Rode kool, ik eet het eigenlijk niet zo vaak. Zonde eigenlijk, want het is best een veelzijdige groente. Rode kool is heerlijk om te gebruiken voor een koolsalade, of om een pizza mee te beleggen. Maar ook gekookt heeft rode kool zijn charme. Door het koken wordt de kool wat zoeter en zachter van smaak en dat leent zich goed voor een winterse ovenschotel.
Ovenschotels met rode kool worden vaak gemaakt met gehakt. Je kunt ervoor kiezen om te gaan voor vegetarisch gehakt, maar ik koos voor deze ovenschotel voor rode kool, aardappelpuree en tofublokjes. Dit is een lekkere combinatie, want rode kool is lekker zoet, de aardappelpuree is romig en de tofublokjes geven een lekkere bite aan het gerecht. Zo missen de vleeseters hun gehakt ook niet, denk ik dan.
De ovenschotel kost best even wat tijd om te maken, zeker als je verse rode kool en ongeschilde aardappels gebruikt. De rode kool en de aardappels moet je namelijk snijden en even 15-20 minuten koken. Daarnaast moet je nog rekenen op ongeveer 25 minuten oventijd. Je bent een stuk sneller klaar met een pak aardappelpuree en rode kool uit een pot of de diepvries. Heb je dus wat minder tijd? Sla dan stap 1 en 2 over en verwarm je puree en je rode kool, dan kun je daarna verder met het recept. Ik zelf ga altijd voor de verse variant, maar bij minder tijd kun je altijd gaan voor diepvries of voorverpakt! Eet smakelijk!
Vegetariche ovenschotel met rode kool, tofu en aardappelpuree
Ingrediënten
- 500 gram aardappel
- 1 blokje groenten bouillon
- 750 gram rode kool je kunt ook gaan voor rode kool uit een pot, of diepvries. Sla dan stap 2 over.
- 2 appel
- 1 plak ontbijtkoek
- 2 laurierblaadjes
- 150 ml melk
- 50 gram geraspte kaas
- zout
- peper
- 250 gram gekruide tofublokjes
- 1 handje verse peterselie
- 25 gram boter
Instructies
- Schil de aardappels, was ze en snij in stukken. Doe de aardappels in een pan en voeg ruim water toe en een bouillonblokje. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af, voeg een scheut melk en geraspte kaas toe en pureer de aardappels met een stamppot stamper. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat fijngesneden verse peterselie.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet alvast een ovenschotel klaar.
- Was intussen de rode kool. Snij de kool doormidden en snij de harde witte kern eruit. Snij de rode kool in flinterdunne reepjes. Doe de koolreepjes in een pan. Zet de rode kool onder water en voeg de ontbijtkoek, zout en laurier toe. Kook de rode kool ongeveer 15 minuten. Schil in de tussentijd de appels, verwijder het klokhuis en snij in stukjes. Voeg de appels toe aan de rode kool en lat nog even 5 minuten mee koken. Giet de rode kool af en verwijder de laurierblaadjes.
- Bak intussen de tofublokjes in een scheutje olijfolie. De tofublokjes zijn goed na ongeveer 5 minuten.
- Vul nu de ovenschaal met de rode kool. Leg daarop de tofublokjes en vervolgens de aardappelpuree. Leg hierop wat dunne plakjes boter. Bak de ovenschaal ongeveer 25 minuten in de oven totdat hij mooi goudbruin kleurt.
Kidsproof tips
- Deze ovenschotel kan goed in de smaak vallen bij kinderen. Rode kool is lekker zoet van smaak en de aardappelpuree is lekker zacht.Â
Review