Frisse stamppot
Andijvie stamppot vind ik één van de lekkerste stamppotten. Het is geen mega zware winter stamppot zoals boerenkool en hutspot, maar juist meer een frisse lente stamppot. Perfect voor nu!
Oma’s recept voor andijviestamppot
Als kind vond ik de stamppot rauwe andijvie van mijn oma altijd super lekker! Zij gebruikte twee ‘geheime’ ingrediënten waardoor de stamppot extra lekker smaakt. Die twee ingrediënten heb ik ook gebruikt in dit recept, namelijk ui en azijn. Hierdoor krijgt de stamppot een frisse twist.
Klassieke andijvie stamppot
De klassieke andijvie stamppot wordt gemaakt met spekjes. Door de toevoeging van ui en azijn geef je de stamppot al dusdanig veel smaak, dat je de spekjes helemaal niet mist. Serveer de stamppot met vegetarische balletjes en je hebt een super complete vegetarische maaltijd. Heerlijk voor het overgangs seizoen van winter naar lente!
Knapperige andijvie
Ik vind het zelf heel lekker om de andijvie nog een klein beetje knapperig te houden. Ik voeg de groente pas aan het eind toe aan de puree, zo wordt de andijvie niet te zacht. Hou jij juist van wat zachtere andijvie? Voeg deze dan wat eerder toe aan de puree.
Kidsproof stamppot
Ik maakte deze stamppot toen mijn ouders op bezoek kwamen. Zij keurden de stamppot en zelfs de vegetarische balletjes goed! Joppe had tijdens het koken al geproefd van de stamppot en vond het ook heel lekker, ondanks dat hij niet van ‘blaadjes’ houdt. Voor kinderen is het handig om de andijvie iets langer door de aardappelpuree te roeren zodat het wat zachter wordt. Hierdoor heb je geen knapperige andijvie meer (vind ik zelf jammer), maar heb je wel grotere kans op applaus van je kids.
Andijvie stamppot met vegetarische balletjes en een twist van mijn oma
Ingrediënten
- 1250 gram aardappel
- 1 blokje groenten bouillon
- 1 kleine ui
- 300 gram andijvie
- 4-8 eetlepels azijn naar smaak
- 150 ml melk
- zout
- peper
- 250 gram vegetarische balletjes
- olijfolie
Instructies
- Schil de aardappels, was ze en snij in vieren. Kook de aardappels in ruim water met een bouillonblokje in ongeveer 15 minuten gaar.
- Snij intussen de ui super fijn.
- Als je verse andijvie hebt, snij deze dan in dunne repen en was en droog de andijvie.
- Bak de vegetarische balletjes in een scheut olijfolie aan beide kanten bruin.
- Giet de aardappels af, voeg de melk toe en pureer de aardappels. Voeg de azijn naar smaak toe. Voeg ook de ui toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg de andijvie toe, vlak voordat je de stamppot gaat serveren. Serveer de stamppot met vegetarische balletjes. (NB. hou je van zachte andijvie door je stamppot, roer de andijvie wat langer door de puree heen, dan wordt het vanzelf zacht).
Kidsproof tips
- Kinderen vinden zachte andijvie vaak lekkerder dan knapperige andijvie. Roer de andijvie voor kids daarom wat langer door de puree heen.
Review