Aubergine gerecht van Ottolenghi

Wat heb ik gesmuld bij het eten van deze tomaten bulgur uit het SIMPEL kookboek van Ottolenghi! Ik ben zelf gek op gegrilde aubergines, mits ze goed zijn bereid. De combinatie met de tomatenbulgur en citroenyoghurt is echt heerlijk. Een volwaardige vegetarische maaltijd die je vol trots aan je eters kunt voorschotelen!

Hoe zorg je dat aubergine lekker smaakt?

Nu weet ik dat niet iedereen fan is van aubergine, maar ik wil je uitnodigen om het toch nog eens te proberen. Als je aubergine niet goed bereidt, heb je een taaie, bittere groente. Daar hou ik ook niet van. In recepten lees je vaak dat je zout over de aubergine moet strooien, zodat het vocht en de bitterheid uit de aubergine kan trekken. Ik heb dit vaak gelezen, maar heel lang niet gedaan. Ik vond het namelijk teveel tijd kosten. Totdat ik het een keer probeerde en nu snap ik waarom dit in recepten staat. Als je de aubergines grilt nadat het zout eruit is getrokken, worden ze super zacht van textuur én van smaak. Sindsdien sla ik deze stap in recepten nooit meer over! Het kost even tijd, maar dan heb je ook echt wat! Over tijd gesproken…. ik heb een keer een kookworkshop gehad van een Italiaanse Nonna. Zij liet het zout 4 uur (!) in de aubergines trekken. Ze vertelde zelfs dat ze de aubergines het liefste een hele nacht met zout laat staan. Dat gaat mij iets te ver. Ik laat het zout meestal 20-30 minuten in trekken en dat is goed genoeg. Na 20-30 minuten dep je de aubergines droog met een stuk keukenpapier. Daarna kun je starten met grillen van de aubergines. Dat grillen doe ik trouwens in een grillijzer, maar je kunt ook en grillpan gebruiken of de oven.

Probeer het zelf eens

Deze tomaten bulgur is een makkelijk recept, maar kost wel even tijd als je de gegrilde aubergines goed wilt bereiden. Desalniettemin kan ik je dit gerecht enorm aanraden! De tomaten bulgur vinden kinderen vaak ook erg lekker! De aubergines worden niet altijd gewaardeerd door kids. Maar met de tomaten die door de bulgur zitten, hebben ze toch alweer een leuk portie groente binnen!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Ottolenghi fan?

Ben jij net als ik een Ottolenghi fan? Ik heb nog meer Ottolenghi recepten online staan. Ik ben gek op de courgettesoep uit SIMPEL. Daarnaast maak ik vaak deze hartige taart met snijbiet en in de herfst is deze hartige taart met pompoen en wortel echt geweldig. In de winter kan je ik spruitjes risotto van Ottolenghi aanbevelen.

Tomatenbulgur met gegrilde aubergines en citroenyoghurt van Ottolenghi

Deze tomatenbulgur met gegrilde aubergines en citroenyoghurt is een recept uit het SIMPEL kookboek van Ottolenghi. Het is een super smaakvolle vegetarische maaltijd. Niet moeilijk om te maken, maar je moet wel even de tijd nemen om de aubergines goed te bereiden. 
3.75 van 27 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Intrekken van het zout in de aubergines: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenArabisch
TrefwoordAubergine, Bulgur, Cherrytomaat, Kidsproof, Ottolenghi, SIMPEL, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 3 aubergine
  • 100 ml olijfolie
  • 2 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gemalen piment
  • 500 gram cherrytomaat
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 350 gram bulgur
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 1 rasp citroen
  • 10 blaadjes verse munt
  • zout
  • peper

Instructies

  • Snij de aubergines in blokjes van ongeveer 3 cm dik. Leg de aubergines in een vergiet en bestrooi met zout. Je kunt meerdere laagjes aubergines in het vergiet doen. Doe tussen elk laagje een stuk keukenpapier. Laat het zout ongeveer 30 minuten intrekken in de aubergines. Je zult zien dat de aubergines vochtig worden. Het vocht trekt uit de aubergine door het zout. Na 30 minuten dep je de aubergines droog met een keukenpapiertje. 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar. 
  • Intussen begin je alvast met het bereiden van de bulgur. Giet 3 eetlepels olijfolie in een hapjespan. Snij de ui in halve ringen en bak deze in de olijfolie tot ze gaar en gekarameliseerd zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Snij de knoflook fijn en voeg deze toe aan de ui, samen met de piment. Bak ongeveer 1 minuut mee. 
  • Doe nu de cherrytomaatjes in de pan en doe de deksel op de pan. Laat de tomaten 10 minuten sudderen en pureer ze dan voorzichtig met een pureestamper (of plet ze met een lepel). 
  • Roer de tomatenpuree, de bulgur en 500 ml kokend water en een theelepel zout toe en doe de deksel op de pan. Haal de pan van het vuur en zet de pan 20 minuten opzij, totdat de bulgur alle vocht heeft opgenomen. 
  • Leg nu de aubergines op de bakplaat. Schenk de rest van de olijfolie erover en bestrooi met peper. Bak de aubergines ongeveer 35-40 minuten in de oven op 180 graden. De aubergines zijn goed als ze lekker zacht zijn geworden. 
  • Doe de yoghurt in een schaaltje en rasp hier de citroenschil over met een rasp. Snij de helft van de muntblaadjes fijn en voeg toe aan de yoghurt. Breng op smaak met wat olijfolie, zout en peper. 
  • Nu kun je opscheppen! Serveer de bulgur met de gegrilde aubergines en citroenyoghurt. Garneer met de overgebleven munt. Eet smakelijk! 

Kidsproof tips

  • De tomatenbulgur zie ik als kidsproof, de gegrilde aubergines iets minder. In theorie zijn gegrilde aubergines ideaal voor kids: ze zijn namelijk heerlijk zacht van smaak. In de praktijk schrikt de kleur en de schil denk ik wat af.
  • Houdt jouw kind niet van aubergines? Serveer de bulgur voor je kind dan zonder aubergine en zet er een bakje rauwkost naast.