Comfort food
Een lekker warm stamppotje op een gure winterdag, ik hou er van! Stamppot wordt vaak gezien als echte winterse kost. Met de donkere dagen en het koude weer moet ik toegeven dat ik er ook extra van geniet. Maar een stamppot kan natuurlijk het hele jaar door gegeten worden. Zeker deze zoete aardappel stamppot met paprika en feta! Zoete aardappel en paprika zijn namelijk het hele jaar door goed verkrijgbaar.
Meer vegetarische stamppot recepten
Stamppotten worden traditioneel vaak met vlees gemaakt. Denk aan boerenkool met worst, andijviestamppot met spekjes en hutspot met draadjesvlees. Als vegetariĆ«r serveer ik natuurlijk geen vlees bij de stamppot, maar gelukkig zijn er genoeg manieren om een lekkere vegetarische stamppot te maken. Er zijn tegenwoordig een heleboel vleesvervangers op de markt, maar ik vind het vaak een leuke uitdaging om mijn stamppot zelf wat meer ‘body’ te geven. Kijk bijvoorbeeld voor meer vegetarische stamppot inspiratie ook eens naar mijn boerenkool stamppot met banaan, andijvie stamppot met appel of wat dacht je van een bieten stamppot?
Stamppot met feta kaas of vegan feta
Om deze stamppot van zoete aardappel met paprika een ‘oppepper’ te geven, heb ik ervoor gekozen om feta kaas toe te voegen. Feta kaas is een kruimelige witte kaas afkomstig uit Griekenland. Vaak is feta gemaakt op basis van geiten – en schapenmelk, maar wist je dat er ook vegan opties zijn? Deze kun je tegenwoordig in de supermarkt verkrijgen en smaken echt lekker.
Lekker zoet van smaak door de paprika
Zoete aardappels zijn van zichzelf natuurlijk al zoet van smaak, wat top is voor kinderen. In deze variant van zoete aardappel stamppot is ook paprika verwerkt. Met de toevoeging van paprika wordt de stamppot nog zoeter van smaak en het zorgt tevens voor extra structuur. Win win!
Ode aan de zoete aardappel voor vegetarische recepten
Met zoete aardappels kun je werkelijk alle kanten op! Ik heb er al behoorlijk wat recepten mee gemaakt. Je kunt er bijvoorbeeld lekkere friet uit de oven van maken, ze gebruiken als vulling voor Mexicaanse wraps of je verwerkt ze in een rijk gevulde maaltijdsalade. Bovenstaande en nog veel meer andere zoete aardappel recepten vind je op mijn website.
Zoete aardappel stamppot met paprika en feta
Ingrediƫnten
- 1,5 kilo zoete aardappel
- 6 paprika
- 150 gram (vegan) feta
- 100 gram amandelen
- olijfolie
- 1 theelepel tijm
- zout
- peper
Instructies
- Schil de zoete aardappels en snij in blokjes. Hoe kleiner de blokjes, des te korter de kooktijd. Was de paprika en snij in blokjes.Doe de zoete aardappel en paprika in een pan met kokend water. Voeg het bouillonblokje toe. Kook alles zo'n 8-12 minuten (afhankelijk van hoe groot je aardappels zijn). Giet af en bewaar 4 eetlepels van het kookvocht.
- Hak de amandelen in de tussentijd grof in een vijzel of een kruidenmaler van de keukenmachine of staafmixer. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en rooster hierin de amandelen voor ongeveer 3 minuten.
- Stamp de aardappels grof met een aardappel stamper. Voeg 4 eetlepels kookvocht, 2 eetlepels olijfolie en verkruimelde (vegan) feta toe. Breng op smaak met zout, peper en tijm. Serveer de stamppot met de geroosterde amandelen.
Kidsproof tips
- Dit is een super kindvriendelijk gerecht. Je kunt de aardappel en paprika eventueel pureren met een staafmixer om te zorgen dat je geen stukjes hebt.Ā
- De amandelen kun je vervangen door pijnboompitten als dat beter in de smaak valt.Ā
Review