Afgelopen zomer ben ik een aantal keren in Rotterdam geweest. Een vriendin van mij tipte mij op de fantastische Vietnamese broodjes bij Boguette. Zo’n tip van een vriendin neem ik altijd erg serieus. Ik was ontzettend enthousiast over de smaakvolle banh mi met lemongrass tofu. Het broodje bracht me op het idee om deze een keer thuis te maken, met de tempeh blokjes van Boon.
Vleesvervangers van Boon
Eerder maakte ik al verschillende gerechten met de plantaardige producten van Boon, zoals een vegetarisch stoofpotje met falafel balletjes, een ovenschotel met krieltjes en tomaat en mexicaanse panzanella met vegetarische nuggets. Boon maakt wat mij betreft ƩƩn van de beste vleesvervangers en de keuze is reuze! Je kunt ze in zoveel gerechten verwerken, dat je eindeloos kunt blijven variƫren.
Tempeh blokjes van Boon
Voor deze samenwerkingsmaaltijd heb ik de tempeh blokjes van Boon gekozen en ben daarmee op Aziatische tour gegaan. Wat de tempeh blokjes van Boon extra lekker maakt is dat ze gemarineerd zijn in een hartige marinade. De blokjes bevatten van zichzelf dus al super veel smaak! Daarom zijn deze tempeh blokjes wat mij betreft de ideale vleesvervanger voor Banh mi.
Vietnamees broodje gezond
Banh mi betekent letterlijk ‘brood’. Ik zie banh mi dan ook al een broodje gezond, maar dan op z’n Vietnamees! Voor het brood wordt vaak een stokbrood (baguette) of pistoletje genomen.
Banh mi toppings
De toppings van Banh mi bestaan voornamelijk uit rauwkost. Het is de bedoeling dat dit fijn wordt gesneden. De wortel en komkommer heb ik daarom julienne gesneden, in lange dunne reepjes. Je kunt natuurlijk zelf varieren met andere toppings bij dit lekkere broodje.
Vegan lunch
Naast dat dit heerlijke Vietnamese broodje vegetarisch is, kun je het ook nog eens vegan maken. Win win! De mayonaise kun je namelijk prima vervangen door een plantaardige mayonaise, wat deze maaltijd dus volledig vegan maak!
Vietnamese banh mi met tempeh
Ingrediƫnten
- 1 (desem) stokbrood
- (vegan) mayonaise
- 170 gram tempeh blokjes ik gebruik de tempeh van Boon
- 2 handjes sla
- 0,5 komkommer
- 100 gram wortel optioneel: julienne gesneden
- 2 stengels bosui
- 0,25 chilipeper
- 1 handje verse koriander
- zonnebloemolie arachideolie
Instructies
- Bak het stokbrood af in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verwarm een scheut zonnebloemolie of arachideolie in een koekenpan. Bak hierin de tempeh blokjes gaar in ongeveer 5 minuten.
- Schraap de wortel en was de komkommer, bosui en chilipeper.Snij de wortel en komkommer julienne of in lintjes (met een spirelli). Snij de bosui en chilipeper in dunne ringen.
- Snijdt het stokbrood in 2 of 3 stukken en snij in de lengte doormidden.Besmeer beide kanten met mayonaise. Leg hierop wat sla, komkommer, wortel en tempeh. Verdeel daarover wat bosui, verse koriander en chilipeper naar smaak. Leg de beide kanten van het broodje op elkaar en geniet van dit heerlijke Vietnamese broodje gezond!
Kidsproof tips
- Mijn kids houden niet zo van sla, maar de rest van het broodje is zeker ook geschikt voor kinderen. Ik laat de chilipeper en koriander meestal ook achterwege.Ā
Review