Vegetarische Mexicaanse shakshuka

          Chili sin carne met ei

Ik heb weer een heerlijk fusion gerecht voor je klaar staan. Een vegetarische Mexicaanse shakshuka. Dit is een kruising tussen de traditionele Midden-Oosterse shakshuka en Mexicaanse chili sin carne. Wij eten regelmatig chili sin carne. Het leek mij een leuke twist om eens ei toe te voegen aan de chili. Mijn kids zijn namelijk gek op ei. En eerlijk is eerlijk; ei ziet er altijd heel leuk uit op de foto.

Shakshuka basics

Shakshuka is een groente stoof maaltijd met daarin geklutste ei. Normaliter gaan er wat oosterse kruiden bij, maar je kunt naar hartelust varieren met shakshuka. Ik koos dit keer voor een shakshuka met paprika, cherrytomaat, mais, zwarte bonen en kidneybonen en tomatenblokjes. Ik gebruikte mijn Mexicaanse kruidenmix om een lekker texmex smaakje toe te voegen.

Ik topte de shakshuka af met wat verkruimelde feta en fijngehakte koriander. Ik serveerde de shakshuka met nacho’s en avocado. En zo had ik ineens een heuze texmex shakshuka.

Bonen

Bonen zijn onmisbaar in texmex gerechten. Ik gebruik meestal zwarte bonen, maar kidneybonen zijn ook perfect. Voor dit gerecht maakte ik uiteindelijk een combinatie van zwarte en kidneybonen. Dat ziet er extra kleurrijk uit.

Het perfecte eitje in je shakshuka

En hoe krijg je dan het perfecte eitje in je shakshuka? Het aller belangrijkst is om een mooi keultje te maken tot de bodem van de pan. Daar kluts je het ei in. Hierdoor krijgt het eitje directe warmte van onderaf en daardoor kan het ei goed stollen. Zodra je de eitjes geklutst hebt in de pan, doe je de deksel erop en laat je de eitjes even 4 minuten stoven. Daarna nog even nagaren zonder deksel. Het is een kwestie van smaak hoe je je ei het liefst eet. Traditioneel hoort ei in shakshuka lekker zacht te zijn. Ik hou zelf meer van iets harder. Ik gaar mijn eitjes dus nog iets langer na. Probeer het zelf eens!

Chili sin carne met ei

Vegetarische Mexicaanse shakshuka

Shakshuka, maar dan op z'n Mexicaans. Dit gerecht is een kruising tussen chili sin carne en shakhuka. Een lekkere en snelle vegetarische maaltijd.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans, Texmex
Trefwoord: Chili sin carne, Kidsproof, Mais, Shakshuka, Vegetarisch, Zwarte bonen
Porties: 4 personen
calorieën: 457kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 paprika
  • 250 gram cherrytomaten
  • 800 gram tomatenblokjes 2 blikken
  • 2 blikken zwarte bonen 480 gram uitlekgewicht, en/of kidney bonen
  • 1 blik mais 285 gram uitlekgewicht
  • 4 eetlepels Mexicaanse kruidenmix zie recept op mijn blog, of gebruik een zakje tacokruiden
  • zout
  • peper
  • 4 eieren

Optioneel, om te garneren

  • 1 avocado
  • nacho chips
  • verse koriander
  • 75 gram feta

Instructies

  • Pel de ui en knoflook en snij deze fijn. Bak ze in een scheutje olijfolie in een hapjespan. 
  • Snij de paprika in stukjes en de cherrytomaten doormidden en voeg toe aan de ui. Bak ongeveer 5 minuten mee. 
  • Voeg de bonen, mais, tomatenblokjes en Mexicaanse kruiden toe en breng op smaak met zout en peper.  
  • Maak 4 kuiltjes met een lepel tot de bodem van de pan en kluts in elk kuiltje 1 ei. Laat nog eens 8 minuten pruttelen, waarvan eerst 4 minuten met deksel op de pan en daarna 4 minuten zonder deksel.
  • Garneer eventueel met wat plakjes avocado, verse koriander, feta en nachochips.

Kidsproof tips

  • Een ei kan een gerecht helemaal opleuken voor kinderen. Deze shakshuka is daarom zeker de moeite waard voor veel kids. 

Voedingswaarde

Zout: 291mg | Calcium: 179mg | Vitamine C: 27mg | Vitamin A: 1003IU | Suiker: 10g | Vezels: 17g | Kalium: 1129mg | Cholesterol: 180mg | Calorieën: 457kcal | Verzadigd vet: 6g | Vet: 17g | Eiwitten: 24g | Koolhydraten: 57g | Iron: 5mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious

Pin it Print
Curry zonder pakjes en zakjes vegetarisch Paneer korma curry
Vegetarisch weekmenu – week 27 Hoemoes

4 reacties op “Vegetarische Mexicaanse shakshuka

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling