je heel eenvoudig je burrito kunt vouwen. Het is even oefenen en zoeken naar de goede hoeveelheid ingrediënten zodat de burrito goed gevuld is, maar niet te vol, want dan krijg je de burrito nauwelijks meer gevouwen.

Meer vegetarische Tex Mex recepten

Ik ben gek op de Tex mex keuken. Inmiddels heb ik redelijk wat Tex mex recepten ontwikkeld. Wat denk je bijvoorbeeld van mijn fajita’s met pulled jackfruit. Of mijn Mexicaanse lasagne? Eén van mijn favorieten blijft altijd nog mijn Mexicaanse monkey platter. En mijn andere favoriete Tex Mex gerecht zijn mijn wraps met zoete aardappel.

Vegetarische Mexicaanse burrito met mais en bonen

Een burrito is een opgevouwen tortilla met een lekkere vulling. Deze vega burrito is gevuld met rijst, zwarte bonen, mais, zelfgemaakte tomatensalsa, creme fraiche en geraspte kaas. Eet de burrito als lunch of avondmaaltijd. Je kunt de burrito makkelijk meenemen in aluminiumfolie.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangHoofdgerecht, Lunch
KeukenMexicaans, Texmex
TrefwoordBurrito’s, Kidsproof, Tortilla, Vegetarisch, Wrap
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 100 gram (zilvervlies)rijst

Tomaten salsa

  • zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 paprika
  • 250 gram cherrytomaat
  • 1 eetlepel tomaten puree
  • 2 eetlepels Mexicaanse kruidenmix
  • 0,5 eetlepel limoensap

Overig

  • 4 grote tortilla's
  • 130 gram zwarte boon uitlekgewicht, blik 200 gram
  • 140 gram mais uitlekgewicht, blik 150 gram
  • 4 handjes geraspte kaas
  • 4 eetlepels creme fraiche
  • zout
  • peper

Optioneel

  • guacamole
  • nacho chips
  • tabasco of chipotle saus

Instructies

  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
  • Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Verwarm de olie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook.
    Was de paprika en snij in blokjes. Voeg toe aan de ui en bak ongeveer 5 minuten.
  • Was de cherrytomaat en snij doormidden. Voeg de tomaat toe aan de paprika. Voeg ook de kruidenmix, tomaten puree en limoensap toe. Blus af met 100 ml water. Roer goed door en laat de tomatensalsa 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de zwarte bonen en mais af.
  • Pak nu de tortilla's. Leg de rijst, de tomatensalsa, zwarte bonen, mais in een strook in het midden. Verdeel hierover wat geraspte kaas en crème fraiche. Vouw de tortilla dicht (Bekijk dit korte filmpje om te zien hoe je een burrito vouwt).
  • TIP: Verwarm eventueel de burrito in een pan aan beide kanten. Eet je de burrito niet meteen op? Bewaar het dan in aluminiumfolie in de koelkast. Je kunt de burrito ook in de aluminiumfolie verwarmen in een pan, of ongeveer 10 minuten in de oven op 180 graden.

Optioneel

  • Serveer eventueel met wat extra creme fraiche, guacamole of tomaten salsa. Hou je van spicy? Sprenkel dan wat chipollesaus of tabasco over de burrito

Kidsproof tips

  • Burrito’s vinden zo’n burrito vaak een interressant pakketje. Pak de burrito in aluminiumfolie en laat je kind hem zelf uitpakken