Geen strijd aan tafel, dat is wat iedere ouder wenst. Avondeten is voor mij het belangrijkste moment van de dag. Gezellig met elkaar eten aan tafel, bijkletsen en genieten van het eten. Met de komst van de kinderen was het wel even wennen en moesten we opnieuw ontdekken hoe we het avondeten leuk konden blijven houden. Alle aandacht gaat ineens naar het kind en dat is niet altijd positieve aandacht. Want nee, ook mijn kinderen vinden niet alles lekker, lopen van tafel, gaan ineens huilen, gooien met eten en dat soort dingen… Mijn belangrijkste tip is dan ook: manage je eigen verwachtingen. Ga er niet vanuit dat eten altijd gezellig is, dat je kind altijd zijn bord leeg eet en dat je iedere dag applaus krijgt voor je kookkunsten.

10 tips voor kidsproof eten

In deze blog deel ik je mijn top 10 tips voor ‘geen strijd aan tafel’. Ik ben benieuwd wat er bij jou werkt om gezellig te kunnen tafelen! Verder is het misschien handig om te weten dat ik bij ieder recept op mijn website kidsproof tips geef. Dit wil niet zeggen dat ieder kind het dan meteen lekker vindt, maar misschien zorgt het er wel voor dat je kind ineens wel iets nieuws wil proeven.

1. Maak er een feestje van

Kinderen zijn makkelijk enthousiast te krijgen voor eten als iets er leuk uit ziet. Een bord risotto in hartjesvorm motiveert veel meer dan een gewoon bord risotto. Je hoeft natuurlijk niet de ingewikkeldste food art technieken toe te passen voor een mooi opgemaakt bord. Een uitsteekvormpje werkt al goed genoeg. Of laat je kind zelf zijn bord opmaken.

E-book

12 vega(n) kerst recepten

Keuze uit: 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten, 2 nagerechten en 6 bijgerechten.

makkelijk te meal preppen; voor een stressvrij kerstdiner

9 vegan en 3 vega recepten met vegan opties

Voor slechts 5,99 ipv 7,99

inclusief 7 tips voor een duurzaam kerstinder

Een zelf opgemaakt bord met een mannetje van brood, vega burger, wortel, ananas en tomaat

2. Laat je kind kiezen

Laat je kind kiezen wat jullie eten. Geef hem 2 of 3 (gezonde) opties wat jullie vanavond kunnen eten en laat hem kiezen. Je kunt hem de hele maaltijd laten bepalen, maar je kunt hem ook wat kleinere keuzemogelijkheden geven. Bijvoorbeeld: Je eet risotto met twee soorten groenten. Houd de groente apart en zet deze in losse bakjes op tafel. Laat je kind bepalen welke groente hij wil eten. Hiermee geef je hem macht over zijn eten.

Je kunt je kinderen ook mee laten denken over het weekmenu. Laat ieder kind bijvoorbeeld 1 of 2 gerechten bedenken. Zo maak je ze mede verantwoordelijk voor wat er op tafel staat.

3. Laat je kind helpen met koken

Helpen. Laat je kind meehelpen koken. Zo ziet hij wat er in het eten gaat en is hij trots op hetgeen er op zijn bord ligt. Helpen kan al vanaf heel jong: iets aangeven, roeren, in de pan doen. Later kun je dit opbouwen naar snijden, de tijd in de gaten houden etc. De kidsproof recepten op mijn blog zijn leuk om samen te maken. Een andere tip die ik je kan geven is het kookboek Basics to Brilliance van Donna Hay. Hier staan veel kidsproof recepten in die leuk zijn om samen met je kind te maken.

4. Het bord hoeft niet leeg

Onze regel is: proeven moet, opeten mag. Ik vind het prima als Joppe mijn met liefde bereid maaltje niet op eet, maar hij moet op z’n minst een paar hapjes proeven. Vindt hij het dan niet lekker? Prima, dan hoeft hij niet te eten. Maar hij krijgt dan ook geen boterham of ander eten. Wij leren hem om te eten wat de pot schaft. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind verhongert, of niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Uit onderzoek is gebleken dat peuters maar 3 keer per week warm eten nodig hebben om voldoende te ontwikkelen. Een avondje overslaan is dus geen ramp.

5. Stimuleren, in plaats van dreigen

Toetjes zijn bij ons geen dreigmiddel. Voor straf geen toetje geven werkt niet bij peuters. Wat wel kan werken is om het om te draaien: als je nog 3 hapjes eet, krijg je daarna een toetje.

6. Knoeien mag

Knoeien mag (bij peuters en kleuters). Ik vind het belangrijker dát hij eet, dan hóe hij eet. Voor peuters is het geen probleem als ze nog niet met mes en vork kunnen eten. Ik heb mijn verwachtingen rondom netjes eten volledig bijgesteld. Kleding en alles rondom de tafel wordt nu eenmaal vies. Maar eten is belangrijker voor mij. De tafel maken we wel weer schoon.

7. Maak het gezellig

Maak van eten een gezellig moment. Iedereen zit aan tafel en praat gezellig aan tafel over onderwerpen die jouw kind leuk vindt, dus niet alleen over werk, maar ook over speelgoed.

8. Geef realistische, kleine porties

Schep niet te veel op, zodat het voor je kind een haalbaar doel is om zijn bord leeg te eten. Is het alsnog moeilijk? Maak dan 10 mini porties op zijn bord. 10 x een beetje is overzichtelijker eten dan 1x veel. Laat je kind eventueel zelf opscheppen, dan is hij zelf verantwoordelijk voor wat er op z’n bord ligt.

9. Lekkernijen

Zorg voor dingen naast het hoofdgerecht die je kinderen lekker vinden. Een bakje rauwkost, geraspte kaas, gebakken uitjes etc. Dat kan het eten ineens een stuk aantrekkelijker maken.

10. Stem je maaltijden af op het programma van het gezin

Je hoeft echt niet elke dag pannenkoeken, pizza of friet te eten, maar het is wel leuk voor je kind als je een paar keer per week iets eet waarvan je weet dat hij het lekker vindt. Zelf kook ik op de dag dat de opvang zijn altijd een van hun lievelingsgerechten. Op de andere dagen kook ik nieuwe gerechten, zodat hij nieuwe dingen blijft proeven en wij ook eten waar we zin in hebben.

En dan nog een bonustip: Als je geen strijd aan tafel wil, moet je ook geen strijd voeren. Zo simpel is het ;). Wil je kind niet eten? Prima dan eet hij een keer niet. En misschien wel de belangrijkste: geef zelf het goede voorbeeld. Geniet van je eten. Laat zien dat groenten lekker zijn en dat tafelen een gezellig moment is. Eet smakelijk!