Vroeger hield ik niet van bloemkool. Wij aten bloemkool altijd met groentensaus, aardappelen en vlees en ik vond daar niet veel aan. Tegenwoordig vind ik bloemkool heerlijk. Zo lekker, dat ik er een soep van besloot te maken, die het ook nog eens super goed doet voor kerst!

Veelzijdig en neutraal

Bloemkool kun je zo veel mee. Ik vind het altijd super leuk als een groente zo veelzijdig is. Je kunt bloemkool namelijk heerlijk grillen en bijvoorbeeld als ‘steak’ serveren, of grillen en in wraps doen. Maar bloemkool is ook super lekker met kaas door pasta, of samen met andere gegrilde groente bij een pasta carbonara. Ik heb ook geniale bloemkoolburgers gemaakt en wist je dat je ook risotto van bloemkoolrijst kunt maken? Genoeg inspiratie dus om te koken met bloemkool. Vandaag voeg ik daar een bloemkoolsoep aan toe, heerlijk lekker romig.

Vegetarisch kerst voorgerecht

Deze bloemkoolsoep doet het super goed aan tafel bij het kerstdiner. Doordat de soep super wit is (mede door de kookroom) ziet het er super chique uit en dat staat natuurlijk prachtig op de kersttafel. Ik heb de soep nog wat gedecoreerd met zelfgemaakte basilicumolie en kerststerren van bladerdeeg. Ik krijg nu al zin in kerst!

E-book

12 vega(n) kerst recepten

Keuze uit: 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten, 2 nagerechten en 6 bijgerechten.

āœ“ makkelijk te meal preppen; voor een stressvrij kerstdiner

āœ“ 9 vegan en 3 vega recepten met vegan opties

āœ“ Voor slechts 5,99 ipv 7,99

āœ“ inclusief 7 tips voor een duurzaam kerstinder

Bladerdeeg sterren

De bladerdeeg sterren maak je het makkelijkst met een uitsteekvormpje. Ik had vorig jaar een leuk setje uitstekers gekocht en had bedacht dat dit super leuk zou zijn in een bloemkoolsoep. Dus ik ging vol enthousiasme aan de slag. Totdat ik er achter kwam dat ik mijn uitsteekvormpjes nergens meer kon vinden… Geen idee waar ik ze heb neergelegd, ik gok op een hele logische plek. Maar goed, dit recept zat al wel in mijn hoofd en ik had niet voor niets een biologische bloemkool in huis gehaald, dus ik heb geimproviseerd en heb zelf een ster op papier getekend, uitgeknipt en deze op het bladerdeeg gelegd. Ik heb de ster met een aardappelschilmesje uitgesneden en dat herhaald voor iedere ster. Het viel eigenlijk best mee! Kortom; heb je geen uitsteekvormpjes, dan kun je deze kerststerren alsnog maken! Andere vormpjes kunnen natuurlijk ook!

Meal preppen

Van alle gerechten die je kunt maken, is soep wel het handigst om te meal preppen. Soep kun je namelijk in z’n geheel van tevoren klaar maken en ter plekke nog even opwarmen in de pan. Kind kan de was doen. Super fijn vind ik, want zo kun je zelf lekker genieten van het diner en sta je niet meer de hele avond in de keuken. Ik maak soep zelf vaak op mijn vrije dag en dan warm ik het de volgende dag op als ik een drukke werkdag heb gehad en de kids naar school en de opvang zijn geweest. De kinderen zijn gek op soep (het eet zo makkelijk) en het staat snel op tafel.

De bladerdeeg sterren kun je ook heel eenvoudig van tevoren maken. Doe ze in een afsluitbaar bakje en je kunt ze ter plekke als decoratie in de soep gebruiken. Ook de basilicumolie maak je gewoon van tevoren en hoef je alleen nog maar in de soep te scheppen als je de soep opdient.

