Vegetarisch voorgerecht of amuse
Ik heb altijd al eens een croissant ring willen maken! Het ziet er ontzettend gaaf uit! Kerst leek me de ideale gelegenheid om dit gerecht uit te proberen. Ik vond het erg leuk om deze kerstkrans te maken en het is niet veel werk. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om de ring mee te vullen. Voor deze kerstkrans heb ik gekozen voor spinazie, feta en kastanje champignons, een combinatie made in heaven.
Deze kerstkrans is leuk als borrelhapje of amuse. Je zet hem op tafel en snijd voor iedereen een stukje af. Je kunt de krans met je handen eten. Voor deze kerstkrans heb ik croissantdeeg ‘mini’ gebruikt. Wil je de ring serveren als voorgerecht? Gebruik dan de ‘classic’ croissantdeeg. Je hebt dan 2 rollen van 6 nodig. De rest van de ingrediĆ«nten blijven hetzelfde qua hoeveelheden.
Croissant ring van tevoren klaar maken
Je kunt de croissant ringen van tevoren klaar maken. Bak deze dan wat minder lang in de oven (bijvoorbeeld 7 minuten) en verwarm de ring nog even 5 minuten voordat je je amuse wilt serveren. Ik zou de kerstkrans wel op dezelfde dag meal preppen. Als je de ring langer van tevoren maakt, blijft het deeg niet zo lekker vers, dat zou zonde zijn.
Een andere meal prep optie, is om het spinaziemengsel van tevoren te maken en de ring ter plekke klaar te maken. Dit duurt iets langer ter plekke, maar dan is de ring wel helemaal vers!
Kerst amuse: kerstkrans met spinazie, feta en kastanje champignons
Ingrediƫnten
Voor 2 kerstkransen
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 450 gram spinazie (diepvries)
- 250 gram kastanje champignon
- 200 gram feta
- 1 verpakking croissantdeeg mini (24 stuks)
- zout
- peper
- olijfolie
- Italiaanse kruiden
Om te garneren
- pijnboompitten
- 1 ei
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en leg twee bakplaten klaar met bakpapier.
- Verwarm een scheutje olijfolie in een hapjespan. Snipper de ui en knoflook en snij de kastanjechampignons in mini stukjes. Bak de ui 2 minuten in de olijfolie en voeg daarna de champignons en knoflook toe. Bak deze 5 minuten en breng op smaak met zout en peper.
- Voeg nu de spinazie toe en bak deze mee tot de spinazie is ontdooid en verwarmd. Kruimel nu de feta over het spinaziemengsel en strooi er wat Italiaanse kruiden over. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper. Het is belangrijk dat je spinaziemengsel niet te nat is. Is het bij jou toch wat nat? Doe het geheel dan in een vergiet en druk het vocht eruit. NB. Gebruik je verse spinazie, laat deze dan eerst slinken in een aparte pan en pureer vervolgens voordat je het toevoegt aan de champignons. Bij verse spinazie raad ik ook aan om 100 ml creme fraiche toe te voegen.
- Nu gaan we aan de slag met het croissantdeeg. Maak de verpakkingen open. Je hebt nu 24 stukken croissantdeeg. Maak op je bakplaat met bakpapier een cirkel van 12 stukjes croissantdeeg met de korte kanten van het deeg aan de binnenkant. De korte kanten laat je overlappen. Doe hetzelfde met de overige 12 stukjes deeg, op een andere bakplaat met bakpapier.
- Verdeel het spinaziemengsel over de ring en vouw ieder stukje deeg naar binnen en ‘plak’ het aan de onderkant vast. Besmeer de krans met een kwastje met ei. Bestrooi de ring met pijnboompitten en bak de ring nu in 15-20 minuten goudbruin in de oven.
- Serveer de ring op tafel en snij voor ieder een stukje af. Eet smakelijk!
Kidsproof tips
- Deze ring is al behoorlijk kidsproof! Laat eventueel de champignons achterwege als dat voor problemen kan zorgen ;).Ā
- Je kunt de ring ook vullen met andere groenten. De combinatie met broccoli, ricotta en cheddarkaas is ook super! Als je voor deze vulling gaat, is het slim om een ei door de vulling te mengen.Ā
Review