De Italianen hebben een heerlijke keuken, vind ik! En wat ik bijzonder vind, is dat ze ook nog eens een slimme en duurzame keuken hebben. Italianen gooien namelijk zelden iets weg. Oud brood? Dan maken we daar gewoon een lekker gerecht van. Zo is ook de traditionele Panzanella salade ontstaan. Panzanella is een broodsalade die je kunt maken met al je groenten- en broodrestjes. ‘s Zomers eet ik minimaal één keer per week Panzanella. Lekker fris en gezond. Je kunt de salade als hoofdgerecht serveren, maar ook als bijgerecht, voorgerecht of lunch. Ideaal! Deze versie van de Panzanella salade is ontstaan door een paar rijpe mango’s op mijn fruitschaal die echt op moesten. Het was heerlijk! En voor Joppe maak ik meestal een ‘salade’ bakje zonde rode ui en dressing. Hij eet dan eigenlijk hetzelfde als wij, met een kleine aanpassing.

Heb je niet alle ingredienten in huis? Geen probleem! Het leuke van Panzanella is, dat je het met allerlei restjes kunt maken. Gegrilde paprika, feta, gegrilde courgette zijn ook toppertjes voor dit gerecht.

[ingredients title=”Dit heb je nodig voor 4 personen”]

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

  • Half stokbrood (oud) of een aantal sneetjes oud brood
  • 1 rode ui
  • 1 à 2 mango’s
  • 4 tomaten
  • halve komkommer
  • 1 eetlepel kappertjes
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • Verse tuinkruiden, zoals basilicum, peterselie, thijm, rozemarijn, salie
  • 1 eetlepel witte balsamicoazijn

[/ingredients]

[directions title=”Zo maak je het”]

  1. Snij of scheur het brood in blokjes van ongeveer 1×1 centimeter.  Besprenkel met olijfolie, zout en wat verse kruiden. Verhit een hapjespan en bak het brood totdat het lekker knapperig is. Alternatief is, om het brood in een grillijzer of in de oven te roosteren.
  2. Snij de rode ui door midden en snij in dunne halve ringen. Doe de ui en de kappertjes in een saladekom, samen met de balsamicoazijn en 2 eetlepels olijfolie.
  3. Snij de mango in blokjes, de tomaat in partjes en de komkommer in schijfjes. Voeg toe aan de saladekom.
  4. Hak nog wat verse tuinkruiden en voeg dit toe aan je salade. Meng al je ingrediënten, proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel extra olijfolie en balsamicoazijn.  Geniet ervan :).

[/directions]

Extra kidsproof tip:

Ik vind rauwe ui niet altijd even geschikt voor mijn driejarige zoon. Voor hem maak ik de salade zonder ui en soms laat ik de dressing voor hem ook achterwege.