Hoe maak je moussaka?

Het maken van deze vegetarische moussaka is even een klusje, maar dan heb je ook wat.. Deze moussaka heb je niet binnen 20 minuten op tafel staan. Niet moeilijk hoor, maar het kost gewoon wat tijd. Maar ik beloof je dat het de moeite waard is. Voordat je met de aubergine kunt werken, is het belangrijk om het vocht eruit te trekken met zout. Laat het zout 15 minuten intrekken. In de tussentijd kun je de ‘gehakt’ saus van linzen maken.

Vegetarische moussaka meal preppen

Deze vega moussaka vind ik ideaal om te meal preppen. Zo kost het ook een stuk minder tijd. De moussaka kun je prima één of twee dagen van tevoren maken. Je hoeft ‘m dan nog niet in de oven te doen, dit doe je op de dag zelf. Zo spreid je de voorbereidingstijd over twee dagen uit en heb je een heerlijke maaltijd op een doordeweekse dag. En het lekkere is dat de smaken nog beter tot zijn recht komen als je het gerecht van tevoren bereidt!

Griekse moussaka traditioneel recept
Vegetarische moussaka met linzen

Meer vegetarische Griekse recepten

Hou jij van de Griekse keuken? Probeer dan ook eens mijn vega kofta en mijn Griekse salade. Een lekkere zelfgemaakte tzatziki mag natuurlijk ook niet ontbreken aan een Griekse maaltijd!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Inspiratie: Meer recepten met aubergine

Ik ben dol op aubergines! Onlangs had ik een samenwerking met Purple Pride, de grootste aubergineteler van Noordwest-Europa. Hiervoor maakte ik gepofte aubergine op de BBQ, een heerlijk gerecht voor in de zomer!

Gegrilde aubergine met bulgur en linzen
Deze gevulde aubergine met bulgur en linzen is absoluut een fantastisch smaakbommetje. De aubergines zijn heerlijk mals en smeuiig en de vulling van bulgur, tomaat en linzen maakt het helemaal af. Een heerlijk plantaardig gerecht waarin je vlees absoluut niet mist. Leuk voor als je je tafelgenoten wilt verrassen!
Bekijk recept
Traditionele melanzane Parmigiana
Deze melanzane Parmigiana is een heerlijke vegetarische ovenschotel met aubergines, tomaten en mozzarella. Het kost even wat tijd om te bereiden, maar het is absoluut de moeite waard! Een gezonde variant op lasagne. Kinderen vinden dit vaak ook erg lekker. 
Bekijk recept

De lekkerste vegetarische moussaka

Moussaka is een Grieks gerecht met aubergine, gehakt en aardappel. Dit is een heerlijke vegetarische moussaka met linzen in plaats van gehakt. Met dit recept haal je de Griekse keuken in huis!
4.50 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Vocht onttrekken: 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenGrieks
TrefwoordAubergine, Griekse pita, Kidsproof, Linzen, Moussaka, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 2 aubergine
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 theelepels oregano
  • 1 laurierblaadje
  • 50 ml rode wijn
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 265 gram linzen uitlekgewicht, uit blik van 400 gram
  • 300 gram aardappelschijfjes voorgekookt
  • zout
  • peper

Bechamelsaus

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 600 ml halfvolle melk
  • 0,5 blokje groente bouillon
  • 2 eidooiers
  • nootmuskaat
  • 75 gram geraspte (Parmezaanse) kaas

Instructies

  • Was de aubergines en snij in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Bestrooi de aubergines met zout en laat minimaal 15 minuten het vocht eruit trekken. Zo worden de aubergines straks minder taai.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ingevette ovenschaal klaar.
  • Intussen gaan we aan de slag met de 'gehakt' saus.
    Snij hiervoor de ui en knoflook fijn. Verwarm een scheut olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg na 5 minuten de rode wijn, tomatenpuree, tomatenblokjes, het laurierblad, oregano en kaneel toe. Laat 10 minuten pruttelen.
    Giet de linzen af en spoel ze af met koud water. Voeg de linzen toe aan de tomatensaus en breng de saus op smaak met zout en peper en verwijder het laurierblad. De saus is nu klaar.
  • Dan bakken we de aubergines. Verwarm een flinke scheut olijfolie in andere pan (dit mag ook een grillpan of grillijzer zijn). Bak hierin de aubergines aan beide kanten mooi bruin. Haal de aubergines uit de pan en zet even apart.
  • Dan nu de bechamelsaus. Doe de roomboter in een steelpan en laat deze smelten. Voeg de bloem toe en bak deze een paar minuten. Let op dat de bloem niet aanbrandt. Blus af met een scheutje melk en roer goed door. Voeg steeds wat meer melk toe en roer tot een gladde saus. Roer het halve bouillonblokje en een snuf nootmuskaat (naar smaak) erdoor. Voeg 50 gram van de geraspte kaas toe en roer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.
    Haal de saus van het vuur en roer dan nog de 2 eidooiers erdoor.
  • Beleg de bodem van de ovenschaal met de aardappelschijfjes. Zorg dat de hele bodem mooi gevuld is.
    Hier bovenop komt de tomatensaus. Vervolgens leg je de aubergines erop. Giet tot slot de bechamelsaus erover en strooi de rest van de geraspte kaas erover.
    Bak de moussaka ongeveer 40-45 minuten in de oven.

Kidsproof tips

  • Mijn kids hebben hiervan gesmuld. Dat komt doordat ik ze een beetje voor de gek heb gehouden en heb gezegd dat dit een lasagne is. Alles wat ik lasagne noem vinden ze lekker namelijk.
  • Aardappels en de ‘gehakt’saus vinden de meeste kinderen wel lekker. De aubergine is een ander verhaal. Hij is wel heerlijk zacht, dus misschien valt het ze niet op. 
  • Maak anders een aparte ovenschotel met aardappelschijfjes en rode saus en serveer er wat rauwkost bij.