Deze terrine met bieten en geitenkaas is een plaatje om te zien! Daarom vind ik dit een top voorgerechtje voor kerst. Terrine wordt van oorsprong met vlees gemaakt, een soort paté, maar je kunt ook hele mooie groenten terrines maken. Deze terrine is een soort cake die je in plakjes snijdt. Je serveert de plakjes ‘cake’ op wat veldsla, of gewoon zo.

Bieten terrine meal preppen

Ik moet eerlijk zeggen dat het best een klusje is om deze terrine te maken, maar het is zeker de moeite! En voor een kerstdiner mag je wel een keer wat langer in de keuken staan toch? Een groot voordeel van deze terrine, is dat je de terrine volledig van tevoren kunt klaarmaken. Sterker nog, de terrine moet minimaal 8 uur opstijven in de koelkast. Ideaal, want tijdens het kerstdiner hoef je de terrine alleen nog maar in plakjes te snijden en te serveren. Zo gepiept!

Ik heb de terrine gemaakt met verse rauwe bieten, maar je kunt ook voorverpakte bieten nemen. Iets minder lekker als je het mij vraagt, maar het scheelt wel een boel tijd! Bij voorgekookte bieten sla je stap 1 over en begin je met stap 2.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten

Ik heb een handig overzicht gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.

kerst vegetarisch
Vegetarisch kerstdiner

Bieten terrine met geitenkaas

Deze terrine is een prachtig vegetarisch voorgerecht. De bieten en geitenkaas combineren perfect! Je maakt de terrine van tevoren en hoeft de terrine alleen nog maar aan te snijden en te serveren. Je kunt ook voorgekookte bieten gebruiken. Iets minder lekker, maar scheelt een hoop (kook)tijd! Sla in dat geval stap 1 over en begin bij stap 2. 
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Opstijven: 8 uur
GangVoorgerecht
KeukenFusion
TrefwoordBiet, Geitenkaas, Kerst, Terrine, Vegetarisch
Porties12 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo biet Je kunt ook voorgekookte bieten nemen. Sla dan stap 1 over.
  • 300 gram zachte geitenkaas
  • 100 gram creme fraiche
  • eventueel wat yoghurt
  • 1 augurk
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • verse tijm
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Om te garneren

  • veldsla
  • 1 handje walnoten

Instructies

  • Schil de bieten en kook ze gaar. Dit kan op 3 manieren:
    – poffen in de oven. Verpak iedere biet in aluminiumfolie en besprenkel de biet met olijfolie. Leg de bieten 45 minuten op 180 graden in de oven
    – stomen in de stoomoven. Leg de geschilde bieten in de stoomoven en stoom in 45-60 minuten gaar. 
    – koken in een pan. Doe de bieten in een pan water en kook deze in 45-60 minuten gaar. 
    De bieten moeten gaar zijn, maar niet te gaar. Ze mogen een lichte bite hebben. 
  • Maak intussen het geitenkaas mengsel. Snij de augurk in super fijne stukjes. Doe de geitenkaas, creme fraiche, augurk, honing, scheutje olijfolie en wat tijmblaadjes in een kom en maak hier een gladde massa. Dit kan handig met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. 
    Het mengsel moet smeerbaar zijn. Is het mengsel te dik? Voeg dan wat yoghurt toe om het dunner te maken? Is het te vloeibaar geworden? Voeg wat extra creme fraiche toe.
  • Leg intussen ook een bakvorm (cakevorm) klaar en bedek deze met vershoudfolie. Zorg dat je aan de zijkanten wat folie over hebt, zodat je de hiermee aan het eind de bovenkant kunt bedekken. 
  • Snij de bieten in dunne plakjes. Met dun bedoel ik super dun; een paar milimeter dik. Dit kan handig met een mandoline. Ik heb het met een mes gedaan. 
  • Nu maken we de terrine klaar. Bedek de bodem van de bakvorm met één laagje bietenschijfjes. Zorg dat alles bedekt is en je de bodem niet meer ziet. De bieten mogen over elkaar heen liggen. Beleg de laag bietjes nu met een laagje geitenkaas. Hierna volgt weer een laagje bieten en daarna geitenkaas. Ga door tot een van je ingrediënten op is, of de bakvorm vol is. Sluit af met een laagje bieten. En dek de bakvorm af met de vershoudfolie. 
  • Laat de terrine minimaal 8 uur opstijven in de koelkast. Serveer de terrine op een mooie plank op tafel. Snij de terrine aan met een scherp mes (ik gebruikte een broodmes). Per persoon snij je een plakje af ter grootte van een plakje cake. Leg deze op een bedje veldsla en garneer met wat verkruimelde walnoten. Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Veel kinderen vinden bietjes lekker. Houdt jouw kind niet van bietjes? Probeer dan het vegetarische kerst voorgerecht dat ik speciaal voor kids heb gemaakt!