Hoe maak je goulash vegetarisch of vegan?

Goulash is Hongaars gerecht met paprika en wordt traditioneel met vlees bereid. Mijn moeder maakte het vroeger altijd in een snelkookpan. Als we op vakantie gingen, aten we standaard goulash op de eerste reisdag. Voor mij is het dus een nostalgisch gerecht. Maar ja, toen werd ik vegetarier en kon ik geen goulash meer eten. Toch jammer, want ik vond goulash altijd heel lekker.

Gelukkig kun je goulash ook heel goed vegetarisch bereiden. Ik maakte eerder al eens een goulash met linzen. Ontzettend lekker en super makkelijk! En dit keer maakte ik een goulash met seitan. Misschien nog wel lekkerder dan de goulash met linzen.

Wat is seitan?

Seitan is een eiwitrijke vleesvervanger gemaakt van tarwegluten. Het is geheel plantaardig. Je kunt het zelf maken. Ik heb het zelf weleens geprobeerd om zelf te maken met tarwegluten. De eerste keer lukte het niet zo goed en werd de seitan taai. Maar de tweede keer lukte het wel en was het ontzettend lekker! Vind je zelf maken een te hoge drempel? (snap ik wel). Dan heb ik goed nieuws. Want er is tegenwoordig ook voorverpakte seitan verkrijgbaar. Ik weet dat bumi seitan verkoopt en ik heb het ook weleens besteld bij KoRo. Allebei erg lekkere seitans (nospon)!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Seitan heeft hele fijne voedingswaarden. Het bevat namelijk heel veel eiwitten en weinig calorieen. Daarnaast bevat het geen onnodige e-nummers.

Lekker recept voor goulash zonder vlees

Deze goulash met seitan is een heerlijk alternatief als je eens een vega of vegan seitan wilt proberen. Het is makkelijk om te maken. Het staat namelijk binnen een half uur op tafel. Door de gerookte paprikapoeder heeft de goulash een lekker rokige smaak, zoals je gewend bent van traditionele goulash.

Recept voor vegan goulash
Vegan goulash met seitan

Eet je goulash met aardappels of rijst?

Traditioneel wordt goulash gegeten met aardappels. Wij aten het vroeger thuis altijd met rijst, dus ik heb mijn goulash met rijst gemaakt. Maar kies vooral wat jij lekker vindt, het kan allebei!

Ingredienten voor goulash met seitan

Dit heb je nodig voor goulash voor 4 personen:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 flinke ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 grote paprika kleur naar keuze
  • 1 eetlepel tarwebloem
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 70 gram tomatenpuree
  • 400 ml water
  • 1 blokje groente bouillon
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel komijnzaad gemalen
  • 2 laurierblaadjes
  • zout
  • peper
  • 400 gram seitan

Om te serveren

  • 250 gram rijst of gekookte aardappels

Meer lekkere vegan recepten

Wil je vaker vegan eten? Probeer dan ook eens een van deze recepten.

Vegan noedels met spitskool, peultjes en tofu
Dit is een heerlijk voedzaam vegan maaltijd met noedels, tofu, spitskool en peutljes. Makkelijk om te maken en ontzettend lekker!
Bekijk recept
Vegan orzo salade met mosterd vinaigrette
Orzo salade is een heerlijke voedzame en vullende maaltijdsalade. Deze orzo is gevuld met tomaat, paprika en avocado en op smaak gebracht met een lekkere zelfgemaakte mosterd vinaigrette. Een lekkere plantaardige salade voor de zomer.
Bekijk recept

Vegetarische goulash

Goulash is van nature een vlezig gerecht. Maar wist je dat je ook onzettend lekker goulash kunt eten zonder vlees? Deze vegan goulash met seitan smaakt echt geweldig. Het staat binnen een half uur op tafel. Smakelijk!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenHongaars
TrefwoordGoulash, Hongaarse goulash, Kidsproof, Linzen, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 flinke ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 grote paprika kleur naar keuze
  • 1 eetlepel tarwebloem
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 70 gram tomatenpuree
  • 400 ml water
  • 1 blokje groente bouillon
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel komijnzaad gemalen
  • 2 laurierblaadjes
  • zout
  • peper
  • 400 gram seitan

Om te serveren

  • 250 gram rijst of gekookte aardappels (200 gr pp)

Instructies

  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan.
    Snij de ui en knoflook fijn. Bak de ui en knoflook op middenhoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak mee.
  • Was de paprika en snij in stukjes. Voeg toe aan de ui en bak ongeveer 5 minuten. Strooi daarna de maizena over de paprika.
  • Blus af met de tomatenblokjes, en de helft van het water. Voeg het bouillonblokje, paprikapoeder, sojasaus, tijm , laurierblaadjes en komijnzaad toe.
    Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 20 minuten pruttelen. Voeg de seitanstukjes na 15 minuten toe.
  • Kook intussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de goulahs met rijst (of aardappels). Verwijder de laurierblaadjes voordat je de goulash serveert.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen hebben hun vingers afgelikt bij dit gerecht! Zo lekker vonden ze het. En wij ook :). 
  • Houdt jouw kind niet van ‘stukjes’? Dan kun je de saus pureren voordat je de seitan toevoegt. Het heeft dan wat minder bite, maar voorkomt wel de nodige ongewenste discussie.Â