Ik heb weer een heerlijk fusion gerecht voor je klaar staan. Een vegetarische Mexicaanse shakshuka. Dit is een kruising tussen de traditionele Midden-Oosterse shakshuka en Mexicaanse chili sin carne. Wij eten regelmatig chili sin carne. Het leek mij een leuke twist om eens ei toe te voegen aan de chili. Mijn kids zijn namelijk gek op ei. En eerlijk is eerlijk; ei ziet er altijd heel leuk uit op de foto.

Shakshuka basics

Shakshuka is een groente stoof maaltijd met daarin geklutste ei. Normaliter gaan er wat oosterse kruiden bij, maar je kunt naar hartelust varieren met shakshuka. Ik koos dit keer voor een shakshuka met paprika, cherrytomaat, mais, zwarte bonen en kidneybonen en tomatenblokjes. Ik gebruikte mijn Mexicaanse kruidenmix om een lekker texmex smaakje toe te voegen.

Ik topte de shakshuka af met wat verkruimelde feta en fijngehakte koriander. Ik serveerde de shakshuka met nacho’s en avocado. En zo had ik ineens een heuze texmex shakshuka.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Bonen

Bonen zijn onmisbaar in texmex gerechten. Ik gebruik meestal zwarte bonen, maar kidneybonen zijn ook perfect. Voor dit gerecht maakte ik uiteindelijk een combinatie van zwarte en kidneybonen. Dat ziet er extra kleurrijk uit.

Het perfecte eitje in je shakshuka

En hoe krijg je dan het perfecte eitje in je shakshuka? Het aller belangrijkst is om een mooi keultje te maken tot de bodem van de pan. Daar kluts je het ei in. Hierdoor krijgt het eitje directe warmte van onderaf en daardoor kan het ei goed stollen. Zodra je de eitjes geklutst hebt in de pan, doe je de deksel erop en laat je de eitjes even 4 minuten stoven. Daarna nog even nagaren zonder deksel. Het is een kwestie van smaak hoe je je ei het liefst eet. Traditioneel hoort ei in shakshuka lekker zacht te zijn. Ik hou zelf meer van iets harder. Ik gaar mijn eitjes dus nog iets langer na. Probeer het zelf eens!

Vegetarische Mexicaanse shakshuka

Shakshuka, maar dan op z'n Mexicaans. Dit gerecht is een kruising tussen chili sin carne en shakhuka. Een lekkere en snelle vegetarische maaltijd.
4 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
KeukenMexicaans, Texmex
TrefwoordChili sin carne, Kidsproof, Mais, Shakshuka, Vegetarisch, Zwarte bonen
Porties4 personen

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 paprika
  • 250 gram cherrytomaten
  • 800 gram tomatenblokjes 2 blikken
  • 2 blikken zwarte boon 480 gram uitlekgewicht, en/of kidney bonen
  • 1 blik mais 285 gram uitlekgewicht
  • 4 eetlepels Mexicaanse kruidenmix zie recept op mijn blog, of gebruik een zakje tacokruiden
  • zout
  • peper
  • 4 eieren

Optioneel, om te garneren

  • 1 avocado
  • nacho chips
  • verse koriander
  • 75 gram feta

Instructies

  • Pel de ui en knoflook en snij deze fijn. Bak ze in een scheutje olijfolie in een hapjespan. 
  • Snij de paprika in stukjes en de cherrytomaten doormidden en voeg toe aan de ui. Bak ongeveer 5 minuten mee. 
  • Voeg de bonen, mais, tomatenblokjes en Mexicaanse kruiden toe en breng op smaak met zout en peper.  
  • Maak 4 kuiltjes met een lepel tot de bodem van de pan en kluts in elk kuiltje 1 ei. Laat nog eens 8 minuten pruttelen, waarvan eerst 4 minuten met deksel op de pan en daarna 4 minuten zonder deksel.
  • Garneer eventueel met wat plakjes avocado, verse koriander, feta en nachochips.

Kidsproof tips

  • Een ei kan een gerecht helemaal opleuken voor kinderen. Deze shakshuka is daarom zeker de moeite waard voor veel kids.