Soto ajam is van origine een kippensoep uit de Indische keuken. Een no go voor vegetariers, maar ik heb nu een vegetarisch recept voor je voor lekkere soto non ajam. Een vegetarische soto ajam dus. Met jackfruit. Het is mijn eigen variant geworden op de Indische klassieker, dus ik hoop dat ik er niemand mee voor de borst stoot. Wij vonden het alle 4 heel erg lekker!

Kippensoep

Deze Indische kippensoep is echt een klassieker. Een super simpele bouillon met daarnaast allerlei toppings die je in je soep kunt doen. Het is dus een heel rijk gevulde maaltijdsoep. Voor de toppings kun je denken aan rijst, sperziebonen, edame bonen, komkommer, ei, taugé en ga zo nog maar even door.

Monkey platter

Soto ajam wordt vaak geserveerd met allerlei schaaltjes op tafel zodat je zelf je toppings in je soep kunt doen. Dat ziet er niet alleen gezellig uit aan tafel, maar is ook nog eens heel erg handig, want zo kiest iedereen wat hij lekker vindt. Met name met kinderen is dit echt ideaal. De bouillon kun je niet veel fout aan doen bij kinderen. Het gaat vaak mis bij alle ‘stukjes’ in de soep. Met een monkey platter kunnen kids zelf kiezen welke stukjes ze eten. Zo geef je ze meer controle over hun eten. Ik zeg tegen mijn zoontje bijvoorbeeld dat hij minimaal 3 dingen moet kiezen voor in zijn soep. Hij mag zelf kiezen welke 3. En zo is het potentiële strijd momentje meteen beëindigd.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Jackfruit

Deze soto ajam met jackfruit stond al heel lang op mijn lijstje om te maken. Jackfruit is een plantaardige vleesvervanger. De naam zegt het al; het is fruit. Maar dan fruit met een vlezige structuur. Als je de jackfruit wat langer kookt of bakt, wordt het dradig en krijgt het een ‘pulled’ effect. Jackfruit smaakt van zichzelf vrij neutraal en neemt de smaak aan van de kruiden die je gebruikt. Voor dit recept heb ik de jackfruit gemarineerd met wat sojasaus.

Heb je nu geen jackfruit, kun je het niet vinden in de supermarkt of vind je het niet lekker? Deze soep kun je ook prima zonder jackfruit maken! Het enige wat je mist is de vleesstructuur.

Soto non ajam
Vegetarische soto ajam met jackfruit

Vegetarische soto ajam

Soto ajam is van origine een kippensoep uit de Indische keuken. Een no go voor vegetariers, maar ik heb nu een vegetarisch recept voor je voor lekkere soto non ajam. Een vegetarische soto ajam dus. Met jackfruit. Het leuke aan soto ajam is dat iedereen kan kiezen welke toppings hij lekker vindt voor in de soep.
4 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
KeukenIndisch
TrefwoordGroentesoep, Jackfruit, Kidsproof, Soto ajam, Soto non ajam, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

Basis

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 250 gram jackfruit een half blik
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 cm gember
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 stengel citroengras
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel limoensap
  • 2 liter kokend water + 3 blokjes groenten bouillon

Toppings; kies wat jij lekker vindt!

  • 4 eieren
  • 500 gram sperzieboon
  • 200 gram pandanrijst of mihoen
  • 125 gram taugé en/of andere kiemgroente
  • 155 gram edamebonen in blik
  • 1 halve komkommer
  • 3 stengels bosui
  • 4 handjes gefrituurde uitjes
  • 1 handje verse koriander of peterselie

Instructies

  • Giet de jackfruit af en marineer in de sojasaus en wat zout en peper. Zet even apart. 
  • Schil de ui, knoflook en gember en snij super fijn. Verwarm de olie in een soeppan en fruit hierin kort de ui, gember en knoflook (niet te hard bakken, want dan frituurt het en dat is niet lekker!). 
    Voeg vervolgens het water, de bouillonblokjes, de stengel citroengras, kurkuma, limoensap en laurier toe. Laat 15 minuten koken. Voeg het jackfruit (incl sojasaus) de laatste 5 minuten toe en laat meekoken. 
  • Bereid intussen je toppings:
    – kook de rijst / miehoen volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar
    – was en dop de sperziebonen en kook in 10-12 minuten beetgaar. 
    – kook de eieren in 7 minuten hard, giet af en pel ze als ze zijn afgekoeld.
    – snij de bosui in dunne ringen
    – giet de edamebonen af.
    – snij de komkommer door midden. Verwijder de zaadlijsten en snij in dunne plakjes. Doe in een schaaltje en schenk er 4 eetlepels azijn bij en voeg water toe tot de komkommer net onder water staat. Laat het zuur lekker intrekken en giet dit af zodra je de komkommer gaat gebruiken.  
    – zet de gefrituurde ui, taugé en korianderblaadjes klaar. 
  • Verwijder de laurier en citroengras uit de soep. 
  • De soep is nu klaar om te serveren. Je kunt ervoor kiezen om de soep in de keuken op te scheppen, of om alle toppings in aparte schaaltjes op tafel te serveren zodat iedereen zelf kan opscheppen. Ik kies altijd voor het laatste. Ik noem het een monkey platter. Zo kan iedereen zelf kiezen welke ingrediënten hij in de soep wil. Ideaal voor kids! Wees niet zuinig met de ingredienten, de soep mag goed gevuld zijn! Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Zo’n gevulde soep ziet er misschien niet echt kidsproof uit, maar je zult verrast zijn hoeveel kinderen dit lekker vinden!
  • Mijn geheim is om de ingredienten in schaaltjes op tafel te serveren (als een soort monkey platter). Zo kunnen de kids zelf kiezen wat ze in hun soep willen. Er zit altijd wel iets bij wat ze lekker vinden. En de basissoep is niet te pittig of spicy, dus dat vinden kinderen vaak heerlijk!