#verspillingsvrij

Doe jij ook mee met een #verspillingsvrije kerst? Jaarlijks gooien we zoveel eten weg en dat is zonde voor je eigen portemonnee en het milieu! Zeker met kerst zijn we geneigd om veel te veel eten te maken, want je wil niet dat je gasten met een lege maag zitten. Op deze website vind je allerlei tips om minder te verspillen. Ik probeer mijn kerstrecepten zoveel mogelijk te voorzien van verspillingsvrije tips om je te helpen! Hieronder lees je hoe je minder kunt verspillen bij dit gerecht

Pas de porties aan

Met kerst zijn we geneigd om te veel te koken. Dat is op zich niet heel vreemd, want we eten niet elke dag een diner met meerdere gangen. De meeste recepten gaan er niet van uit dat je nog meer gangen of nog meer bijgerechten eet (ik maak me daar zelf ook schuldig aan). Wees daarom kritisch op de porties bij een recept.

Deze porties bij deze bloemkoolsoep zijn gebaseerd op flinke soepkomen. Gebruik je kleinere kommen of glaasjes, dan kun je de hoeveelheden van het recept wat minderen. Als je nog bloemkool overhoudt, kun je daar deze heerlijke bloemkool ‘steaks’ van maken of de bloemkool grillen in deze wraps. Bekijk hier al mijn recepten met bloemkool.

Restjes recepten

Deze soep kun je de volgende dag nog prima opwarmen. Bewaar de soep wel in de koelkast.

Bloemkoolsoep met bladerdeeg sterren

Bloemkoolsoep is een heerlijk romige vegetarische soep. Lekker als voorgerecht, of als hoofdgerecht met wat brood. De bladerdeeg sterren geven een feestelijk tintje aan de soep. Daarmee is deze bloemkoolsoep een heerlijk kerst voorgerecht.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangHoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
KeukenFusion
TrefwoordBietensoep, Bloemkool, Bloemkoolsoep, Kerst, Kidsproof, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediƫnten

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote bloemkool ongeveer 900 gram
  • olijfolie
  • 2 blaadjes bladerdeeg
  • 1 eetlepel melk of eigeel
  • 1 mespunt gedroogde basilicum
  • 15 gram verse basilicum
  • 1 blokje groente bouillon +650-800 ml water
  • 75 gram geraspte kaas
  • 50-150 ml kookroom naar smaak
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet een bakplaat met bakpapier klaar en verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Steek met een stervormige steker 8 sterren uit het bladerdeeg. Prik de sterren in met een vork. Zo blijven de sterren mooi plat als je ze bakt. Leg de sterren op de bakplaat en bestrijk met een kwastje met melk of eigeel. Strooi er wat gedroogde basilicum over. Zet de bakplaat in de oven en bak ongeveer 10-15 minuten totdat de sterren mooi goudbruin zijn.
  • Verwarm intussen een flinke scheut olijfolie in een soeppan. Schil de knoflook en snij fijn.
  • Maak de bloemkool schoon en snij in grove stukken. Snij de steel ook mee. Doe de bloemkool en de knoflook in de soeppan en bak een paar minuten. Roer goed om.
    Voeg de bouillon toe en doe de deksel op de pan. Kook de bloemkool in ongeveer 10 minuten gaar. Pureer de bloemkool met een staafmixer. Voeg de geraspte kaas en kookroom (naar smaak) toe en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • Maak de basilicumolie door 4 eetlepels olijfolie en de verse basilicum te mixen in een keukenmaler.
  • Schep de soep in de kommen. Garneer met een theelepel basilicumolie en leg 2 sterren in iedere soepkom.

Kidsproof tips

  • Deze bloemkoolsoep is heerlijk zacht en romig van smaak en daarmee potentieel succesvol voor de kids.
  • De bladerdeegsterren vinden kinderen vaak interessant.Ā 
  • Laat de basilicumolie eventueel achterwege bij je kids.Ā 
Vegetarische soep kerst voorgerecht
Bloemkool soep met bladerdeeg sterren

Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten

Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.

kerst vegetarisch
Vegetarisch kerstdiner
  • 7x de lekkerste vegetarische voorgerechten voor kerst
  • 7x de lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor kerst
  • 7x de lekkerste vegetarische bijgerechten voor kerst
  • De lekkerste vegetarische desserts voor kerst

Daarnaast heb ik ook een paar kerstmenu’s voor je klaar staan met gerechten die ik zelf heb geselecteerd. Zo hoef je zelf helemaal niet meer na te denken over het samenstellen van een menu. Handig toch?!

  • Vegetarisch kerstmenu I
  • Vegetarisch kerstmenu II
  • Vegetarisch kerstmenu III