Zelfgemaakt volkorenbrood met pitten en zaden

Zelfgemaakt volkorenbrood

Het liefst eet ik volkoren producten. Als er volkoren op een product staat betekent dat de hele
tarwekorrel is gebruikt bij het verwerken. Daardoor weet je zeker dat er veel vezels in zitten en dat is
weer goed voor je lijf ! Ook als ik volkorenbrood bij de bakker koop weet ik niet zo goed wat er nog
meer aan toegevoegd is. Goede reden om zelf een voedzaam volkorenbrood te bakken lijkt me. En
dat is helemaal niet zo moeilijk en tijdrovend als je misschien denkt. Omdat het brood moet rijzen
moet je wel thuis zijn, maar dat is toch al vaak het geval als je kleine kinderen hebt. 1 en 1 is 2 zeg ik.

[ingredients title=”Dit heb je nodig voor 1 brood”]

  • 400 gram volkoren tarwemeel
  • 100 gram speltmeel (of roggemeel)
  • 9 gram zout
  • 7 gram droge gist
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • 15 gram chiazaad
  • 30 gram pompoenpitten
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 20 gram lijnzaad (heel of gebroken)
  • 300 ml handwarm water (eventueel iets extra)

[/ingredients]
[directions title=”Zo maak je het”]

Vaker Vega online cursus

Wil jij vaker vegetarisch eten?

✓ Maar weet je niet waar je moet beginnen?

✓ Of hoe je het kunt volhouden?

✓ Of heb je niet genoeg inspiratie?

Doe mee met de 5-weekse laagdrempelige cursus Vaker Vega!

Na de cursus heb je voldoende handvatten en inspiratie om vaker vega voor jou tot een succes te maken.

  1. Meng jouw verschillende meelsoorten door elkaar en roer het zout er doorheen. Voeg de gist toe en roer nogmaals goed door. Voeg dan de de boter, chiazaad, pompenpitten, zonnebloempitten en lijnzaad (andere pitten en zaden kunnen ook!) toe. Roer nogmaals goed door.
  2. Voeg nu het water toe. Eerst roer je het even en als dat niet meer gaat begin je met kneden.
    Eventueel voeg je iets water toe. Het is belangrijk om het deeg goed te kneden. Dus nu is het
    tijd om je spierballen 10 tot 20 minuten te gebruiken. Je kunt natuurlijk ook je keukenmachine deeghaak het werk laten doen ;).
  3. Leg het deeg nu in een beslagkom die je ingevet hebt met een beetje olie. De beslagkom dek
    je af, dat kan met een theedoek, vershoudfolie, of met een douchemuts. Ik kies voor de
    douchemuts, duurzaam en het sluit je kom goed af. Laat het deeg 45 minuten rijzen (minimale rijstijd, 60 minuten kan ook prima).
  4. Duw de lucht nu uit het brood. Bol het deeg dan voorzichtig op en leg het terug in de kom. Laat het opnieuw 45 minuten rijzen (minimale rijstijd, 60 minuten kan ook prima). Het brood
    zal nu ongeveer verdubbelen. Druk met een natte vinger in het deeg, blijft de afdruk even
    zichtbaar en veert het brood dan terug? Dan is je deeg goed.
  5. Verwarm intussen de oven voor op 225 graden. Verwarm een braadslede mee.
  6. Vorm een brood en leg dit op een rooster. Je kunt ook een broodbakblik gebruiken. Zet het brood in de oven. Giet 1,5 dl kokend water in de braadslede. Sluit direct de ovendeur. Verlaag dan de temperatuur naar 200 graden en bak het brood in ongeveer 30 minuten (beetje afhankelijk van je oven) gaar! Als je een bakblik hebt gebruikt stort het brood er dan direct uit en laat afkoelen. Eet smakelijk!
    [/directions]

Extra kidsproof tips:

  • Brood bakken kun je prima samen doen met je dreumes, peuter of kleuter en ook
    grotere kinderen vinden dit heel leuk. Bij mij thuis verkiezen ze zelfgebakken brood boven brood van de bakker, bij jou hopelijk ook!
  • De pitten en zaden kun je natuurlijk achterwege laten als jouw kids daar niet van houden.

Review

Reactie geven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 reacties op Zelfgemaakt volkorenbrood met pitten en zaden

  • Merel Eeckelaer says:

    Hoi! Ik heb dit recept 3x geprobeerd te maken maar na de eerste rijs groeit het niet veel meer. Uiteindelijk wordt het een best klein en heel compact brood. Op de foto ziet het brood er zo lekker en groot uit. Is dit echt met deze ingredienten gemaakt? Of is dit een groter brood? Groet Merel

    • Ha Merel, wat balen dat het brood niet goed lukt! Het brood zoals afgebeeld op de foto is precies het brood volgens de ingrediënten ene bereiding. Echter is brood bakken wel echt een ambacht en kan er van alles zijn waardoor het niet helemaal goed uitpakt. Bij rijzen is de temperatuur van de kamer belangrijk. Te warm of te koud kan invloed hebben. Ook de tijdsduur van het rijzen kan invloed hebben. Bij te lang rijzen, raakt het overrijst en zakt het in. Op internet zie ik veel vragen die lijken op jouw vraag. Misschien dat je daar nog iets mee kunt? In elk geval niet fijn als je je best doet om zelf een brood te bakken en het niet lukt! Hopelijk kun je hier verder mee. Liefs, Nienke

  • Manuela Huyghe says:

    Volkorenbrood met zaden en pitten
    Alles is goed gelukt, mooi gerezen
    Andere zaden bijgebruikt
    Ben er content van
    Bedankt alvast.