Ik probeer deze winter verschillende soorten gerechten met boerenkool. Zo maakte ik al een risotto met boerenkool en verschillende boerenkoolsalades. De meest voor de hand liggende is natuurlijk boerenkool stamppot, dus die mag niet ontbreken op foxilicious. Dit is eigenlijk een vrij klassiek recept voor boerenkoolstamp, maar dan vegetarisch, met tofu én kort gegratineerd in de oven. Daar wordt ie extra lekker van vind ik zelf!
Gegratineerde boerenkoolstamppot met tofu
Deze boerenkoolstamppot met gebakken tofu blokjes is een super fijne vegetarische variant van deze Hollandse klassieker. Tofublokjes zijn een prima vervanger voor spekjes al zeg ik het zelf. Ik gratineer de stamppot kort in de oven, voor een lekker krokant korstje.
Portiespersonen
Ingrediënten
- 600 gram boerenkool
- 1 kg aardappel
- 2 blokjes groentenbouillon
- olijfolie
- 180 gram gekruide tofu
- 75 gram roomboter
- 1 eetlepel mosterd
- zout
- peper
Instructies
- Verwarm de grilstand op de oven voor en zet een ovenschaal klaar.
- Schil de aardappels, was ze en snij ze in stukken. Doe de aardappels met de boerenkool in een grote pan met water en bouillonblokjes. Kook de boerenkool en de aardappels in ongeveer 15-20 minuten gaar (afhankelijk van het type aardappel).
- Bak intussen de tofublokjes in wat olijfolie tot ze knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten.
- Giet de boerenkool en aardappels af en stamp het geheel met een stamppotstamper (is dat een woord?). Voeg de tofublokjes, 50 gram roomboter en mosterd naar smaak toe. Breng verder op smaak met zout en peper.
- Doe de boerenkoolstamppot in de ovenschaal en bedek de stamppot met kleine stukjes van de rest van de boter. Gril de boerenkool ongeveer 5 minuten op grillstand in de oven, tot er een krokant laagje ontstaat. NB. Meal prep je de boerenkoolschotel? Zet em dan nog niet in de gril, maar warm de stamppot op de dag zelf in de oven (dus niet onder de gril) op.
Kidsproof tips
- Veel kinderen vinden boerenkool stamppot heerlijk. Mijn zoontje helaas niet. Hij houdt niet van ‘blaadjes’. Voor dit soort types kun je de stamppot pureren in plaats van stampen.
Wil je dit recept opslaan? Maak dan snel en gratis een eigen account aan!
Review