Geïnspireerd op de spinazie pannenkoek

Dit recept voor hartige spinazie kaiser schmarrn is geïnspireerd op deze spinazie pannenkoeken. Dit recept is een gezonde variant op de traditionele wintersport kaiser schmarrn. Ik ontwikkelde dit pannenkoeken recept voor de Swiepswoepswap foodblogswap van Manyandmore.

Traditionele kaiser schmarrn

Kaiser schmarrn is een typische wintersport maaltijd. Traditioneel gezien is het een zoet gerecht afkomstig uit Oostenrijk. Het is een luchtige pannenkoek die in stukken is gesneden, bestrooid met (veel) poedersuiker en vaak geserveerd wordt met een compôte. Je kunt het zien als een soort roerei variant van pannenkoek!

Hartige kaiser schmarrn

Voor dit recept heb ik de traditionele kaiser schmarrn in een totaal ander jastje gestoken. Een hartig én gezond jasje welteverstaan ;). Deze gezonde hartige kaiser schmarrn maak je heel eenvoudig zelf.
Voor het beslag van de spinazie kaiser schmarrn heb je o.a. havermout, Griekse yoghurt, melk, bakpoeder, eieren en natuurlijk spinazie nodig! Om het beslag goed luchtig te krijgen, heb ik de eieren gesplit en de eiwitten apart opgeklopt. De dooiers gaan samen met de rest van de ingrediënten in een blender en pureer je tot een gladde massa. Klop hier vervolgens rustig het opgeklopte eiwit door en je beslag is ready to go!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Gezonde hartige kaiser schmarrn
Hartige kaiser schmarrn met falafel en groente

De lekkerste hartige toppings

Bij deze hartige variant van kaiser schmarrn hoort natuurlijk een hartige topping! In plaats van de traditionele poedersuiker en compôte, heb ik gekozen voor gebakken groente en falafel balletjes.

Benodigdheden:

  • 350 gram falafel balletjes
  • 2 paprika’s
  • 250 gram champignons
  • zout
  • peper
  • 100 gram hummus
  • olijfolie

Het is een kwestie van alle ingrediënten goed opbakken en klaar is je vulling! Verdeel de groente en falafel en over de kaiser schmarrn en serveer er een goede klodder hummus bij. Guten Appetit!!
Een heerlijke vegetarische maaltijd voor zowel lunch als diner!

Nog meer gerechten met spinazie

Spinazie is een super veelzijdige bladgroente! Naast dat het boordevol goede vitamines zit, is het ook nog harstikke lekker. Inmiddels heb ik al zóveel recepten met spinazie gemaakt, dat ik er een speciaal overzicht aan heb gewijd; alle recepten met spinazie! Hier word je volop geïnspireerd door al mijn spinazierecepten. Van deze super snelle romige spinazierisotto met geitenkaas tot een spinazie en linzen masala met saffraanrijst.
Neem zeker even een kijkje! 🙂

Hartige spinazie kaiser schmarrn

Kaiser schmarrn is een typische wintersport maaltijd. Het is een soort roerei variant van pannenkoek. Deze spinazie kaiser schmarrn is een hartige variatie op de klassieke Oostenrijkse kaiser schmarrn. De kaiser schmarrn is gemaakt van beslag met spinazie en havermout. Met wat gebakken groente en falafel balletjes erbij heb je een heerlijke maaltijd!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangHoofdgerecht, Lunch
KeukenFusion
TrefwoordBasilicum, Bieten falafel, Groentepannenkoek, Kidsproof, Spinazie
Porties4 pannenkoeken

Ingrediënten

Spinazie pannenkoek

  • 120 gram havermout
  • 200 gram spinazie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 0,5 theelepel baking soda
  • zout
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 3 eieren
  • 100 ml halfvolle melk

Vulling

  • 350 gram falafel balletjes
  • 2 paprika
  • 250 gram champignon
  • zout
  • peper
  • 100 gram hummus
  • olijfolie

Optioneel

  • zoetzure chilisaus
  • bosui

Instructies

  • Splits de eieren. Doe de dooiers in een blender, samen met de spinazie, havermout, bakpoeder, Griekse yoghurt, melk en baking soda. Pureer tot een gladde massa. Breng op smaak met zout.
    Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom en spatel door het beslag.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een pannenkoekenpan of een koekenpan (met deksel). Schenk 1/4 van het beslag in de pan en doe de deksel op de pan. Snij de pannenkoek in vieren. Keer de kwarten na 2/3 minuten. Maak er nu kleinere stukjes van en bak nog eens 3 minuten. Keer eventueel tussendoor.
    Doe hetzelfde met de rest van het beslag.
  • Verwarm intussen wat olijfolie in een hapjespan of koekenpan. Bak hierin de falafel balletjes.
  • Snij de champignons en paprika in blokjes / partjes. Voeg toe aan de falafel. Bak ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel wat chilisaus naar smaak toe.
  • Verdeel de kaiser schmarrn over 4 kommen of borden. Verdeel de falafel en groente erover en doe een klodder hummus erbij.

Kidsproof tips

  • Een groene pannenkoek; niet ieder kind vind dit aantrekkelijk.
  • Verkoop de pannenkoek onder het motto van een ‘monster’ of ‘dino’ of krokodillen’ pannenkoek, dan heb je misschien meer succes. 
  • Serveer er groente en een sausje bij dat jouw kind lekker vindt.Â