Orzosalade met zelfgemaakte mosterd vinaigrette

Recept voor vegan orzosalade

Lekker recept voor vegan orzosalade

In de zomer eet ik heel graag maaltijdsalades. Ik ben gek op orzo en dat gebruik ik dan ook graag als koolhydraatbron in maaltijdsalades. Deze orzosalade is gevuld met paprika, bosui, cherrytomaat, avocado en (vegan) feta. Je kunt natuurlijk ook andere toppings kiezen in je salade. Voel je vrij om lekker te experimenteren.

Wat is orzo?

Orzo is een pastasoort in de vorm van een rijstkorrel. Het lijkt een beetje op een risotto rijstkorrel, maar het is toch echt een pastasoort. Orzo wordt veel gebruikt in de Mediterraanse keuken. Ik ben er gek op, want orzo is super veelzijdig. Je kunt het gebruiken in maaltijdsalades, maar bijvoorbeeld ook in een soep, als alternatief voor vermicelli. Het is ook heel lekker als alternatief voor risottorijst. Dan krijg je een orzotto.

Hoe maak je een maaltijdsalade kidsproof?

De meeste kinderen zijn niet zo gek op salades. Er zit altijd wel iets in wat ze niet lekker vinden. Een specifieke groente of juist de dressing. Mijn tip om maaltijdsalades te eten met kinderen, is om alle ingredienten in losse bakjes te serveren. Zorg dat er altijd iets bij zit wat je kind lust. Bijvoorbeeld tomaat, komkommer of paprika. Laat iedereen zelf zijn salade samenstellen op het bord. Zo heeft je kind regie over zijn eten.

Vaker Vega online cursus

Wil jij vaker vegetarisch eten?

✓ Maar weet je niet waar je moet beginnen?

✓ Of hoe je het kunt volhouden?

✓ Of heb je niet genoeg inspiratie?

Doe mee met de 5-weekse laagdrempelige cursus Vaker Vega!

Na de cursus heb je voldoende handvatten en inspiratie om vaker vega voor jou tot een succes te maken.

Hoe maak je vegan mosterd vinaigrette?

Een vegan mosterd vinaigrette is super simpel om te maken. Je hebt namelijk maar een paar ingredienten nodig

  • 0,5-1 eetlepel Dijon mosterd naar smaak
  • 0,5-1 eetlepel citroensap naar smaak
  • 0,5 eetlepel azijn
  • 50 ml olijfolie
  • zout
  • peper

Meng alle ingredienten en proef zelf of je nog wat extra mosterd of citroensap wilt toevoegen. Dat is natuurlijk smaakgebonden.

Meer lekkere vega maaltijdsalades

Ben jij gek op maaltijdsalades? Probeer dan ook eens een van deze lekkere en voedzame vega(n) salades:

Vegan parelcouscous salade met tahini dressing
Zin in een lekkere maaltijdsalade? Dan moet je deze vegan parelcouscous salade zeker proberen! De salade is heerlijk gevuld met paprika, olijven, tomaat, vegan feta, avocado en komkommer. De tahini dressing maakt het helemaal af.
Bekijk recept
Recept voor vegan salade met parelcouscous
Vegan noedelsalade met sticky tofu en miso pindadressing
Deze vegan noedelsalade is een heerlijke frisse maaltijdsalade. Perfect voor een mooie zomerdag. De salade is gevuld met veel groente en perfect op smaak door de miso pindadressing.
Bekijk recept
Recept voor vegan noedelsalade
Griekse quinoa salade
Op zoek naar een lekkere maaltijdsalade met quinoa? Dan is deze Griekse quinoa salade met tomaat, paprika, komkommer, olijven en (vegan) feta echt een aanrader. Een perfecte lunchsalade of een salade voor een warme zomerdag.
Bekijk recept
Recept voor Griekse maaltijdsalade met quinoa

Recept voor vegan orzosalade

Vegan orzosalade met mosterd vinaigrette

Orzosalade is een heerlijke voedzame en vullende maaltijdsalade. Deze orzo is gevuld met tomaat, paprika en avocado en op smaak gebracht met een lekkere zelfgemaakte mosterd vinaigrette. Een lekkere plantaardige salade voor de zomer.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Fusion, Hollands
Trefwoord: Mosterd vinaigrette, Orzosalade, Vegan
Porties: 2 psersonen

Ingrediënten

  • 160 gram orzo
  • 1 blokje groente bouillon
  • 1 paprika
  • 2 stengels bosui
  • 250 gram cherrytomaat
  • 1 avocado
  • 100 gram (vegan) feta

Mosterd vinaigrette

  • 0,5-1 eetlepel Dijon mosterd naar smaak
  • 0,5-1 eetlepel citroensap naar smaak
  • 0,5 eetlepel azijn
  • 50 ml olijfolie
  • zout
  • peper

Optioneel, om te garneren

  • eetbare bloemen

Instructies

  • Kook de orzo gaar in een pan met kokend water, met een blokje groente bouillon. Giet af, besprenkel met een scheutje olijfolie en zet apart.
  • Was de paprika, tomaat en bosui.
    Snij de paprika in blokjes.
    Snij de tomaat in partjes of plakjes.
    Snij de bosui in dunne ringen.
    Schil de avocado en snij in stukjes.
  • Doe de orzo in een schaal en voeg alle groente toe.
    Kruimel de (vegan) feta erover.
  • Doe de ingrediënten voor de mosterd vinaigrette (mosterd, citroensap, azijn, olijfolie, zout en peper) in een schaaltje of een afsluitbaar potje. Roer of schudt goed door.
  • Schenk de dressing over de orzosalade en roer goed door. Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Deze salade kun je ook met kinderen eten. Serveer alle ingredienten in losse schaaltjes. Houdt ook de dressing apart en laat je kind zelf kiezen welke toppings hij in zijn salade wil. 

Voedingswaarde

Calorieën: 816kcalKoolhydraten: 75gEiwitten: 21gVet: 50gVerzadigd vet: 12gMeervoudig onverzadigd vet: 5gEnkelvoudig onverzadigd vet: 29gCholesterol: 45mgZout: 594mgKalium: 1005mgVezels: 11gSuiker: 6gVitamin A: 1647IUVitamine C: 27mgCalcium: 289mgIron: 3mg

* Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer hierover in de disclaimer

Review

Reactie geven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling