Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik nog nooit een echte Turkse pizza op heb. Die zijn namelijk alles behalve vegetarisch. Toch ben ik wel gefascineerd door de Turkse pizza. De kruiden ruiken altijd heerlijk en het ziet er altijd erg feestelijk uit. Onlangs had ik tijdens een rondje fietsen ineens zin om hier iets mee te doen. Om zo goed mogelijk de smaken van een echte Turkse pizza na te bootsen, heb ik inspiratie opgedaan op de website van uitdekeukenvanfatima. En zo ontstond mijn vegetarische Turkse pizza van Turks brood.

Turks brood als bodem voor de pizza

Deze Turkse pizza heb ik gemaakt met een bodem van een Turks brood. Zo heb je zonder moeite een heerlijk krokante bodem! Ik heb het brood doormidden gesneden en belegd met een rode saus. Daar bovenop komt de gehakttopping. De andere helft van het brood heb ik gebruikt als bijgerecht, met wat hummus en andere dips.

Turkse pizza saus

De rode saus voor op de bodem is super simpel. Het is een combinatie van tomaten frito, harissa pasta en oregano. Roer de ingredienten door elkaar en de saus is klaar!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Vegetarisch gehakt als vleesvervanger

De smaakmaker van een Turkse pizza is natuurlijk het vlees. Dat heb ik bij deze pizza vervangen door vegetarisch gehakt. Ik heb het vega gehakt lekker op smaak gebracht met een aantal kruiden. Hierdoor krijg je een super smaakvolle topping voor de Turkse pizza.

Vegetarische Turkse pizza van Turks brood

Liefhebbers van vegetarisch eten opgelet: dit is het lekkerste vegetarische recept voor Turkse pizza. Met vegetarisch gehakt en paprika.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht, Snack, Voorgerecht
KeukenTurks
TrefwoordKidsproof, Turks brood, Turkse pizza, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

Pizza topping

  • olijfolie
  • 2 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 paprika
  • 200 gram vegetarisch gehakt
  • 2 eetlepels peterselie
  • 2 eetlepels tomaten frito of fijngemalen tomatenblokjes
  • 1 eetlepel chilisaus
  • 0,5 theelepel paprikapoeder
  • 0,5 theelepel kurkuma
  • 0,5 theelepel gemberpoeder
  • zout
  • peper

Voor de pizza

  • 0,5 Turks brood
  • 200 ml tomaten frito
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 0,5-1 theelepel harissa pasta
  • 1 handje geraspte kaas
  • knofklooksaus

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.

'Gehakt'mengsel

  • Snij de ui en knoflook fijn. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de ui en knoflook 2 minuten.
    Was de paprika en snij in kleine blokjes. Voeg toe aan de ui en doe ook het vegetarisch gehakt in de pan. Breng op smaak met de paprikapoeder, kurkuma en gemberpoeder. Bak ongeveer 3 minuten.
  • Voeg 2 eetlepels tomaten frito en 1 eetlepel chilisaus toe en bak nog eens 2 minuten.
    Hak de peterselie fijn en voeg toe aan het gehaktmengsel. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

De pizza

  • Roer de oregano en harissa door de tomaten fritto. Breng eventueel extra op smaak met zout.
  • Snij het turks brood door midden en beleg één van de helften met de tomatensaus. Verdeel het gehaktmengsel over de tomatensaus. Strooi een flinke hand geraspte kaas over de pizza. en schuif de pizza 12 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is.
  • Serveer met wat knoflooksaus.

Kidsproof tips

  • Kinderen zijn vaak gek op pizza. Deze Turkse pizza ging er goed in bij onze kids. 
  • Je kunt er ook voor kiezen om de pizza te beleggen met ander beleg. Iets wat jouw kind lekker vindt. Laat je kind de pizza zelf beleggen.