In de zomer is het heerlijk om een frisse salade te eten. Deze vegetarische rijstsalade is dan een ontzettend goed idee! Heerlijk fris en makkelijk van tevoren te maken, zodat je het kunt meenemen als picknick.
Studenten recept
Ik was onlangs aan het bedenken wat ik wilde eten en ik had zin in een rijstsalade. Ineens herinnerde ik me dat ik in mijn studententijd vaak rijstsalade at. Het was iets met rijst en een dressing met kerrie. Ik appte een wielrenvriendin en ja hoor, het klopte. Met Djoeke at ik vaker deze salade. Ik heb er mijn eigen versie van vandaag de dag van gemaakt met ingrediƫnten die ik nog had liggen. En dat resulteerde in deze heerlijke salade.
Ingrediƫnten rijstsalade
De basis voor deze rijstsalade bestaat uit rijst en een dressing van mayonaise, Griekse yoghurt en kerriepoeder. Ik maakte de salade af met paprika, sperziebonen, doperwten, ananas en zilveruitjes. Je kunt eindeloos varieren met deze salade. Zo kun je er bijvoorbeeld gegrilde groente aan toevoegen, cherrytomaat en augurken. Broccoliroosjes zijn ook een leuke variatie. Kortom: bekijk wat je zelf lekker vindt of wat je al in huis hebt. Heb je geen inspiratie? Ga dan voor de groente die ik in dit recept gebruik.
Meer zomer salades
Ik ben gek op salades. In de zomer staan ze bij mij elke dag wel op het menu. Soms als lunch, maar eigenlijk iedere avond wel als bijgerecht bij het diner. Met salades kun je eindeloos variĆ«ren. Van een simpele tomatensalsa, tot een klassieke groene salade of juist een spannende mango kikkererwt salade. Het best bezochte salade recept op mijn website is mijn zomer salade. Deze salade is heerlijk fris en ‘s zomers. Absoluut een aanrader. Vorig jaar maakte ik een blog met de 5 lekkerste salades voor de zomer. In dat artikel kun je ook de nodige salade inspiratie vinden. Wil je nog meer inspiratie? Bekijk dan de speciale salade pagina op mijn website.
Vegetarische rijstsalade met sperziebonen en paprika
Ingrediƫnten
- 250 gram basmatirijst
- 500 gram sperzieboon
- 200 gram doperwt
- 2 paprika
- 20 zilveruitjes
- 140 gram ananas uit blik; uitlekgewicht
- 4 eetlepels mayonaise
- 6 eetlepels Griekse yoghurt
- 3 theelepels kerriepoeder
- 0,5 theelepel kurkuma
- zout
- peper
Instructies
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat even staan.
- Dop de sperziebonen en kook ze 5 minuten in kokend water. Giet af en bewaar het kookvocht, spoel af met koud water en leg daarna in een pan of schaal met (ijskoud) water.
- Kook de doperwten in het overgebleven kookvocht van de sperziebonen in ongeveer 5 minuten gaar. Giet af.
- Was intussen de paprika's en snij in blokjes. Snij de zilveruitjes doormidden. Giet de ananas af.
- Maak de dressing in een apart schaaltje. Doe hierin de mayonaise, Griekse yoghurt, kerriepoeder en kurkuma. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
- Doe alle ingredienten in een schaal: de rijst, de boontjes, doperwten, paprika, ananas en zilveruitjes. Schenk de dressing erover en roer goed door.
Kidsproof tips
- De basis voor deze salade (rijst en kerriedressing) doet het vaak goed bij kids. De vulling / toppings kunnen discussie oproepen.Ā
- Gelukkig kun je deze rijstsalade vullen met toppings naar eigen keuze. Dus houdt je kind niet van boontjes of doperwten, laat deze dan achterwege en ga bijvoorbeeld voor cherrytomaat, mais en/of ananas!
Review