Dit is waar bloemkool met kaassaus meets lasagne. Een heerlijke combinatie al zeg ik het zelf. Je hebt niet veel nodig om dit comfort food te maken.
Bloemkool grillen
Dit recept is het lekkerst met gegrilde bloemkool. Je kunt de bloemkool ook koken in plaats van grillen, maar met grillen krijg je net een beetje extra smaak aan de bloemkool. Tijdens het grillen ga je alvast aan de slag met de bechamelsaus.
Bechamel-kaassaus
De bechamel-kaassaus heb ik gemaakt van een roux van boter, bloem, melk en water. De extra smaak komt van de mosterd en kaas. Wat een lekkere saus! Puur comfort food wat mij betreft.
Salade erbij
Ik hou van dit soort romige maaltijden, maar ik vind het altijd lekker om een knapperige groene salade erbij te eten als tegenhanger. Probeer bijvoorbeeld de mijn Nienke salade. Of kijk eens op mijn salade pagina.
Meer lasagne recepten
Lasagne is bij ons echt een family favourite. Vooral Joppe is helemaal weg van lasagne. Wij eten het dan ook regelmatig. Inmiddels heb ik al heel veel verschillende lasagne recepten ontwikkeld, want ik wil natuurlijk steeds weer wat nieuws proberen. Deze bloemkool lasagne was eigenlijk een idee van Joppe (4 jaar). Ik vond het meteen een goed idee en bedacht er dit recept bij. Ben je geen bloemkoolfan, of wil je juist meer lasagne recepten proberen? Ga dan voor mijn beste vega lasagne, of deze lasagne bolognese. Of go wild met mijn Mexicaanse lasagne of koolrabi lasagne.
Bloemkool lasagne
Ingrediƫnten
- 1 kilo bloemkool ongeveer 2 middelgrote bloemkolen
- 2 teentjes knoflook
- 4 eetlepels olijfolie
- zout
- peper
- lasagnebladen
- 130 gram buffel mozzarella 1 bol
Bechamelsaus
- 75 gram roomboter
- 75 gram bloem
- 300 ml melk
- 400 ml water
- 1 blokje groente bouillon
- nootmuskaat
- 1,5 theelepel mosterd
- 150 gram geraspte kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op grillstand en zet een bakplaat met bakpapier klaar en een grote ovenschaal klaar.
- Was de bloemkool snij in roosjes en leg op de bakplaat.
- Snij de knoflook fijn en verdeel over de bloemkool. Sprenkel wat olijfolie over de bloemkool en bestrooi met zout en peper. Zet de bakplaat in de oven en bak 10 minuten op grillstand.
- Maak intussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pannetje. Roer vervolgens de bloem door de gesmolten boter. Blijf goed roeren en voeg steeds scheutjes melk en vervolgens water toe totdat een gladde saus ontstaat. Voeg het bouillonblokje en de mosterd toe en laat kort koken. Let op dat de saus niet aankoekt aan de bodem van de pan. Breng op smaak met zout en peper en roer de helft van de geraspte kaas door de saus.
- Giet een laag bechamelsaus in de ovenschaal. Leg hierover een laag van de gegrilde bloemkool en vervolgens een laag lasagnebladen. Herhaal dit een paar keer totdat de saus en bloemkool op is. Eindig met een laagje bloemkool. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel over de ovenschaal. Verdeel ook de rest van de geraspte erover.
- Zet de lasagne in de oven en bak in ongeveer 25 minuten gaar.
Kidsproof tips
- Dit is een heerlijk romige lasagne en potentieel een kidsproof succes recept.Ā
- De bloemkool kun je eventueel nog pureren door de kaassaus. Zo heb je de groente mooi verstopt.Ā
Review