Dit is een typisch winterse ovenschotel met rode kool, hachee van jackfruit en aardappelpuree. Een vleesklassieker in een vegetarisch jasje.

Hachee van jackfruit

Hachee wordt normaal gesproken gemaakt van ‘draadjesvlees’; rundvlees. Er zijn eigenlijk geen vegetarische alternatieven die in de buurt komen van de smaak en structuur van draadjesvlees. Behalve jackfruit! Ik heb deze plantaardige vleesvervanger afgelopen jaar ontdekt. Jackfruit is een vrucht die veel wordt verbouwd in Azië. Je kunt de vrucht uit elkaar trekken en daardoor krijgt het de structuur van draadjesvlees of pulled pork. De smaak van jackfruit is heel erg neutraal. Dit maakt het een perfecte vleesvervanger; het neemt de smaak aan van de kruiden die je gebruikt. In dit gerecht betekent dit dat de jackfruit naar hachee smaakt. Heel lekker!

Jackfruit bereiden

Jackfruit laat zich heel makkelijk bereiden. Let wel even op dat je de juiste jackfruit koopt in de supermarkt of in de toko. De jackfruit die je goed kunt gebruiken als vleesvervanger is ‘young jackfruit’. Deze wordt vaak verkocht in blik en is in brine gezet om goed houdbaar te blijven.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Giet de jackfruit af en haal uit blik. Spoel de jackfruit goed om onder de kraan, zodat de smaak neutraal wordt. Vervolgens kun je de jackfruit gebruiken voor je gerecht.

Je kunt de jackfruit uit elkaar trekken waardoor je een draadjesvlees structuur krijgt.

Rode kool zelf maken

Rode kool is het lekkerst (en gezondst) als je het zelf maakt. Heb je nou geen zin en tijd? Dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor rode kool uit de diepvries of uit een pot.

Rode kool is niet moeilijk om zelf te maken. Snij de rode kool fijn, doe in een pan met bessensap, appelstroop en cranberries en laat 30 minuten stoven. Kind kan de was doen!

Aardappelpuree zelf maken

Ook voor aardappelpuree geldt dat zelfgemaakt echt het lekkerst is! Natuurlijk kun je aardappelpuree voorverpakt kopen in het koelvak in de supermarkt, of zelfs als zakje poeder. Maar zelfgemaakt is echt lekkerder. Het is niet moeilijk om te maken, je moet alleen even het geduld hebben om de aardappels te koken. Maar voor dit recept heb je die tijd wel, want de jackfruit en rode kool moeten ook een tijdje pruttelen op het vuur.

Kook de aardappels met een bouillonblokje. Pureer daarna met melk, geraspte kaas en boter.

Vegan optie

Dit gerecht is eenvoudig vegan te maken. Vervang de melk bij de aardappelpuree door groente bouillon, de boter door margarine en laat de geraspte kaas achterwege. Breng eventueel extra op smaak met wat extra nootmuskaat.

Meer rode kool ovenschotels….

Nog niet overtuigd van de jackfruit hachee? Probeer dan deze ovenschotel met rode kool en tofublokjes!

Ovenschotel met rode kool, hachee van jackfruit en aardappel puree

Hachee, rode kool en aardappelpuree; een traditioneel recept in een modern jasje. De hachee is namelijk gemaakt van jackfruit en daarmee is dit een vegetarische ovenschotel. Maak de ovenschotel eenvoudig vegan, door de melk en boter in de aardappelpuree te vervangen door groente bouillon en margarine.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Oventijd: 25 minuten
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFusion, Hollands
TrefwoordJackfruit, Kidsproof, Ovenschotel, Rode kool, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

Jackfruit hachee

  • 2 rode ui
  • 300 gram jackfruit
  • 0,5 eetlepel bloem
  • 0,25 blokje groente bouillon
  • 75 ml rode wijn
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels
  • 1 theelepel sojasaus
  • olijfolie
  • 1,5 eetlepel appelstroop
  • 1,5 theelepel tomatenpuree
  • 0,5 theelepel mosterd

Rode kool

  • 900 gram rode kool je kunt ook gaan voor rode kool uit een pot, of diepvries. Sla dan stap 2 over.
  • 200 gram gedroogde cranberry's
  • 300 ml blauwe bessensap
  • 5 eetlepels appelstroop

Aardappelpuree

  • 750 gram aardappel
  • 1 blokje groenten bouillon
  • 150 ml melk
  • 25 gram boter
  • 50 gram geraspte kaas
  • nootmuskaat

Overig

  • zout
  • peper

Instructies

Jackfruit hachee

  • Verwarm een flinke schoot olijfolie in een braadpan. Snij de uien grof en bak in de olijfolie.
  • Haal de jackfruit uit blik en spoel goed om! Zo trekt de smaak van het brine uit de jackfruit.
    Pluk de jackfruit in grove stukken. Snij het harde uiteinde eraf en snij die fijn.
  • Voeg de jackfruit toe aan de ui. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe. Bak ongeveer 5 minuten. Roer nu de bloem erdoor en blus af met de rode wijn en sojasaus. Voeg het bouillonblokje, laurierblaadje, kruidnagels, appelstroop, mosterd en tomatenpuree toe en roer goed door.
    Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 45 minuten zacht pruttelen. Roer af en toe door en zorg dat de jackfruit mooi draadjesachtig wordt (eventueel door met een spatel los te roeren). Laat de jackfruit niet droog koken. Voeg eventueel extra water toe.
    Verwijder de laurier en kruidnagels. Zet de hachee even apart.

Rode kool

  • Was intussen de rode kool. Snij de kool doormidden en snij de harde witte kern eruit. Snij de rode kool in flinterdunne reepjes (eventueel met een food processor). Doe de koolreepjes in een pan. Voeg de bessensap, cranberries en stroop toe en breng aan de kook. Kook de rode kool ongeveer 30 minuten.
    Giet de rode kool af. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Aardappelpuree

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
  • Schil de aardappels, was ze en snij in stukken. Doe de aardappels in een pan en voeg ruim water toe en een bouillonblokje. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af, voeg de melk en geraspte kaas en boter toe en pureer de aardappels met een stamppot stamper. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Ovenschotel

  • Vul nu de ovenschaal met de jackfruit hachee. Leg daarop de rode kool en vervolgens de aardappelpuree. Leg hierop wat dunne plakjes boter. Bak de ovenschaal ongeveer 25 minuten in de oven totdat hij mooi goudbruin kleurt. 

Kidsproof tips

  • Deze ovenschotel kan goed in de smaak vallen bij kinderen. Rode kool is lekker zoet van smaak en de aardappelpuree is lekker zacht. Op een of andere manier zijn mijn kids gek op jackfruit. Ik zou zeggen: probeer het eens! 
  • Mocht een van de ingredienten niet in de smaak vallen, kun je altijd bij het opscheppen zorgen dat je bijvoorbeeld de jackfruit niet mee opschept.