Zoete aardappel is altijd lekker

Ik ben gek op zoete aardappel! De aardappel heeft een lekker romige smaak en is super veelzijdig. Ik maakte er bijvoorbeeld deze heerlijke wraps mee, maar ook deze zoete aardappelsoep is fantastisch. Ook in een stamppot doet de zoete aardappel het fantastisch. En wat denk je van dit eenpansgerecht met broccoli? Dit zoete aardappel recept is een super simpel recept waarbij de smaak van zoete aardappel perfect tot z’n recht komt. Door de aardappels in frietvorm te bakken in de oven, krijgt het een heerlijk krokant korstje.

Bijgerecht kerst

Bij het kerstdiner staan altijd wel wat lekkere vegetarische bijgerechten met aardappel op tafel. Mijn geplette aardappeltjes uit de oven vind ik super lekker voor kerst. Deze zoete aardappel frietjes vind ik een super leuke afwisseling voor de gewone aardappel bijgerechten. En ze staan ook nog eens mooi kleurrijk op tafel.

Meal preppen

Frietjes zijn natuurlijk het lekkerst als je ze ter plekke bakt in de oven. Tegelijkertijd willen we het onszelf natuurlijk zo makkelijk mogelijk maken voor kerst. Ik kijk daarom altijd hoe ik de gerechten die ik maak zoveel mogelijk van tevoren kan klaar maken. Dat scheelt een hoop stress en zorgt ervoor dat ik meer kan genieten van de gezelligheid en het eten.

E-book

12 vega(n) kerst recepten

Keuze uit: 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten, 2 nagerechten en 6 bijgerechten.

āœ“ makkelijk te meal preppen; voor een stressvrij kerstdiner

āœ“ 9 vegan en 3 vega recepten met vegan opties

āœ“ Voor slechts 5,99 ipv 7,99

āœ“ inclusief 7 tips voor een duurzaam kerstinder

De zoete aardappels kun je van tevoren snijden. Bewaar de aardappels in een bak en vul deze met water, zodat alle frietjes onder water staan. Op deze manier kun je de frietjes zeker 1-2 dagen bewaren in de koelkast. Ter plekke hoef je de friet alleen nog maar af te gieten, op een bakplaat te leggen en op smaak te maken met paprikapoeder, zout en peper. Schuif de friet in de oven en je hebt er weinig omkijken meer naar!

#verspillingsvrij

Doe jij ook mee met een #verspillingsvrije kerst? Jaarlijks gooien we zoveel eten weg en dat is zonde voor je eigen portemonnee en het milieu! Zeker met kerst zijn we geneigd om veel te veel eten te maken, want je wil niet dat je gasten met een lege maag zitten. Op deze website vind je allerlei tips om minder te verspillen. Ik probeer mijn kerstrecepten zoveel mogelijk te voorzien van verspillingsvrije tips om je te helpen! Hieronder lees je hoe je minder kunt verspillen bij dit gerecht.

Pas de porties aan

Met kerst zijn we geneigd om te veel te koken. Dat is op zich niet heel vreemd, want we eten niet elke dag een diner met meerdere gangen. De meeste recepten gaan er niet van uit dat je nog meer gangen of nog meer bijgerechten eet (ik maak me daar zelf ook schuldig aan). Wees daarom kritisch op de porties bij een recept.

Pas het aantal bijgerechten en de hoeveelheid per bijgerecht aan op het aantal personen dat je aan tafel hebt. Omdat je vaak meerdere gangen eet, kun je uitgaan van tussen de 100 en 200 gram groente per persoon. Halveer eventueel de hoeveelheden uit het recept als je graag meerdere bijgerechten wilt serveren. Als je nog zoete aardappel over houdt, kun je daar heerlijke wraps van maken of wat denk je van dit simpele gerecht met zoete aardappel en broccoli? Bekijk hier al mijn recepten met zoete aardappel.

Restjes recepten

Deze frietjes kun je de volgende dag nog wel oppiepen in de oven. Ze worden misschien wel iets droger. Ik vind het zelf lekker om na de feestdagen wat meer soep te eten. De frietjes kun je prima toevoegen in deze zoete aardappelsoep. Je kunt er ook een soort croutons van maken voor door een sla. Snij de frietjes in blokjes, grill nog even kort in de oven en garneer over een salade.

Meer kerstinspiratie?

Zin in meer vegetarische kerstrecepten? Ik heb van alles voor je in de aanbieding; van de lekkerste vegetarische kerst recepten voorgerechten, tot de beste hoofdgerechten, bijgerechten en desserts. Een vegetarisch kerstdiner is super veelzijdig, smaakvol en hoeft niet moeilijk te zijn! Fijne feestdagen!

Zoete aardappel friet uit de oven

Deze zoete aardappel frietjes uit de oven zijn een gezond en super smaakvol alternatief voor friet, of gebakken aardappeltjes. Het is super makkelijk om te maken, je hoeft de aardappels niet eens te schillen, de oven doet z'n werk. Een perfect vegetarisch bijgerecht voor de kerst.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangBijgerecht
KeukenFusion
TrefwoordBIjgerecht, Friet, Kerst, Kidsproof, Vegetarisch, Zoete aardappel, Zoete aardappel friet
Porties4 personen

Ingrediƫnten

  • 400 gram zoete aardappel
  • olijfolie
  • paprikapoeder
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Was de zoete aardappels goed en verwijder eventuele oneffenheden van de schil. Je hoeft de aardappels niet te schillen.
  • Snij de zoete aardappels in plakken en vervolgens in repen van ongeveer 0,5 cm dik. Verdeel de friet over de bakplaat. Besprenkel ruim met olijfolie en breng op smaak met wat paprikapoeder, zout en peper.

  • Bak de frieten in ongeveer 20-25 minuten gaar en knapperig in de oven.

Kidsproof tips

  • Met deze zoete aardappel frietjes maak je de kids zeker blij! Want welk kind houdt er nou niet van friet?Ā