Ik ben een groot fan van de Aziatische keuken! Sambal goreng telor is een gerecht uit Indonesiƫ, wat een soort curry als basis heeft.
Toen wij nog geen kinderen hadden, haalden we regelmatig af bij een Indiaas restaurant. Want de beste curry’s maken ze toch echt uit een restaurant. De meeste pakjes en zakjes uit de supermarkt komen niet in de buurt bij de restaurant smaak. Daarom maak ik mijn curry’s meestal zelf.
Curry zonder pakjes en zakjes
Voor mijn curry recepten ga ik altijd op zoek naar ingrediƫnten die je makkelijk in de supermarkt kunt krijgen en die je ook nog eens in andere gerechten kunt gebruiken. Geen ingewikkelde ingrediƫnten dus, of ingrediƫnten die maar kort houdbaar zijn en waar je maar weinig van nodig hebt.
Deze sambal goreng eieren maak je dus met ingrediƫnten die je waarschijnlijk al in je voorraad kast hebt. Behalve misschien laos. Dit gebruik ik niet heel vaak.
Vegetarisch
Deze sambal goreng telor is helemaal vegetarisch. Nu hoor ik je denken: eieren zijn toch altijd vegetarisch? Ja dat klopt op zich, maar in het originele recept voor sambal goreng telor zit trassi verwerkt. Trassi is een garnalenpasta en is dus niet vegetarisch. Sommige vegetariƫrs eten het gewoon, maar ik proef het overal doorheen, dus ik eet het niet. Maar niet gevreesd; dit recept is heerlijk op smaak, ook zonder trassi!
Lekkere vegetarische rijsstafel
Wil je echt even uitpakken? Maak dan een Indonesische rijsttafel met deze sambal goreng telor , vegan rendang van jackfruit en sajoer boontjes. Dat wordt smullen!
Vegetarische sambal goreng telor
Ingrediƫnten
- 8 eieren
- arachide olie of zonnebloemolie
- 3 cm gember
- 2 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 5 tomaten
- 1-1,5 theelepel sambal oelek
- 200 ml kokosmelk
- 1 laurierblaadje
- 1,5 theelepel laos
- 1 theelepel suiker
- zout
- scheutje water
Optioneel, om erbij te serveren
- gekookte rijst
- sajoer boontjes
Instructies
- Kook de eieren in een pan totdat ze hardgekookt zijn. Dit is ongeveer 8 minuten nadat het water kookt. Giet de eieren af en laat goed schrikken met koud water. Laat de eieren goed afkoelen en verwijder daarna de schil.
- Schil intussen de gember en pel de ui en knoflook. Snipper de ui en knoflook en snij de gember fijn. Verwarm een flinke scheut olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, gember en knoflook met de sambal.
- Was de tomaat en snij in kleine blokjes. Voeg na ongeveer 5 minuten de tomaten in de pan. Laat een paar minuten pruttelen.
- Voeg dan de laos, het laurierblad, kokosmelk en suiker toe. Laat de saus even pruttelen en breng op smaak met wat zout (en eventueel extra sambal). Je kunt de saus nu eventueel pureren, zodat je een gladde saus hebt. Haal voor het pureren het laurierblad eruit!
- Voeg nu de gepelde eieren toe en laat deze nog even 5 minuten mee pruttelen op laag vuur, zodat de smaken mooi in het eiwit trekken. Verwijder het laurierblad.
Optioneel, om te serveren
- Lekker met sajoer boontjes en rijst!
Kidsproof tips
- De meeste kinderen zijn gek op ei. Mijn kids vinden dit een geweldig recept.Ā
- Voor kinderen die niet van stukjes houden, raad ik aan om de saus te pureren. Dat vinden ze vast heerlijk!
Review